Delo v tujini

Delovno poletje v Wyomingu

datum objave | 18. avgust 2017
4002

Pa saj ne morem verjeti, da je tu že avgust! Čas v ZDA mineva zelo hitro. Poleg krajših oddihov pod vrhovi Grand Tetona, izletov in poležavanja ob jezerih je moja prioriteta v ZDA delo. Zelo rad potujem ter raziskujem nove destinacije, a brez dela ni zaslužka in brez zaslužka si potovanj žal ne bi mogel privoščiti.

Ko sem izbiral službo, sem približno ocenil, kateri kraji v ZDA so mi všeč, kaj se na destinaciji splača videti in kaj je v bližini. Ker sem velik oboževalec hribov in narave nasploh, sem se odločil, da poskusim srečo in pišem delodajalcu v Jackson, WY, v hotel Ranch Inn. Po opravljenem intervjuju prek Skypa mi je direktor hotela poslal pogodbo o delu in od tistega decembrskega dne sem vedel: poletje 2017 bom preživel v ZDA!

Sončenje na moji poletni plaži pod goro Grand Teton.

4. junija sem začel svoje poletno delo v hotelu Ranch Inn v središču Jacksona. Začel sem v housekeepingu, to pomeni, da sem pripravljal in čistil hotelske sobe za vselitev novih gostov. V hotelu so tri kategorije sob: standard (najcenejša), towers in suits (najdražja s kuhinjo). Povprečna cena sobe v hotelu Ranch Inn je 175 USD, hotel pa je do oktobra 2017 polno zaseden. Po treh dneh uvajanja v housekeepingu sem bil premeščen v oddelek za hrano in pijačo in od takrat skrbim za postrežbo zajtrkov. Moj delovnik se začne ob 7. uri. Gostom hotela nudimo samopostrežni kontinentalni zajtrk (kruh, maslo, marmelada, sirni namaz, arašidovo maslo, kava, sokovi, mleko, musli in kosmiči, ovseni kosmiči, muffini, bagels, sadje). Moja dolžnost je torej, da pri zajtrku ne zmanjka hrane in pijače. Zajtrk traja do 9. ure, nato je treba počistiti vso posodo, očistiti jedilnico in pripraviti hrano za naslednji dan. Čiščenje traja do 12. ure, nato pa moram oddelati še tri ure. Od 12. do 15. ure pomagam hišniku pri raznih opravilih, kot so barvanje ograje, košnja trave, zalivanje rož, urejanje parkirišča … Delam torej 8 ur na dan, 5 dni na teden, torke in srede pa sem prost. V Wyomingu je z zakonom določeno, da ti ob 6-urnem delovniku pripada 30-minutni plačani odmor, ki si ga v Ranch Innu na dvakrat 15 minut.

Tako izgleda moje delovno okolje – jedilnica, kjer strežem zajtrke.

Moram reči, da mi je delo pri zajtrkih zelo všeč in sem vesel, da ne delam v housekeepingu, saj delo ni stresno ali naporno, poleg tega pa sem ves čas v stiku z gosti. Všeč mi je delo z ljudmi. Z gosti lahko komuniciram in tako izboljšujem svoje znanje angleščine. Moram se pohvaliti, da so gosti pri direktorju hotela pustili že dve pisni sporočili, kjer so pohvalili moje delo, pa tudi napitnino dobivam, kar se v preteklih letih na tem delovnem mestu ni dogajalo! 🙂 Tudi manager in direktor hotela sta zadovoljna z mojim delom, kar mi veliko pomeni.

Tipični ameriški hamburger, ki nam ga je manager hotela spekel za praznovanje 4. julija – rojstnega dne ZDA.

Plačan sem 8,5 USD na uro, kar je za ameriške razmere malo, vendar pa mi bo po končani sezoni pripadal tudi bonus 2 USD na oddelano uro, če bom v hotelu ostal in delal do roka, zapisanega v delovni pogodbi (30. september). Napitnine so v hotelu dovoljene in se ne delijo med zaposlene, torej celoten znesek ostane tebi. Na moj prvi delovni dan v avgustu je manager hotela prišel do mene, me potrepljal po rami in pohvalil moje delo. Rekel je, da bom od naslednjega plačilnega čeka, ki ga dobivamo vsak ponedeljek, dobival tudi povišico.

Delodajalec mi nudi tudi nastanitev. Živim v hiši s šestimi J1 študenti (štirje Čehi in Litovec), ki prav tako delajo v hotelu. Najemnina je nizka, saj tedensko plačam le 35 USD. Po pogovoru z drugimi sosedi sem izvedel, da v ulici E. Hansen Ave, kjer stanujem, mesečna najemnina hiše znaša med 800 in 2000 USD.

Odkrivanje kanjona reke Snake river v stilu Lewisa in Clarka s češkim prijateljem Davidom.

Poletno delo v Ameriki se mi zdi odlična izkušnja in super priložnost za vse slovenske študente. Delo in zaslužek pa nista vse … Menim, da je treba prosti čas v ZDA izkoristiti za širjenje obzorij, raziskovanje novega sveta in uživati »do fula«.

Lep pozdrav v Slovenijo!

In če bi bilo tvoje poletje 2018 tudi tako? Prijave bomo odprli novembra, spremljaj nas in se udeleži kakšne od jesenskih predstavitev!

Ali je poletno delo zame?