Vodniki

Harry Potter in prizorišča snemanja filmov

datum objave | 08. september 2020
9208

Če še leta po zadnji knjigi in filmu o Harryju Potterju trpiš zaradi PPD (popotterjevska depresija, ti nevedni bunkelj), imamo nekaj zate: vabimo te na popotovanje po sledeh Harryja Potterja ali vsaj po sledeh snemalne ekipe.

Udobno se namesti in si privošči en maslenušek, mi pa te popeljemo naokrog …

1. Avstralska hiša v Strandu, London

Razstavna dvorana v Avstralski hiši – Australia House, kjer domuje avstralska ambasada v Londonu, ni dostopna javnosti, je pa vseeno pomembno (čeravno ne najbolj očitno) prizorišče snemanj filmov o Harryju – tu so namreč posneli notranjost banke Gringott.

2. Christ Church, Univerza v Oxfordu

V znamenitem poslopju v okviru oxfordske univerze boš prepoznal navdih za Veliko dvorano, ki so jo kasneje replicirali v studiih Warner Bros. Tudi stopnišče iz 16. stoletja je bilo uporabljeno v prvih dveh filmih o Harryju Potterju.

3. Grad Alnwick v Alnwicku

Grad Alnwick je bil uporabljen v prvih dveh filmih o Harryju Potterju. Grad boš prepoznal kot Bradavičarko, najbolj pa je znan po prizoru treninga na metlah v filmu Harry Potter in Kamen modrosti.

Če meniš, da bi ti šlo bolje kot Ronu, vsekakor obišči grad med 31. marcem in 29. oktobrom – trening letenja z metlo (aha, prav zares!) je brezplačen, če kupiš vstopnico. Le učno uro si moraš rezervirati.

4. Milenijski most v Londonu

Se spomniš tistega grozljivega prizora, ko jedci smrti napadejo nad milenijskim mostom? Prav ta most je bil prizorišče snemanja filmov – najbolj opazno v filmu Harry Potter in Princ mešane krvi.

Opomba: med snemanjem ni bil poškodovan noben jedec smrti. Žal.

5. Studii Warner Bros. v Leavesdenu, London

Se res še nisi odpravil na ogled studiev? Kaj še čakaš? Studii so že od leta 2012 na ogled javnosti in če si pravi oboževalec Harryja Potterja, so nekaj, kar si res moraš ogledati.

No, tu najdeš repliko Velike dvorane, ki smo jo že omenili, in še marsikatero podrobnost, ki se ti je vtisnila v spomin, ko si gledal filme. Seveda lahko preizkusiš tudi metlo in si privoščiš en maslenušek. Po novem se lahko odpraviš tudi v Prepovedani gozd. Si upaš?

Pozor: vstopnice poidejo zelo hitro, zato jih rezerviraj vsaj dva meseca pred načrtovanim obiskom.

6. Viadukt Glenfinnan v Lochabru na Škotskem

Spomnimo se filma Harry Potter in dvorana skrivnosti in tistega prizora, ko Harry in Ron z modrim fordom anglio lovita ekspresni vlak za Bradavičarko in nazadnje pristaneta na Vrbi Mesarici. No, viadukt Glenfinnan je bil uporabljen za zunanje posnetke.

7. Peron 9 ¾ na postaji King’s Cross v Londonu

Saj menda nisi pomislil, da bomo tole izpustili? Ne nazadnje je to eno od najbolj priljubljenih prizorišč snemanja in seveda je uporabljeno v prav vseh filmih! Peron 9 ¾ je namreč tisti peron, s katerega odhaja vlak na Bradavičarko. Sicer bunkljem ni viden, mladi čarovniki pa bodo zlahka našli voziček za prtljago, ki že izginja skozi steno. Čisto blizu najdeš tudi trgovinico z vsem, kar čarovniki potrebujejo na svoji poti, bunklji pa si lahko kupijo kakšen spominek. 😉

Zanimivost: peron res najdeš na postaji King’s Cross, zunanjost pa je posodila bližnja postaja St Pancreas. In ko smo že pri zanimivostih – J. K. Rowling je menda zamešala postaji King’s Cross in Euston, ki je pravi navdih za postajo v knjigi.

Ker mi, navadni bunklji, nismo najboljši v letenju na metlah, hitro preveri našo ugodno ponudbo letov, da boš lahko obujal spomine na filmske prizore kar v živo. V London te recimo popeljemo za 45 €, tam pa ti lahko uredimo še prenočišče in ogled drugih zanimivosti poleg zgoraj naštetih.

Gremo obiskat Harryja