Tips&Tricks

9 idej za najboljša doživetja na Baliju

datum objave | 27. junij 2019
12935

Na Baliju res najdeš nekaj za vsak okus. Bujna narava, terasasta riževa polja, črno-bele plaže, deskarski užitki, starodavne znamenitosti, nešteto templjev in vulkansko gorovje – in vse to na le enem otoku. Da načrtovanje dogodivščin na tako pestrem otoku ne bo prenaporno, smo zbrali nekaj najboljših idej.

1 Obišči starodavne templje

Na Baliju najdeš – če verjameš ali ne – na tisoče templjev. Seveda ti ni treba obiskati vseh, vsekakor pa si oglej vsaj katerega od njih. Med najbolj zanimivimi so templji Tanah Lot, Uluwatu, Saraswati, Bedugul in seveda tempelj Pura Besakih, ki je najpomembnejši hinduistični tempelj na Baliju.

Za obisk templja se skromno obleci in pokrij ramena ter kolena.

2 Povzpni se na vulkan – še pred sončnim vzhodom

Si sploh lahko predstavljaš kaj bolj veličastnega, kot je opazovanje sončnega vzhoda z vulkana (pozor: za ogled vzhoda bo treba vstati sredi noči)? Če si dovolj dobro telesno pripravljen, je vzpon na vrh enega od balijskih vulkanov preprosto nujen. Na Baliju so štirje vulkani: Agung, Batur, Bratan in Merbuk. Vulkan Batur je najbolj priljubljen, saj je pot relativno enostavna, razgled na jezero Batur naravnost veličasten, vrh pa lahko dosežeš v približno dveh urah. Batur je aktiven vulkan, za vzpon pa potrebuješ vodiča.

3 Razišči terasasta riževa polja

Terasasta riževa polja so ena najbolj znamenitih podob z Balija. Najdeš jih lahko po vsem otoku, največ pa v bolj ruralnih območjih okrog Ubuda. Najbolj znana so polja v Tegalalangu, ki je približno pol ure vožnje iz Ubuda. Najemi skuter in se popelji do riževih polj, saj bo že sama pot izjemna dogodivščina. Najbolj veličastne razglede lahko pričakuješ med sončnim zahodom ali – še bolje – vzhodom: če se tja odpraviš dovolj zgodaj, se lahko izogneš množicam turistov.

4 Nauči se deskati v Kuti

Bali je deskarski raj: nudi izjemne priložnosti za deskanje, učenje deskanja pa je prijazno žepu. Za začetnike je najbolj primerna plaža v Kuti, bolj izkušeni pa bodo našli tudi bolj zahtevne izzive – poznavalci omenjajo Uluwatu, Brawo ali Balangan, za kakšen bolj skrit kotiček pa povprašaj kar ostale deskarje (Bali je med slovenskimi deskarji zelo priljubljen ;)).

5 Privošči si balijsko hrano v Ubudu

Ubud je znan kot center duhovnosti, prestolnica eksotične kulture, joge in – najpomembneje! – zdrave hrane. Izbiraš lahko med vegetarijanskimi, veganskimi, brezglutenskimi, presnimi, organskimi, makrobiotičnimi in … no, praktično vsakršnimi restavracijami. Njam!

 

6 Srečaj se z opicami

Še ena priložnost, ki je na Baliju ne gre zamuditi: srečanje z opicami v Svetem gozdu opic. No, vendarle priporočamo nekaj previdnosti, saj so prikupne živalce tako navajene ljudi, da včasih koga ugriznejo ali pa ukradejo kaj, kar ni dovolj skrbno pospravljeno.

7 Oglej si tradicionalni balijski ples

Na Baliju so plesne predstave v posebnih kostumih del vsakega festivala. Še posebej priporočamo kecak, plesno-glasbeno uprizoritev dela Ramajane.

8 Uživaj na balijskih plažah (ali pa skoči na katerega od bližnjih otokov)

No, morda balijske plaže res ne slovijo kot najboljše na svetu, vseeno pa jih lahko nekaj omenimo: plaže Mengiat, Geger, Jimbaran, Legian in plaže v okolici Sanurja so med najboljšimi na Baliju. Tiste sanjske plaže, ki so kot ustvarjene za pravo lenarjenje ob morju, pa najdeš na bližnjih otokih: odpravi se recimo na Nusa Lembongan ali Nusa Penida ter seveda katerega od Gilijev.

9 Nakupuj

Na Baliju najdeš tako poceni deskarska oblačila in sončna očala kot (še vedno zelo ugodna) oblačila priznanih blagovnih znamk. Poznavalci priporočajo tudi nakupovanje dekorativnih izdelkov za dom (pohištvo bo nekoliko težje spraviti domov), različnih lokalnih posebnosti ter okolju prijaznih izdelkov.

Priložnosti za nakupe so tako ugodne, da se jim le stežka upreš, bo pa seveda marsikje treba barantati.

Našteli smo le nekaj najzanimivejših idej za popolno doživetje na Baliju. Je kovček že pripravljen? Potem nas pokliči na 080 47 42 ali nas obišči v eni izmed naših poslovalnic Nomago Travel!

Oddaj povpraševanje