Vodniki

La Bella Italia ali 10 idej za potep po italijanskem škornju

datum objave | 17. julija 2018
11737

OK, Italijo res že dobro poznamo, vendar ta raznolika dežela gotovo skriva še kakšen neodkrit dragulj. Morda pa si celo že našel katerega od »svojih« kotičkov, kamor se je vredno vračati. Če še razmišljaš, kam se odpraviti, smo zbrali nekaj predlogov.

Pompeji in Herculaneum

Pod Vezuvom je ohranjenih kar nekaj mest, ki jih je popolnoma uničil vulkanski izbruh leta 79 n.š. Najbolj znani so seveda Pompeji, kjer so arheologi odkrili 3000 domov trmastih Rimljanov, ki niso želeli zapustiti svojega premoženja. V bližini je manjše, manj znano in zato tudi manj obljudeno mestece Herculaneum, kjer si lahko ogledaš, kako so živeli premožnejši Rimljani. Na vulkan, ki je mesta uničil in jih s tem tudi ohranil, se lahko celo povzpneš.

Neapelj

Marsikdo ga ima za leglo kriminala, vendar pa je to ogromno mesto na jugu Italije vredno obiska. Obišči katerega od gradov, parkov ali muzejev, zvečer pa se odpravi na zabavo v katerega od klubov na obali.

Ne pozabi si privoščiti prave napolitanske pice – ne nazadnje izvira iz Neaplja.

Sorrento

V Sorrento se lahko iz Neaplja odpraviš kar z vlakom. Prelepo mesto se razgleduje tako na Vezuv kot na otok Capri, kamor se lahko odpelješ z ladjico. Sorrento slovi po kulinariki in še posebej po limonah, zato jih boš zagotovo lahko poskusil na kateri od stojnic, vsekakor pa si privošči sprehod po ozkih ulicah mestnega jedra.

Tropea

Tropea je s svojo lokacijo na visokem klifu, pod katerim se razprostirajo sanjske plaže, eden tistih krajev, v katere se enostavno zaljubiš. Tropeo naj bi ustanovil sam Herkul, tako da je brez dvoma nekaj posebnega.

Rim

Saj veš: vse poti vodijo v Rim. Večno mesto te čaka s svojimi znamenitostmi in zgodovino, ob katero se lahko spotakneš na vsakem koraku (tudi dobesedno, recimo na Apijevi cesti). Oglej si še Kolosej (na ogled so tudi podzemni hodniki), vodnjak Trevi, slavne Španske stopnice, katerega od parkov … No, marsikaj ti pa ostane še za naslednje obiske, če le ne pozabiš vreči kovanca v vodnjak Trevi. 😉

Toskana

Seznam preprosto ne more biti popoln, če ne omenimo Toskane: prelepa pokrajina, ki ponuja drugačno podobo v vsakem letnem času, prikupna toskanska mesta in mesteca, zgodovina, umetnost, izjemna hrana in chianti … Če se odločiš za obisk bolj priljubljenih znamenitosti, se pripravi na čakanje v vrsti in vnaprejšnje rezervacije, priporočamo pa obisk katerega od manj znanih mestec (Volterra, Lucca ali Vinci so odlična izbira).

Cinque Terre

Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola in Riomaggiore, pet zelo različnih mest, ki so prava paša za oči, se stiska ob strmo obalo. Odkrij jih z ladjico, vlakom ali celo peš (najbolj znana pešpot je Via dell’ Amore, pot ljubezni, ki povezuje Riomaggiore in Manarolo, vendar pa je trenutno žal odprt le majhen delček poti). Najmanj primeren za obisk je avto.

Uživaj v lokalni kulinariki in izjemnih razgledih, poleti pa zaplavaj v morju.

Bolzano

Bolzano leži na Južnem Tirolskem, v osrčju Alp. Dvojezično mesto je odlično izhodišče za vzpon v Dolomite, v Južnotirolskem deželnem arheološkem muzeju pa lahko obiščeš slavnega Ötzija in preveriš njegovo gorniško opremo.

Benetke

Benetke so s svojimi 118 otočki, številnimi kanali in otočki lahko krasna ideja za enodnevni izlet. Čakajo te doževa palača, most vzdihljajev, Markov trg … Oglej si še Muzej Peggy Guggenheim, kjer je razstavljena njena osebna zbirka umetnin.

Večino glavnih zanimivosti lahko obiščeš peš, med otočki pa se zapelji z vodnimi avtobusi ali taksiji.

Torino

Torino, ki se nahaja ob vznožju Alp na zahodnem bregu reke Pad, je bil prvo glavno mesto Italije. Mestni center je zelo urejen in zelen, po njem pa se zapelji s kolesom, ki si ga lahko izposodiš. Za vse avtomobilske navdušence bo seveda zanimiv MAUTO – avtomobilistični muzej (v Torinu namreč domuje FIAT), obiščeš lahko Egipčanski muzej, ki hrani eno največjih egiptovskih zbirk izven Egipta, ali pa Muzej filma.

Seveda je tole le majcen izbor, ampak gotovo smo te prepričali, da je Italijo treba podrobno raziskati. Kam se boš odpravil tokrat? Ne pozabi, da ti lahko uredimo vse od prevoza, izposoje avtomobila na izbrani destinaciji ali ugodnega prenočišča – za vse našteto in še kaj nas lahko pokličeš na 080 47 42!

Oddaj povpraševanje

Za popolno izkušnjo ti priporočamo rezervacijo katerega od naslednjih izletov in dogodivščin:

Uživaj!