Vodniki

9 hrvaških otokov za brezskrbne počitnice

datum objave | 28. junij 2021
3426

Zadnji meseci so bili za vse naporni, stresni in polni negotovosti. Verjetno tako kot mi tudi ti že sanjaš o poletnem dopustu in o tem, da bi pustil vse skrbi doma in odpotoval nekam, kjer boš lahko dneve preživel na čudovitih plažah pod toplim soncem. Brez skrbi, za tak dopust ti sploh ni treba daleč! Naša soseda Hrvaška ti ponuja kar nekaj kotičkov na svojih čudovitih otokih, kjer se boš lahko skril pred množicami in zares odklopil od svojega vsakdana. Te zanima, kje?

Dolgi otok

dolgi otok

Dolgi otok je znan po dramatičnih belih pečinah, čudoviti naravi in peščenih plažah. Ponuja nekaj za vsakogar – številne pohodniške in kolesarske poti, ki se ponašajo s čudovitimi razgledi na morje in sosednje otoke, potapljači bodo navdušeni nad raznolikostjo vodnega življenja, praznih rok pa ne bodo ostali niti navdušenci nad plezanjem. Seveda pa nikakor ne smeš izpustiti nacionalnega parka Telašćica, kjer najdeš slikovito slano jezero Mir. Če si želiš predvsem poležavanja na plaži, pa ti priporočamo oddih na Sakarunu.

Pašman

Nedaleč od Dolgega otoka se nahaja otok Pašman, ki te bo prevzel s svojo naravo in čistim morjem. Tukaj ne boš našel večjih mest, samo mesteca in vasi. S kolesom se lahko po urejenih kolesarskih poteh zapelješ do vseh večjih naselij in raziščeš njihove simpatične, ozke ulice. Dih jemajoč razgled boš našel na najvišjem vrhu otoka, Bokolj (272 m), na katerega se je zaradi velikih kamnov na cesti, ki ovirajo vožnjo, najbolje odpraviti peš. Če si želiš raziskati tudi ostale bližnje otoke (okoli Pašmana jih je res veliko), pa ti svetujemo, da najameš čoln in se odpraviš na odkrivanje skritih plaž. Če si po duši romantik, se lahko odpraviš tudi do manjšega, neposeljenega otoka Galešnjak, ki ima obliko srca.

Šolta

šolta

Pozabi na Brač in Hvar, letos se raje odpravi na plaže njune sosede Šolte. Ker se otok nahaja v neposredni bližini Splita, je pot do tja enostavna – ujameš trajekt v Splitu in že si tam. Ta manjši gozdnati otok skriva številne zalive, ki kar vpijejo po tem, da bi jih odkril. Privošči si pravo antistresno terapijo in pusti, da ti umirjeni dalmatinski tempo življenja zleze pod kožo. Naj ti dan zapolni glasba valov, opazovanje bark na gladini morja, galebi, ki se z ribiči kregajo za ulov in čudovito dalmatinsko sonce. Si sploh lahko predstavljaš kaj boljšega?

Vis

vis

Veš, da je bil tujcem/turistom vstop na otok Vis vse do leta 1990 strogo prepovedan? Res je, otok je bil namreč izjemno pomembna vojaška strateška točka na morju za takratno Jugoslavijo. Po 2. svetovni vojni je postal velika pomorska baza jugoslovanske vojske in še danes lahko na otoku vidiš številne ostanke, ki pričajo o njegovi zgodovini. Danes je to eden izmed najbolj privlačnih otokov za mirne poletne počitnice. Ponuja ti številne plaže in zalive, ponoči pa lahko na nebu šteješ utrinke, saj tu ni prav nič svetlobne onesnaženosti. Če te bo pot letos zanesla na ta čudovit otok, nikar ne pozabi skočiti še na sosedni Biševo, kjer si lahko ogledaš modro špiljo, morsko jamo z neverjetno modro barvo.

Pelješac

Si vedel, da se lahko Pelješac pohvali s kar 3000 sončnimi urami na leto? Kdo si potemtakem ne bi želel obiskati tega (pol)otoka? Pelješac te bo presenetil z neokrnjeno naravo, rodovitnimi dolinami in kamnitimi hribi. Znamenitost otoka je kamniti obrambni zid okoli mesta Ston, ki ponuja čudovite razglede na okolico.

Mljet

Mljet slovi kot eden najlepših in najbolj zelenih otokov v Dalmaciji. Otok te ne bo navdušil samo s svojimi plažami, prikupnimi vasicami, izjemno naravo in številnimi priložnostmi za potapljanje. Na njem lahko najdeš tudi slani jezeri, Veliko in Malo jezero, sredi Velikega jezera pa še majhen otok, ki ga krasi benediktinski samostan iz 12. stoletja. Ne spreglej niti Odisejeve špilje, kjer se lahko preizkusiš v artističnem skakanju v vodo.

Brioni

Legenda pravi, da je Brione ustvarilo božanstvo po podobi raja in moramo priznati, da so res rajski. 14 otokov, ki imajo od leta 1983 tudi naziv narodnega parka, je znanih predvsem kot nekdanja rezidenca Tita. Ker na otokih ni avtomobilov, boš lahko užival v miru in svežem zraku, hkrati pa si ogledal številne znamenitosti, ki jih otoki ponujajo, od safari parka pa do antičnih ostankov. In ne skrbi, kljub številnim turistom, ki se odpravijo na Brione, boš prav gotovo našel plažo ali zaliv, kjer boš lahko nemoteno užival.

Lastovo

lastovo

Lastovo je čudovit in majhen otok. Ker je relativno oddaljen od celinske Hrvaške (in tudi od ostalih otokov), je popoln za miren oddih in odklop od sveta. Tako boš lahko užival v vsem, kar ti otok nudi – čudovita, neokrnjena narava, neverjetne plaže s kristalno čisto vodo in tudi izjemno lokalno vino, ki ga enostavno moraš poskusiti.

Palagruža

Ti nič od naštetega ne diši in si želiš počitnic bolj v stilu Robinson Crusoeja? Potem ti predlagamo Palagružo! Palagruža je skupina majhnih otokov, ki so bliže italijanski kot pa hrvaški obali. Znani so po izjemno raznoliki flori in favni, saj lahko tu najdeš kar 220 rastlinskih in 120 živalskih vrst. In kje lahko na teh nenaseljenih otokih prespiš? V svetilniku na največjem izmed otokov, Velika Palagruža, ki si ga boš delil z edinim prebivalcem otokov – svetilničarjem. Tukaj boš res lahko našel svojo oazo miru!

Za navdih, kam se letos lahko odpraviš na hrvaško morje, si oglej naš izbor top 10 hotelov na Hrvaškem. Zagotovo boš našel kakšnega, ki ti bo všeč!

Top hoteli na Hrvaškem