Vodniki

9 stvari, ki jih moraš doživeti na Madeiri

datum objave | 23. marec 2021
16771

Madeira je vredna obiska v vsakem letnem času. Leži sredi oceana in je avtonomna regija Portugalske. Znana je tudi kot otok večne pomladi ter biser Atlantika, njeno ime pa pomeni gozd – greš preverit, zakaj? No, v nadaljevanju smo zbrali še nekaj namigov, česa na Madeiri ne smeš zamuditi.

Pohajkuj do Ponta de São Lourenço

Na vzhodu otoka se nahaja eden najbolj neokrnjenih krajev v Evropi – Ponta de São Lourenço. Prelepe skalne formacije in razgiban teren so kot nalašč za bolj avanturistične pohodnike – na cilju pa te čakajo izjemni razgledi na Madeiro in bližnje otoke.

Posebna pot, za katero so priporočeni pohodni čevlji, te bo odpeljala do samotne plaže Prainha, ki je edina naravna plaža s črnim peskom na Madeiri in seveda odlična priložnost za plavanje.

Sprehodi se po levadah

Ko smo že pri pohodništvu, naj nadaljujemo kar pri levadah. Opazil jih boš že, ko se boš z letalom približeval letališču. Levade so posebni akvadukti, ki so nastajali že od 16. stoletja dalje, in še vedno opravljajo svojo funkcijo: dovajajo vodo na južni del otoka. Levade so tudi mreža pohodnih poti in kar vabijo s svojimi mini kanali in bujnim rastjem. Nekatere poti so enostavne, druge pa nikakor niso primerne, če nimaš izkušenj ali trpiš za vrtoglavico. Predlagamo, da izbereš Levado do Caniçal – dolga je dobrih 10 kilometrov, pot pa obdajajo akacije.

Povzpni se na Cabo Girão

Cabo Girão je veličasten klif, ki se nahaja na južni obali Madeire. Če imaš rad izzive, preprosto moraš obiskati drugi najvišji klif na svetu – visok je kar 580 m! Na vrhu se razprostirajo neverjetni razgledi, le najpogumnejši pa se bodo sprehodili po stekleni razgledni ploščadi.

Razišči naravni rezervat Garajau

Naravni rezervat najdeš na južni obali Madeire, na skrajnem vzhodu zaliva Funchal. No, najdeš ga ob obali, v vodi, saj je morski rezervat. Z ustanovitvijo rezervata v letu 1986 je bil na območju ribolov prepovedan, zato območje kar prekipeva od življenja. No, ribolov ni dovoljen, lahko pa se potapljaš in srečaš neverjetna bitja: mante, murene in morski konjički so si rezervat izbrali za svoj dom.

Zaplavaj z delfini

Madeira je idealna za plavanje z delfini, saj jo zaradi lokacije pogosto obiščejo delfini in tudi kiti. Kar precej podjetij organizira opazovanja delfinov, nekatera pa omogočajo tudi neinvazivno plavanje s temi čudovitimi živalmi. Res edinstveno doživetje!

Odpravi se na Porto Santo

Če si zamisliš svoj mali rajski otok – kakšen bi bil? Nedotaknjene peščene plaže, kristalno čista voda in občutek spokojnosti? Pravkar si opisal Porto Santo. Ta očarljivi otoček je bil odkrit šele leta 1418 in je od Madeire oddaljen le kratko vožnjo s trajektom. Kar devet kilometrov peščenih plaž zagotavlja prijetno sproščeno doživetje v malem zasebnem raju.

Sprehodi se po promenadi Lido

Promenada Lido, ki je med novejšimi zanimivostmi v Funchalu, je priljubljena tako med turisti kot med domačini. Povezuje Lido in prekrasno plažo Praia Formosa. Promenado obdajajo palme, botanični vrtovi, bazeni, plaže in restavracije, zato lahko tam preživiš ves dan ali pa se odpraviš na večerjo ob obali.

Obišči tržnico

Da boš res začutil utrip življenja na Madeiri, se odpravi na katero od tržnic. V glavnem mestu Funchalu obišči Mercado Dos Lavradores, kjer lahko nakupiš sveže sadje, zelenjavo, sveže ulovljene ribe ali pa kakšen spominek. Stavba, v kateri se tržnica nahaja, je bila leta 1940 namenjena prav temu: da bi lahko lokalni prebivalci v njej prodajali svoje pridelke.

Ob koncih tedna lahko tržnico obiščeš tudi v katerem od manjših mest: Santa (Porto Moniz), Ponta Delgada in Santo de Serra redno organizirajo svoje tržnice.

Poskusi madeiro

Se res lahko potepaš po Madeiri in ne poskusiš madeire? To okusno likersko vino, ki je sicer znano po vsem svetu, lahko poskusiš kjerkoli na otoku – zaradi prijetnega sladkega okusa se dobro ujame s slaščicami.

Madeira je nastala v 15. stoletju, ko so evropski pomorščaki odkrivali svet – ker se je navadno vino hitro pokvarilo, mu je bilo treba dodati nekaj alkohola, da je dlje zdržalo. Temperature med potovanjem so seveda vplivale na vino in tako so dobili madeiro. Sodobni postopki pridelave resda ne vključujejo potovanj z ladjo, je pa še vedno priljubljena.

Kaj praviš, smo te prepričali? Če smo te, imamo ravno v tem hipu odlično akcijo zate – na Madeiro lahko odpotuješ z direktnim letom iz Ljubljane, v paket pa je vključenih tudi 5 nočitev v hotelu. Oglasi se v naših poslovalnicah v Ljubljani in Novi Gorici ali pokliči na 080 47 42!