Delo v tujini

Delo v ameriškem olimpijskem parku – yes or yes?

datum objave | 10. avgusta 2018
5506

Ura je dve zjutraj in moj let v Utah je čez 7 ur. 7 ur. Tako dolgo sem čakala na ta dan, da se sploh ne zavedam, da zares odhajam. S Tanjo, novo prijateljico, ki prav tako odhaja v ameriški Park City, že 4 ure delava načrt, kaj bova vzeli iz prtljage, če na letališču ugotovijo, da sta najina kovčka pretežka. Punce pač … 😉 Ležim v svoji postelji, k sebi stiskam Elo, svojo psičko, ki mirno spi, in hkrati opazujem obris kolesa, ki je naslonjen na steno v moji sobi. Na moji desni se svetlikajo slike prijateljev in družine. Vse to bom noro pogrešala. Kaj, če pričakujem preveč? Kaj, če sem si celo življenje o Ameriki ustvarjala lažno predstavo? Kaj vse gre lahko narobe?

Pogledam gor in nad mano je ameriška zastava, ki me v sobi že lep čas spominja, naj spakiram kovček, izpolnim dolgoletno željo in odidem čez lužo. Pogledam na telefon in na ozadju je prelep kalifornijski Malibu ter napis ”life begins at the end of your comfort zone”.

JA!

Nič. Nič ne bo šlo narobe, Ava. To bo noro poletje. Sladko zaspim in zdi se, kot da se zbudim šele na letališču v Salt Lake Cityju, s Tanjo in Janom pa se že peljemo proti 30 kilometrov oddaljenem Park Cityju-mestu kjer bomo preživeli letošnje poletje.

”Have an olympic day, everybody!!”– Tako se vsako jutro začne dan pri našem ameriškem delodajalcu. Utah Olympic Park je ogromen adrenalinski park, kjer ponujajo različne športe aktivnosti. Tukaj lahko plezaš čez 30 metrov visoke ovire (Rope Courses), se po pravi smučarski skakalnici pelješ v napihljivi blazini (Tubing), iz precejšnje višine skačeš na ogromne zračne blazine (Airbags), preizkusiš prosti pad (Drop Tower) ali pa se spustiš po Ziplinu. Mesec dni nazaj je v parku začel delovati tudi slavni Ziptour – gre za 7 stolpov, ki so visoko nad tlemi povezani z žico, obiskovalci pa se med sedenjem v varnostni oprsnici pri 65 kilometrih na uro zabavajo ob neverjetnem panoramskem razgledu na Park City. Moja najljubša aktivnost je zagotovo ”Bobsled Ride”. V čisto pravem bobu se s profesionalnim voznikom spustiš po isti stezi, kjer so leta 2002 športniki tekmovali na zimskih olimpijskih igrah. Nora izkušnja!

Zjutraj nas v glavni pisarni poleg olimpijskega pozdrava pričakajo nadzorniki, ki nas obvestijo o novostih, in pa tabla z našimi imeni – tako vemo, na kateri aktivnosti ta dan delamo in kdo vse je še v isti skupini. Po kratkem sestanku si oblečemo oprsnice, nadenemo čelade, prižgemo voki-tokije ter se odpravimo vsak do svoje aktivnosti, kjer se olimpijski dan začne. 😉

Vse zgoraj naštete aktivnosti upravljamo prav mi – študenti z vizo J1 ter kup Američanov in se pri tem NORO zabavamo. Skupaj je v Utah Olympic Parku to poletje zaposlenih kar 250 mladih! Žurka, ha? 😀 Naša naloga je, da pri vseh aktivnostih pomagamo obiskovalcem – skrbimo, da so varno in pravilno zapeti v oprsnicah, razložimo, kako se aktivnosti uporablja, in jim pomagamo pri premagovanju ovir (ali strahu). Večina aktivnosti poteka pri veliki hitrosti ali na višini, zato je Utah Olympic Park raj za adrenalinske odvisnike in športne duše. Delo je resda zabavno, a je po drugi strani tudi precej odgovorno, saj moramo znati uporabljati vso varnostno opremo ter poznati aktivnosti in naprave s katerimi delamo. Karabini, oprsnice, varnostni pasovi, vrvi ter čelade so zato naši vsakodnevni spremljevalci. Na začetku je informacij veliko, a inštruktorji te hitro naučijo vsega potrebnega in kmalu ti občutek za varnost in obiskovalce ter sproščenost na višini preideta v kri, ”delo” pa se spremeni v sanjsko službo!

Poleg tega, da smo zaposleni med delom stalno skupaj in se družimo (na eni aktivnosti vedno dela večja skupina študentov), lahko vse aktivnosti uporabljamo zastonj. Po enem mesecu tako še kar ne morem verjeti, da sem plačana za skakanje po blazinah, dnevno ”preizkušanje” ziplina ter spoznavanje novih prijateljev. Sanjsko 😀 Ekipa je mednarodna, kar pomeni, da vsak dan spoznaš nekoga novega iz Amerike, Kolumbije, Anglije, Slovaške, Hrvaške, Ekvadorja … Poleg tega Utah Olympic Park ni edini delodajalec v mestu, ki zaposluje študente z vizo J1. Park City je tako poln mladih, ki delajo tudi pri drugih delodajalcih, zato je priložnosti za spoznavanje novih prijateljev veliko.

Da bi bilo vzdušje v parku še boljše, naš delodajalec dvakrat na mesec organizira zabavo za zaposlene. Park je takrat prazen, zato uživamo na aktivnostih brez gneče, naročijo nam tudi pico, hamburgerje ter pijačo. Velik bazen in smučarska skakalnica, ki sta v parku sicer namenjena samo športnikom in njihovim trenerjem, se za čas zabave odpreta tudi za nas – tako smo se na prvem večeru za zaposlene oblekli v neopren, si obuli pancerje ter smuči in se sredi julija (a zimsko opremljeni) po skakalnici spuščali v bazen – poletna ameriška Planica. 🙂

Prav tako si na takšnih večerih privoščimo, da zabavo enkrat in edinkrat postavimo pred varnost (zaposleni pa ja obvladamo ;)) in se po smučarski skakalnici v napihljivih blazinah sankamo v ogromnih skupinah. Vsi skupaj se držimo za roke, se povežemo z vrvmi in poskrbimo, da je skakalnica dobro namočena z vodo – tako namreč blazine potujejo še hitreje.

Olimpijski park, mesto ter ameriški način življenja sta mi tako resnično že zlezla pod kožo. Smo kot velika družina. Ob večerih, ko se park zapre, se druženje običajno nadaljuje ob bazenu, kamor redno zahajamo, ali pa na glavni ulici – ”Main Streetu”. Ob torkih in četrtkih so tam karaoke, včasih pa gremo tudi na bovling.

Seveda pogrešam dom, družino in prijatelje. Pa kakšen krog s kolesom in sprehod z Elo. Hkrati pa se zavedam, da je poletje že na polovici, svojo ameriško službo v Utahu pa zapuščam septembra. A brez skrbi, takrat se javim iz Kalifornije, kjer bova s Tanjo zasluženo poležavali na plažah Malibuja in obujale spomine na najboljše poletje. 🙂

Olimpijski pozdravček iz Park Cityja!

Xoxo, Ava 😉

Ali je poletno delo zame?