Iz prve roke

Gremo na Poljsko

Avtor | Lara Lipnik
datum objave | 05. avgust 2020
1064

Ste že kdaj pomislili, da bi se na dopust in potovanje odpravili na Poljsko? No, letos vas je najbrž več takih. Nekoč zelo mogočna kraljevina s precej zanimivo zgodovino in danes niti ne pretirano turistično priljubljenostjo predstavlja super destinacijo za oddih.

lara poljska 3
Osrednji trg Rynek Glovny

Najbližje letališče, s katerega lahko poletite v Krakov je Treviso, v Varšavo pa lahko letite tudi iz Ljubljane. V katero mesto boste leteli, je stvar vaše presoje. Sama sem se odločila za Krakov, saj sem po pregledu turističnih vodičev ocenila, da mi bo bolj všeč. In res je bilo tako. Pričakalo me je prikupno mestece z velikim osrednjim trgom Rynek Glovny, na katerim stojita znamenita Marijina cerkev ter  spomenik narodnemu pesniku Adamu Mickiewiczu. Od glavnega trga pa do gradu Wavel s stolnico svetega Vroclava in Stansislava na vrhu hriba vodijo uličice, polne trgovin in prijetnih lokalov.

lara poljska 5
Manjši trg, ki se nahaja takoj za Marijino cerkvijo.

Krakov vam bo ostal v magičnem spominu, če se boste ob klopotu konj prepustili vožnji s kočijo okoli glavnega mestnega jedra. Ker je mesto majhno, ga v dveh dnevih prepešačite, tako kot sem to storila jaz. Sicer lahko za ogled večjih znamenitosti izberete tudi vožnjo s tramvajem. Nikar se ne pozabite ustaviti pri kiosku, kjer prodajajo trdelnik ali kurtoš, zelo okusno in toplo sladico, narejeno iz kvašenega testa, zavito na rolico. Še ena okusna poljska posebnost so pierogi, neke vrste žlikrofi, ki so lahko kuhani ali ocvrti. Če se boste na Poljskem želeli zadržati dlje, vam svetujem enodnevni ogled Auschwitza z njegovo tragično zgodovino ter rudnik soli Wieliczka.

lara poljska 6
Trdelnik je značilna sladica, katero res moraš poizkusiti.

Poljska je sicer velika evropska država in ima številna zanimiva mesta in kraje, ki so vredni obiska. Ker me je Krakov zelo navdušil, sem se odločila, da se odpravim še do bližnjega mesta Vroclav. Vožnja z avtobusom je trajala približno tri ure in je minila zelo hitro. Moram priznati, da me je Vroclav še bolj navdušil kot Krakov. Mesto je urejeno, ima ogromno nakupovalno središče Wroclavia, kjer najdeš ogromno trgovin, pod centrom pa se nahaja sodobna avtobusna postaja. Ko se sprehajaš po ulicah, lahko zaznaš prijetno vzdušje, ljudje so prijazni in nasmejani. Tako kot v Krakovu lahko tudi tu najdeš prijetne lokale z okusno hrano in kavo.

lara poljska 7
S soncem obsijane barvne hišice Wroclawa.

Ko prispeš v mestno jedro Vroclava, pa se počutiš kot v pravljici o Janku in Metki. Nešteto barvitih hišic, ki na prvi pogled izgledajo kot iz sladkorja. Ena zraven druge, vsaka drugačne barve. Na sredini glavnega trga stoji stara mestna hiša. Če dobro opazuješ, lahko na kakšnem vogalu ali sredi ulice zagledaš mali kip palčka. Po padcu komunizma na Poljskem so palčki ostali simbol Vroclava, ki jih je novi režim oblikoval kot poklon oranžnemu gibanju. Prvi kipec se imenuje Papa Krasnal in je bil na vogal ulice Świdnicka postavljen leta 2001. Za pravi lov na palčke obišči turistično informacijsko točko, kjer lahko dobiš zemljevid z lokacijami palčkov.

lara poljska 8
Mestna hiša v Wroclawu.

Ko sem odhajala s Poljske, se je na letaliških ekranih vrtel oglas za Gdansk, še eno poljsko mesto na severu. Moram reči, da me je zamikalo, da nekoč obiščem tudi to pristaniško mesto. Lahko rečem le še: »Poljska, upam, da se vidimo kmalu! do zobaczenia wkrótce!”

 

Te je zamikalo, da bi se tudi sam odpravil na Poljsko in raziskal to zanimivo in pisano državo? Iz Ljubljane v Varšavo lahko sedaj letiš že od 125 €. Pokliči nas na 080 47 42 ali se oglasi v eni izmed naših poslovalnic Nomago Travel v Ljubljani ali Novi Gorici.