Novice

Ego potovanja – ali potujemo zaradi družbenih omrežij ali zaradi sebe?

datum objave | 09. aprila 2019
8843

Definicija ego potovanj bi lahko bila »narcisoidna potovanja moderne dobe«. Kaj je razlog za to, da je v zadnjih letih število potovanj in nakupov letalskih vozovnic in namestitev tako naraslo? Si mladi dejansko želijo doživeti avanture in pridobiti nove izkušnje ali enostavno potujejo zaradi objavljanja fotografij na družbenih omrežjih? Če je odgovor slednje, potem je »krivec« v največji meri Instagram in ostala družbena omrežja. In cilj? Krepitev lastnega ega.

Poročilo Thomasa Cooka o potovanjih razkriva, da imajo milenijci radi kraje, kjer lahko naredijo najboljši selfie. Anketa prav tako kaže, da je Facebook še vedno, s 56 %, tisto omrežje, na katerem milenijci najraje delijo svoje najboljše trenutke s počitnic. V anketi je 52 % izpraševancev izjavilo, da so družbena omrežja in fotografije ključni dejavnik pri rezervaciji namestitve.

Pa ti, si se kdaj vprašal, zakaj pravzaprav potuješ? Ali gre za resnično željo po spoznavanju drugih kultur, preizkušanju lokalne hrane in običajev ali pa je tvoj cilj, iskreno rečeno, zbuditi ljubosumje pri svojih sledilcih na družbenih omrežjih?

Malo za šalo, malo zares: preveri, kako potuješ, v kratkem vodniku po ego potovanjih.

Vse je »osebno potovanje«

Ego popotniki ne grejo na dopust. Zanje je potovanje duhovno iskanje, ki jih vodi na poti do notranjega miru, sreče in solidarnosti do svojih bližnjih (ob koktajlih in masažah nog za en dolar). Njihove objave na Instagramu spremljajo psevdofilozofski naslovi v smislu: “Pojdimo po lastnih poteh ” in “Pot vas vedno pelje do novega sončnega vzhoda”.

Hrano je treba gledati, ne pa jesti

Hrana je nekaj, kar se lahko konzumira s ptičje perspektive skozi lečo kamere. Obiskujejo restavracije, da bi lahko poslikali svoje kosilo, sestavljeno iz toasta z avokadom in jagod. Obožujejo #coffee in se z njo tudi poistovetijo.

Spanje pod zvezdami

Tega sicer čisto zares ne naredijo, ampak če je le možnost, objavijo fotografijo s pogledom iz šotora, po možnosti z izjemnim pogledom na razkošno gorsko verigo. Predvsem si želijo, da bi drugi v njih videli avanturista in pravega popotnika, ki nima težav s spanjem v tankih spalkah in ki se ne boji izpostaviti se nevarnostim, ki lahko pridejo iz gozda. Na skrivaj pa v resnici sanja o hotelu s 5 zvezdicami in zajtrku v postelji.

Biti glavni fotograf

Naredijo 300 fotografij na dan, a na družbenih omrežjih objavijo samo eno. S seboj obvezno nosijo prenosni polnilec, da se ne bi zgodila tragedija, imenovana prazna baterija. Kaj bi se pa zgodilo, če ne bi naredili še stotega selfija s palmo? V idealnem primeru bi si pa itak rezervirali dopust, na katerem bi imeli profesionalnega fotografa, ki jim bo sledil povsod in beležil popolne trenutke.

Našteto zagotovo ne drži zate, kajne? 😉 No, ampak če bi vseeno hotel na kakšnem posebej fotogeničnem kraju narediti selfie, se pa le oglasi v naši poslovalnici na Ajdovščini v Ljubljani ali pokliči naše agente na 080 47 42.

Oddaj povpraševanje