Iz prve roke

Camp California: »It’s another beautiful day in Pakoštane today«

datum objave | 19. maj 2021
1903

Otrokom, ki ste poletje že preživeli v Campu California, je verjetno zgornji stavek kar precej poznan, in upam, da ste se sedaj malce nasmehnili in boste v nadaljevanju podoživeli svojo izkušnjo iz preteklih poletij. No, za vse tiste, ki se še odločate, ali bi se vključili v poletni program Campa California, upam, da boste skozi mojo izkušnjo ugotovili, zakaj je to tako poseben prostor.

camp counslerji iz anglije hrvaske slovenije avstralije

Sem Veronika, ampak me v kampu otroci bolje poznajo pod imenom »Camp Mom«. V kampu imam prav posebno vlogo – skrbim za morebitne praske, ki nastanejo pri iskanju safari živali, za žulje, ki so nastali med igranjem nogometa ter za nadležne komarjeve pike. Letos bo že četrto poletje, ko se vračam nazaj v kamp. Velikokrat me prijatelji vprašajo, zakaj se vračam in kaj je tako posebnega v kampu. To vprašanje nima nikoli le enega odgovora.
En izmed razlogov so zagotovo otroci, ki se prav tako vsako leto znova vračajo. Izjemno prijeten občutek je, ko v nedeljo popoldan na »Opening day« čakamo na prihod otrok. Pri povratnikih vidimo tisto iskrico v očeh, ko komaj čakajo, da vidijo, v kateri hišici bodo nastanjeni, kdo je njihov animator ter kakšne aktivnosti bodo imeli. Pri otrocih, ki pa pridejo na novo, je ta iskrica še bolj čarobna, saj vse to z zanimanjem doživljajo prvič. Potem ko jih prijazni animatorji sprejmejo, skupaj odigrajo kakšno igro Enke, se hitro sprostijo in spletejo se nove prijateljske vezi.

vodna aktivnost vodni park

Drugi razlog so aktivnosti, ki se dogajajo v kampu. Če bi mi pred nekaj leti nekdo rekel, da bom v enem poletju imela priložnost jadrati, plezati po 10-metrski steni, igrati košarko in bom ure in ure lahko prepletala »friendship bracelets«, ti lahko z gotovostjo trdim, da mu ne bi verjela. Vsak otrok v kampu prejeme tedenski urnik, na katerem ima pet različnih aktivnosti, naslednji teden pa ima možnost te aktivnosti ponoviti ali pa si izbrati nove. Animatorji so usposobljeni za inštruiranje najrazličnejših aktivnosti in vsak lahko najde kaj zase. Področja, ki jih pokrivamo, so šport (ameriški nogomet, nogomet, sabljanje, gimnastika, plezanje…), vodni športi (SUP, kajak, ribolov, jadranje, vodni park s trampolini…) ter umetnost (ustvarjanje, gledališka igra, Camp Cal bend, ples, POI…). Zvečer pa sledijo še večerne aktivnosti, ki so še dvakrat bolj zabavne kot dnevne. Moja najljubša je Mednarodni večer, kjer imajo vsi otroci možnost predstaviti svojo državo. Lahko vam povem, da sem se v zadnjih letih ogromno naučila o različnih državah – Ste vedeli to, da je mesto Budimpešta pravzaprav sestavljena iz dveh predelov: Buda in Pest?

portna aktivnost plezanje

Če bi morala navesti še zadnji razlog, zakaj se vračam, bi bil to način življenja in okolje. Nič ni lepšega kot to, da se zjutraj zbudiš v toplo jutro s pogledom na Jadransko morje, nato se še pred zajtrkom igraš kviz, in si poskušaš izboriti prvo mesto v jedilnici, sledita dve jutranji aktivnosti, kjer imaš možnost skočiti v morje ali pa se poditi za žogo. Popoldan se po zasluženem počitku ponovno odpraviš na tri aktivnosti, kjer se naučiš novih veščin. Zvečer pa se podaš iskati safari živali, razmigaš možgančke z igranjem Clueda, odigraš partijo mini golfa ali pa na pomolu ob kitari prepevaš pesmi in gledaš sončni zahod. Ob vsem tem te spremljajo tvoji novi najboljši prijatelji, ki mimogrede prihajajo iz celega sveta! Ko se zvečer uležeš v svojo posteljo in ti animator pove kakšno smešno dogodivščino iz svojega življenja ali pa prebere pravljico, utrujeno zaspiš, vedoč, da te naslednji dan čaka nova dogodivščina.

vecerna aktivnost lip sync

Pomisli, da lahko doživiš vse zgoraj našteto in zraven še skleneš prijateljstva z vrstniki s celega sveta ter se izuriš v govorjenju angleščine. Boljše kot to skoraj ne bi moglo biti! Znanje angleščine je seveda zelo pomembno, saj v kampu vse poteka v angleščini, a je napredek v znanju razviden zelo hitro. Učenje angleščine v kampu ni tako, kot učenje v učilnici. Ker je pogovorni jezik angleški, se zelo hitro nalezeš vsakodnevnih pogovornih fraz in pridobiš na angleškem besedišču. Animatorji so tudi zelo prilagodljivi, in če česa ne razumeš, se hitro znajdejo, in povedano poenostavijo.

vecerna aktivnost

Zgoraj sem naštela nekaj razlogov, zakaj sem jaz našla svoj drugi dom v Pakoštanah. Verjameš mi lahko, da boš na večer pred odhodom, ko »Camp director« Max še zadnjič dan zaključi z znamenitim stavkom »It was another beautiful day in Pakoštane«, imel orošeno oko in poln koš spominov ter novih veščin, ki jih boš lahko delil s svojimi prijatelji in starši.

Želiš izvedeti več o mednarodnem kampu v Pakoštanah? Vse informacije najdeš na tej povezavi, pišeš pa nam lahko tudi na camp@nomago.si.