Iz prve roke

Adios bivši fant ali kako sem začela potovati sama

datum objave | 21. marec 2019
51644

Ker se mi v tako kratkem času ni uspela pridružiti nobena prijateljica, sem se bodisi iz trme ali pa same žalosti odločila, da se na dolgo želeno potovanje odpravim kar sama in odigram glavno (in edino) vlogo v svoji različici filma Jej, moli, ljubi. Šele ko sem se vkrcala na letalo, sem se zavedala, da najverjetneje prvič zares potujem. Nobene slovenščine, nobenega znanega obraza, nikakršne moralne podpore – na tej dogodivščini bom popolnoma sama.

Ta misel me je strašila približno pet minut, dokler se nisem zapletla v pogovor z dekletom, ki je sedelo pred mano na letalu. Morgan, kot se mi je kmalu predstavila, je po 7-urnem letu postala moja prijateljica, s katero sem mimogrede še zmeraj v stikih. In ona je bila le prva izmed serije ljudi, ki sem jih spoznala na svojem potovanju! Tako sem kmalu ugotovila prvo prednost, ki jo okušajo solo popotniki: ker si sam in vedno za druženje, spoznaš veliko več ljudi.

Druga prednost se mi je posvetila na jungle trekingu, ki sem se ga udeležila tretji dan svojega potovanja: ker se nisem ves čas pogovarjala s svojim sopotnikom, sem bila veliko bolj pozorna na svojo okolico in sem opazila več stvari, kot bi jih sicer.

Tretja je sebična, vendar sem prepričana, da jo bodo razumeli vsi tisti, ki so že kadarkoli potovali sami: ko si solo, se lahko z nasmehom na ustnicah posloviš od vseh kompromisov! Vstajaš kadarkoli želiš, ješ ka(da)rkoli želiš, ogledaš si karkoli želiš in hej, mogoče po poti srečaš tudi kakšnega simpatičnega solo popotnika.

Seveda sem pred odhodom na potovanje neštetokrat slišala “Kar sama boš šla?” in “Pa te ni nič strah?”, vendar me to nikoli ni odvrnilo od želje po vkrcanju na letalo, niti nisem dovolila, da bi začela dvomiti v svojo odločitev. Kaj pa je najhuje, kar se mi lahko zgodi? To, da spoznam cel kup zanimivih ljudi? Da se mogoče izgubim sredi mesta in po naključju odkrijem odlično kavarno s prekrasnim razgledom? … Kozarec je zame vedno do polovice poln, in ne prazen! 😉

To potovanje me je spremenilo in od takrat naprej si vsako leto zadam, da se na vsaj eno potovanje ali krajši oddih odpravim čisto sama. Zato: Hvala, bivši!

Potovanje v solo izvedbi je zagotovo ena izmed neprecenljivih izkušenj, ki jih mora vsak popotnik preizkusiti. Če pa si vseeno želiš potovati v družbi, imaš sedaj idealno priložnost. Pripravili smo nagradno igro Spakiraj in greva, kjer lahko na svojo sanjsko destinacijo odpotuješ z izbrano osebo, ali pa spoznaš svojega idealnega sopotnika, ki imata podoben potovalni stil.

Sodeluj in odpotuj