Tips&Tricks

Divje kampiranje v Omanu – lokacije, oprema in nasveti

datum objave | 29. marec 2018
5827

Oman je čudovita država na Arabskem polotoku in ponuja vse, kar si popotnik lahko zaželi: vedno toplo vreme, lepe plaže z morjem, polnim živopisanih ribic in ostalih morskih živali, visoke gore, prepredene s kanjoni in wadiji (suhimi rečnimi strugami) ter seveda najboljše: peščene puščave. K vsej tej naravni lepoti pa dodajmo še prijaznost in nevsiljivost domačinov ter splošno stabilnost in varnost države … in dobimo idealno destinacijo za potovanje.

Oman ima še eno dobro stvar: možnost divjega kampiranja! Kaj pomeni divje kampiranje? To je, preprosto povedano, kampiranje na divje, torej izven urejenih kampov. No, če smo iskreni, kampov v Omanu sploh ni. Tam lahko šotor postaviš kjer koli: v puščavi, na plaži, v gorah, ob cesti … paziti moraš le, da nisi na zasebni zemlji, ampak te v Omanu zaenkrat še ni veliko. In po najinih izkušnjah je ravno divje kampiranje v Omanu tista stvar, ki ti omogoča, da državo doživiš v pravi luči. Res je nekaj posebnega, ko postaviš svoj šotor sredi puščave. Vse, kar vidiš, so sipine, do kamor seže pogled, nad teboj pa se prižge tisoče zvezd. Nobene svetlobne onesnaženosti, nobenega mestnega hrupa … samo ti in narava. Pravi balzam za dušo.

Če se odpravljaš v Oman na divje kampiranje, je tule nekaj nasvetov, da bo stvar stekla nekoliko lažje.

 1. Najemi terensko vozilo. Brez njega potovanje po Omanu ne bo enako. Glavne ceste so sicer dobro urejene, ampak tisti najlepši kotički se v Omanu skrivajo stran od glavnih cest. Dostopni so po strmih makadamskih potkah ali pa bo treba prevoziti kakšno sipino, zapeljati na mivkasto plažo … In za divje kampiranje si boš želel teh lokacij, a so dostopne le s terencem.
 2. Pomembno je, da si kraj za prenočevanje v šotoru izbereš dovolj zgodaj, ko je še svetlo. Le tako si res zagotoviš, da boš taboril na varnem oz. primernem kraju.
 3. Pri izbiri lokacije moraš upoštevati naslednje:
  – Bližino naselja – če so domačini naokoli, jih vljudno pozdravi in jim povej, da želiš kampirati. Načeloma nimajo nič proti, je pa lepo, če se s tvojim početjem strinjajo.
  – Naravne elemente. Veter je v puščavi lahko zelo močan, zato je pametno šotor postaviti v zavetrje pri vznožju sipine. Če kampiraš v vadijih, postavi šotor na višjo lego, da te v primeru naraščanja vode ne bo odplavilo. Pri prenočevanju na plaži pazi na višino plime. V Omanu je razlika med plimo in oseko večja kot pri nas, zato šotora nikar ne postavljaj preblizu morja. V gorah pa je pametno postaviti šotor na tako lego, da ne bo nevarnosti padanja kamenja.
 4. Ne puščaj sledi in ne moti ljudi ali živali v okolici! Ko zjutraj pospraviš šotor, pospravi tudi vse smeti, ostanke hrane ipd. Ponoči pa ne bodi preveč hrupen ali opazen. Omanska obala je znano gnezdišče morskih želv, zato se zelo lahko zgodi, da boš imel ponoči obiskovalko – mamo želvo, ki bo prišla odložit svoja jajca v mivko. V takem primeru je, prosiva, ne odganjaj ali moti – želve so namreč ogrožena vrsta. Iz tega razloga kurjenje ognja na plažah ponoči ni zaželeno.
 5. Vedno imej pri sebi dovolj veliko zalogo pitne vode! V Omanu je vedno toplo, če ne kar vroče, zato je poraba vode večja, kot smo jo navajeni. Minimum je imeti vsaj 3 litre na osebo na dan, rajši pa še kaj več.
 6. Za divje kampiranje potrebuješ osnovno kamping opremo: šotor, podlogo za ležanje (npr. samonapihljivko) in spalno vrečo. Zelo priporočljivo je imeti tudi (čelno) svetilko. Če si boš sam kuhal, je treba imeti še plinski gorilnik, primerno posodo za kuhanje ter krožnike in pribor. Ker je Oman precej draga država, priporočava, da večino stvari kupiš v Sloveniji, saj so tu cene približno za 1/3 nižje kot v Omanu.
 7. Za osebno higieno nujno potrebuješ nekaj paketov vlažnih robčkov ter kakšno rolico WC papirja. Midva sva imela s seboj tudi prenosni kamping tuš. To je velika črna vreča, ki ima na koncu cevko in majhno tuš-glavo. Ker je Oman itak izredno redko poseljena država, boš na večini lokacij kampiral sam. To tudi pomeni, da si lahko to vrečo za tuširanje postaviš na avto in se mirno stuširaš – brez mimoidočih in brez čudnih pogledov. Ampak v ta namen potrebuješ še približno 10 litrov vode na osebo več. Tuš lahko uporabiš tudi za pomivanje posode, pranje rok in umivanje zob. Stranišče je malo bolj »tricky« zadeva. Če ne gre drugače, je v Omanu itak vedno kakšen grm ali pa sipina, za katero se lahko umakneš in opraviš svoje. Sicer pa je po državi tudi zelo veliko bencinskih črpalk, ki imajo lepo urejena stranišča.
 8. Kaj pa elektrika na potovanju? Telefone se da polniti v avtomobilu preko USB, za polnjenje baterij fotoaparata ali prenosnika pa priporočava pretvornik iz 12V v 220V. Vklopi se ga v avtomobilski napajalnik (12V), na drugi strani pa ima ta pretvornik navadno vtičnico, v katero lahko priklopiš polnilec za prenosnik. Stvar se super obnese, le pazi, da ne sprazniš akumulatorja z njim.
 9. V Muškatu pojdi v trgovino in nakupi hrano na zalogo. Izven glavnega mesta je trgovin malo in so bolj borno založene.

OK, sedaj, ko vemo vse o divjem kampiranju, pa lahko pogledamo še, kje v Omanu so najboljše lokacije za divje kampiranje. Kot že omenjeno ima Oman izredno raznoliko pokrajino in tako priporočava, da na potovanju izkusiš kampiranje na različnih krajih. Presenečen boš, kako zelo se lahko v nekaj kilometrih spremenijo pokrajina, klima, podlaga in razgledi.

1. PLAŽA: Večina popotnikov v Oman pride z letalom, torej pristanejo v glavnem mestu Muškat. Najlepši kraj za kampiranje v bližini Muškata je plaža Yitti Beach (koordinate: 23.531769, 58.683744). Yitti je peščena plaža, ob njenem robu ob klifih pa so že prvi manjši koralni grebeni in veliko pisanih ribic. V bližini je tudi majhna vasica z mošejo, kjer se da dobiti vodo, če je potrebno. Malo naprej proti jugu sta še dve izredno lepi plaži: manjša Sifat Ash Sheikh (23.488135, 58.770424) z ribiškimi barakami ter večja Al Seifa (23.420035, 58.786760). Obe peščeni in obe super za kampiranje. Če pogledaš na zemljevid, ima Oman res ogromno obale. Izberi si katerokoli plažo in postavi šotor. Edino izogniti se velja ribiškim plažam, saj so vedno obljudene in polne ribiških mrež ter temu primernega smradu.

2. WADIJI: wadiji so suhe rečne struge, ki znajo biti v primeru obilnih padavin za kampiranje nevarni. Takrat namreč voda v wadiju hitro naraste, zato je previdnost pri izbiri lokacije izrednega pomena. V najbolj popularnem wadiju, Wadi Shab, se kampirati ne da. Zelo lep in neobljuden je Wadi Tiwi nedaleč stran, malo bolj popularen pa Wadi Bani Khalid. V obeh so lokacije za kampiranje prav rajske: mogočne visoke skale, med njimi pa zelenje, datljeve palme, malo vode in tvoj šotor. Sanjsko.

3. HRIBI: Jebel Shams je omanska najvišja gora, v katero se zajeda arabski Grand Canyon ali Wadi Ghul, ki je definitivno vreden ogleda. Prav na gori se ne sme kampirati, lahko pa kampiraš kje ob cesti ali ob njenem vznožju. Druga zanimiva omanska gora je Jebel Akhdar, ki je razdeljen na spodnjo in zgornjo planoto. Prva je polna starinskih vasic in zato lepa za ogled, zgornja pa je čudovita in mirna – idealna za divje kampiranje. Lokacija pod drevesi jasper trees, ki jo priporočava, je tale: 23.117619, 57.598830. Temperature tu gori so nekoliko nižje kot ob morju, zato kakšen pulover ne bo odveč. Izredno slikovita je tudi cesta, ki preči gorovje Al Hajar. To je cesta med krajema Al Hamra in Rustaq, ki gre skozi naselje Bilat Sayt. Kjerkoli ob tej cesti boš našel primeren kraj, bo odlično. Namreč, tu si res sredi gora, med globokimi wadiji in z norimi razgledi. Nekaj idej: 23.090831, 57.332761 ali pa 23.240705, 57.437378.

4. PUŠČAVE: najbolj poznana in tudi največja omanska puščava je Wahiba Sands. To je 180 x 80 km velika gmota oranžnega peska, ki je izredno fotogenična. Z najetim terencem se zapelji nekaj kilometrov v notranjost puščave, najdi najlepšo sipino in pod njo postavi šotor, na primer tule: 22.470038, 58.743408. Noč v puščavi je čudovita: zvezde na nebu, sončni vzhodi in zahodi … ni, da ni. Wahiba pa ni edina puščava v Omanu, imajo še kar nekaj oranžnih puščav ter eno belo. Slednja je za najin okus še lepša od oranžne puščave. Bela puščava Sugar Dunes ali tudi Al Khaluf Dunes je fenomen Omana. Sama belina, bele sipine, beli grički, vmes kakšna črna skala, potem pa spet sama belina, do koder seže pogled. Izredno lepo in res vredno obiska. Tudi v tem primeru si za spanje izberi sipino in šotor postavi pod njo. Midva sva spala tule: 20.562546, 58.025867.

Divje kampiranje je eden najboljših načinov, kako res uživati in doživeti naravo. Odmaknjenost od mestnega vrveža, tišina … lahko se umiriš in se zaveš ter naužiješ lepot okoli sebe. Na srečo je divje kampiranje v Omanu povsod dovoljeno in toplo priporočava, da ga izkusiš. Še dolgo se ti bo kolcalo po nočeh pod tisočerimi zvezdami. To je dogodivščina, ki bo odločilna za tvojo izkušnjo Omana. Oman brez terenskega vozila in brez divjega kampiranja ni pravi Oman.

Lep pozdrav, Katarina in Rok iz bloga Lahkih nog naokrog

Vse za tvojo nepozabno pustolovščino po Omanu pa ti lahko uredijo naši agenti. Oglasi se v naših poslovalnicah Nomago Travel v Ljubljani, Celju ali Novi Gorici, lahko pa nas tudi pokličeš na 080 47 42!

Oddaj povpraševanje