Iz prve roke

Devet stvari, ki jih na poti do Indije ne smeš izpustiti

Avtor | Tadej Bolta
datum objave | 10. maj 2021
888

Pred leti sem se odpravil na podiplomsko potovanje do Indije po kopnem. O tem potovanju sem sanjal več kot desetletje. Verjetno vsak, ko mu omeniš potovanje do Indije po kopnem, pomisli na hipije, ki so se pred desetletji preko Turčije, Irana in Pakistana vozili s starimi avti in jih tam na koncu prodali. Tudi desetletja po tem najkrajša in najlažja pot do Indije ostaja nespremenjena, le da smo dobili nekaj birokracijskih ovir z vizami in papirji za avto.

Sam sem pot do Indije izbral malo drugače, malo naokoli. V eno potovanje sem združil dežele, poti in kulture, ki so lahko vsaka zase svoj razlog za potovanje. Trans sibirska železnica, prostranstva Mongolije, Tibet, treking v Nepalu, Indija … V tem zapisu se bom dotaknil svojih devet najljubših krajev, ki jih vsakemu priporočam, da jih obišče. A teh devet krajev je zgolj zrno peska v puščavi, kar nam Azija ponuja!

1. Bajkalsko jezero

1 bajkalsko jezero2

Bajkalsko jezero leži sredi Sibirije in je od vseh morij tako oddaljeno, da mu domačini rečejo šesti ocean. Najstarejše jezero na svetu, najglobje jezero na svetu in po količini vode največje jezero na svetu, ki vsebuje kar 1/5 vse svetovne sladke vode, pozimi zamrzne v nekaj metrov debel oklep, tako da ga enostavno prečkaš z avtom. A čeprav jezero leži v Sibiriji, naj vas to ne zavede. Poleti je lahko to res prijeten topel kraj, ki ob lepem sončnem vremenu celo malo spominja na Mediteran. Naj bo jezero in otok Olhon obvezni postanek vsakogar, ki preči Rusijo s trans sibirsko železnico.

1 bajkalsko jezero1

2. Pleme Tsaatan

2 tsaatan1Na severu Mongolije, zahodno od jezera Khovsgel, v gorah živi prav posebno pleme Tsaatan. Živijo s severnimi jeleni, ki se nahajajo najbolj južno med vsemi severnimi jeleni. Gore jim v poletnih mesecih ponujajo dovolj mrzlo podnebje, a jim zaradi podnebnih sprememb grozi, da bodo na tem območju izumrli.

Sama pot do plemena Tsaatan je dolga in naporna. Iz mesta Murun na severu Mongolije te čaka 230 km dolga vožnja do vasi Tsagannuur, za kar porabiš 12 ur! Najslabša cesta v življenju! Po uri vožnje ne veš, česa vse bi se še držal, a pred sabo imaš še vsaj 10 ur vožnje. Človeku priteče solza, ko pomisli, da ga ista pot čaka še nazaj. A naslednji dan so vsi napori poplačani. Pot proti plemenu običajno nadaljuješ s konji, ki prečijo neskončne močvirnate travnike. A namesto konjev so pome prišli jelenčki. Po štirih urah sem prišel v manjši tabor, kjer sta živeli dve družini s 40 severnimi jeleni.

Ljudem Tsaatan jeleni pomenijo ogromno. Njihovo mleko je za njih glavni vir preživetja, mleko, sir in ostale mlečne izdelke prodajajo v vaseh v dolinah. Tako si lahko kupijo tudi nekaj mesa, moko in obleke. Živijo v šotorih, imenovani ort, ki spominjajo na šotore Indijancev. Središče vsakega šotora je peč. Na njej si kuhajo, pečejo kruh in grejejo v mrzlih nočeh. Ko se zjutraj zbudite, stopiš iz orta, do vas priteče nekaj jelenčkov. 🙂

2 tsaatan2

3. Kazaki

3 kazaki2

Na skrajnem zahodu Mongolije najdemo Kazake, ki živijo nomadsko življenje v svojih šotorih, imenovanih ger. Za razliko od mongolskih gerov imajo Kazaki dva gera, manjši, mongolski, je kuhinja. Večji je njihov kazaški ger in je njihova spalnica, dnevna soba in prostor druženja.

V mestu Olgi sem na ulici našel taksista, ki me je peljal k družini v bližnji park. Pri njih sem bival nekaj dni, se igral z otroci, pil čaje po okoliških gerih sosednjih družin, z otroci sem zvečer preganjal drobnico, ki so jo zbirali za molžo. Živijo zelo preprosto življenje. Njihova hrana so mlečni izdelki in meso drobnice, kupijo si nekaj žita, da si lahko spečejo kruh. To je praktično vsa njihova hrana in kamorkoli sem prišel, so me postregli z vsem, kar imajo. Ta preprostost in gostoljubnost je tisto, kar se človek čez leta spominja z najlepšimi in najbolj živimi spomini.

3 kazaki1

4. Peking

4 peking1Iz prostrane Mongolije je prihod v Peking kar manjši šok. Kitajska je v zadnjem desetletju doživela ogromen gospodarski razvoj, ki je državo popolnoma spremenil. Urbanizacija in celotni razvoj se je zgodil tako hitro, da to morda nekatere turiste odvrne od obiska Kitajske. A Kitajska je ogromna, raznolika, ima bogato zgodovino in kulturo. In podobno je z glavnim mestom Pekingom, ki v sebi skriva toliko čudovitih templjev, parkov, zgodovine, kulture, da te mesto hitro navduši. Peking ima toliko skritih kotičkov, da se enostavno izgubiš v mestu in ga raziskuješ. In ko se s časoma tvoje brbončice navadijo na njihovo pekočo hrano, je njihova kulinarika samo še pika na i, da deželo dokončno vzljubiš.

 4 peking2

5. Sečuan

5 secuan2

Provinco Sečuan poznajo vsi večinoma zaradi pand. Ampak najlepši del Sečuana ostaja nekako malo skrit pred turisti in je rezerviran večinoma le za popotniške sladokusce – zahodni Sečuan, kjer lahko najdemo tibetansko kulturo izven Tibeta. Tradicionalne vasice, tibetanski samostani, gore in neskončno možnosti za odkrivanje in raziskovanje. Kjerkoli se ustaviš, je lepo. Lahko raziskuješ samostane. Greš na trekinge po gorah. Slediš romarjem, ki romajo proti Lasi. Ali enostavno samo uživaš v gostoljubju Tibetancev.

Mestece Litang leži dobrih štiri tisoč metrov visoko na robu zelenih travnatih gričev. Je eno izmed najvišje ležečih naselij na svetu in za Tibetance izredno pomemben prostor. Rojstni kraj mnogih pomembnih oseb, med drugim sedmega in desetega Dalaj Lame. Nad mestom leži samostan Chode Gompa, ki ga je leta 1580 ustanovil tretji Dalaj Lama. Samostan je ogromen. Templji, ploščadi in ostale zgradbe, kjer živijo menihi in študirajo se lepo nizajo po pobočju. Sam sem se sprehodil skozi samostan, se ustavil za nekaj ur v šoli in naredil nekaj posnetkov. Eden izmed menihov me je povabil v njihove prostore na čaj. Okoli samostana je veliko romarjev. Ko so videli, da raziskujem njihove kraje, so me bili neizmerno veseli. Praktično vsi so me pozdravili. Sam sem jih hitro začel pozdravljat nazaj oz. celo pozdravljati prvi, z odprto dlanjo, nasmehom in besedami ‘taši dele’. In ljudje so vas res veseli. Nek starejši par me je ustavil z nasmehom čez cel obraz in potem sta me samo gledala in bila srečna.

5 secuan1

6. Tibet

6 tibet1Verjetno ima vsak nek svoj seznam nekih posebnih, morda magičnih krajev, ki bi si jih želel enkrat obiskati. Ne gre za neke običajna turistična mesta, ampak za mesta ali kraje, ki zaradi svoje zgodovine, pojavnosti, neke skrivnostnosti, morda nedostopnosti, zbujajo neko posebno privlačnost. Največkrat je to kak Machu Picchu, Petra, piramide v Gizi, itd. Pri meni je eden izmed takih krajev Lasa, prestolnica Tibeta. Že sam prihod v Tibet je bil magičen. Zbudil sem se zgodaj zjutraj na vlaku in skozi okno ozrl sončni vzhod in zasnežene vrhove gora.

Lasa v sebi skriva neko magičnost. Pri ljudeh čutiš, da to ni običajno mesto. Palača Potala nad mestom je veličastna. Lasa pa ni cilj samo mnogih turistov, ampak je cilj tudi mnogim vernikom, ki romajo v mesto iz vseh koncev tibetanske planote. Pred templjem Jokhang sem se usedel med vernike, ki so molili. Najprej sem jim bil zanimiv, po nekem času pa so se me navadili, zato sem lažje naredil nekaj fotografij. Da narediš nekaj dobrih posnetkov tako ali tako rabiš čas, zato enostavno ne razumem ljudi, ki zgolj hitijo po znamenitostih naokoli in delajo kljukice, kaj vse so že videli. Pa saj ne gre samo za fotografijo. Gre tudi zato, da preživiš nekaj časa z ljudmi, da se ustaviš, da zgolj opazuješ, se sprehodiš, zaviješ izven glavne ulice, pomoliš nos še izven hotelske restavracije. Da se prepustiš toku in da potuješ.

Eden izmed vrhuncev potovanja po Tibetu je bazni tabor Everesta. V glavi sem imel neke idilične predstave, kako hodiš več dni z nosači do tabora, kjer te čaka cela planota pisanih šotorov. Ta idila morda še zmeraj obstaja na nepalski strani, a na kitajski je povsem drugače. Pred nekaj leti so zgradili novo cesto prek dobrih 5100 m visokega prelaza, kjer se ti odpre veličasten pogled na Himalajo in kar štiri (!) osem tisočake. Makalu na levi strani, na sredini Everest in Lhotse, Cho Oyu na desni. Razgled za bogove!

6 tibet2

7. Treking okoli Annapurne

7 annapurna1Treking okoli Annapurne žal ni več to, kar je bil v devetdesetih letih. Zgrajene so bile ceste in zato danes mnogo turistov velik del poti enostavno opravi z avtom. Nekateri imajo zato kasneje težave z višinsko boleznijo. A vsakemu, ki se odpravlja na ta treking, priporočam, naj prehodi celotni krog. Začneš v dolini in se med vasmi in terasami za poljedelstvo počasi vzpenjaš. Ko dolina zavije proti zahodu, se ti odpre pogled na goro Manaslu, kmalu zatem pa pred sabo zagledaš vrh Annapurne II. Za boljšo aklimatizacijo se vzpnem do jezera Tilicho. Hodiš po pokrajini, ki je videti kot iz drugega planeta. Jezero Tilicho je turkizno modre barve, nad njim se dviga zasneženi vrh istoimenske gore Tilicho, v jezero vsake toliko časa pade del ledenika.

7 annapurna2

Najvišja točka trekinga je s 5416 m prelaz Thorung La, od tu pa se spustiš v spodnji Mustang, ki je del tibetanske planote. Dolina postane izredno ozka in v nekem trenutku je na levi Annapurna, na desni Dhaulaghiri. Dva osem tisočaka, vi pa ste 6 km nižje v najgloblji dolini na svetu! Turisti žal to vse preskočijo z avtomobili in se odpeljejo naravnost do Poon hilla, ki je zaradi svojega razgleda nekakšna tradicionalna zaključna točka trekinga okoli Annapurne. A sam sem na zemljevidu odkril stranski treking na greben Kopre, pol dneva stran pa je Muldai view point. Gora, ki je višja od Poon hilla, je bližje celotnemu masivu Annapurne, razgled na vrhove Annapurn, Dhaulaghiri, Nilgiri in na sveto goro Machapuchare pa imate samo zase!

8. Varanasi

8 varanasi1Za prvo mesto Indije bi si težko izbral večji kulturni šok, kot je Varanasi. Kljub temu, da človek pričakuje umazanijo, smeti, smrad, kaos na cestah in revščino, te obseg vsega vseeno preseneti. A človek se vsega hitro navadi in začne počasi odkrivat Varanasi, ki je sveto mesto štirim religijam, a največji pečat mestu in vsemu dogajanju da hinduizem. V mestu Varanasi si vsak hindujec želi umreti in biti upepeljen. Pepel pa po upepelitvi stresejo v reko Ganges, ki je sveta reka in upodablja boga Ganga. Kopanje v reki jih očisti grehov ter osvobodi iz cikla življenja in smrti. Verjamejo, da je reka zaradi svojih svetih lastnosti zelo (duhovno) čista. V realnosti pa je reka milo rečeno umazana. V njo se stekajo industrijski odpadki, kanalizacija, notri pristane na kupe smeti in navsezadnje tudi ogromno pepela, ki nastaja zaradi kremiranja umrlih.

8 varanasi3

 

 

Ker je Varanasi sveto mesto se vanj stekajo verniki iz vse Indije – ogromne in raznolike država. Na bregovih reke ste lahko takopriča različnim obredom, molitvam, ritualom in daritvam. Praktično povsod ob reki se nekaj dogaja. Ko sem prispel v Varanasi, sem misli, da bosta dva ali trije dnevi dovolj, a sem ostal cel teden. Ko se sprehajate ob reki, dnevno odkrivate nove in nove obrede. Najlepše je zjutraj, ko ste na stopnicah ob reki in pred sabo opazujete sonce, ki vzhaja. Ljudje se kopajo, prižigajo sveče, na terasi skupina vernikov daruje svoje darove bogovom. Čarobno.

8 varanasi2

9. Tadž Mahal

9 taj mahal1

Tadž Mahal zaradi svoje zgodbe velja za nekakšen spomenik ljubezni. Za romantičen kraj za zaljubljene. In večina, ki je ta kraj obiskala, nam zmeraj pokaže enake fotografije. Nek romantičen centralni pogled na Tadž Mahal in njegov odsev v vodi pred njim. A ko potujem rad odkrivam svet, ki obstaja tudi izven že tolikokrat videnih razglednic. Želim spoznati ljudi, raziskati okolico, pokukati v svet, ki ga običajni turisti ne vidijo. In realnost Tadž Mahala je na tisoče turistov znotraj njega in na kupe odpadkov ter revščina ljudi zunaj. To je realnost tega kraja, ki ni prav nič romantična. In to je tudi realnost Indije. Zaradi tega je Taj Mahal morda videti kot neka nerealna podoba sredi nečesa, kamor ne sodi. In ta kontrast dveh svetov samo doživljanje tega kraja samo še dodatno poudari.

9 taj mahal2

Okoli Tadž Mahala se nahaja kar nekaj zanimivih lokacij. Na zahodni strani je krematorij, kjer se družine poslavljajo od svojih pokojnih. Ko stopite do vode, vas pričaka celotna obala smeti, umazana voda in nekaj potepuških psov. Nad vsem se dviga kupola grobnice. Ob obali je nekaj manjših templjev in v enega izmed teh sem bil povabljen. Sveti mož oz. baba me je bil izjemno vesel, dobil sem blagoslov, povabil me je na čaj, nato še na zajtrk.

Bi se tudi ti odpravil na takšno potovanje? Kontaktiraj naše agente, da ti uredijo letalske karte in vizo za potovanje na Kitajsko in v Mongolijo.