Vodniki

Hipsterski vodič po Istanbulu

datum objave | 23. julij 2021
5581

Istanbul je točka, kjer se združujeta vzhodni in zahodni svet, mesto, ki vibrira v ritmu techno Sufi bobnov in dnevnih molitvah. Razprostira se skozi prostranstvo sosesk, od konic Evrope do Azije. Vedno bučno in polno mesto, kjer prebiva več kot 20 milijonov ljudi.

K sreči za popotnike, prebivalci v Istanbulu še niso pripravljeni odreči se častitljivi dediščini turške gostoljubnosti, ki izhaja iz njihovega izgubljenega imperija. Medtem, ko se delovni dan premika s polžjo hitrostjo, med številnimi pavzami za čaj in prigrizki, so noči prežete z zmagovito energijo, ki te bo, kot obiskovalca, popolnoma očarala. Pozornost posvečati vsemu, kar je prijetno: hrani, družbi in lepoti, je bistveni del turške kulture. Ko se boš sprehajal po ulicah, bodi pozoren na zapeljiv vonj praženih mandljev, različnih vrst parfumov in barvo oči dekleta ali fanta, ki sedi nasproti v kavarni. Jej, pij in bodi güzel, çok güzel.

Povsod si že bral in videl, da je v Istanbulu treba obiskati Hagio Sofio, Modro mošejo, bazarje,… Mi pa ti danes predstavljamo nekoliko bolj hipsterski vodič po tem posebnem mestu.

1 Taksim

Taksim je kraj, ki se razprostira okoli trga Taksim. Je osrednje vozližče vseh alternativnih stvari. Leži na območju, kjer se prepletata revščina in izobilje, kar ustvarja posebno energijo, ta pa se včasih izkaže tudi za nevarno, kadar kakšne demonstracije prečkajo mejo umirjenega.

2 Sprehod ob znameniti Istiklal Caddesi

To je pravi raj za nakupovanje, kjer med blagovnimi znamkami, kot sta Mango in Zara, najdeš tudi čudovite umetnostne galerije. V teh zasebno financiranih galerijah lahko občuduješ izložbe, razstave, konceptualno, multimedijsko in vizualno umetnost. S štirih nadstropji umetnosti, urbanim vrtom in pogostimi prostimi gostujočimi govorniki, je galerija SALT obvezna postanka, ki je ne smeš zgrešiti.

3 Santral Istanbul

Iz trga Taksim skoči na brezplačen prevoz do Santrala, se ponaša z oznako »moderna umetniška platforma« in je “a must” ko iščeš znamenitosti, kjer boš našel le ogromne skupine z vodiči z rdečimi dežniki.

4 Ağa Hamami (turška kopel)

Pazi, da je ne zamešaš z Galatasaray Hamami, ki se nahaja na isti ulici. Ağa Hamami je cenejša za obisk kot popularna Galatasaray Hamami, odprta dlje ter za oba spola. Dame lahko za masažo in kopel z rokavicami (kese) zaprosijo ženske, medtem ko moški tega ne morejo. Gre za odlično in sproščujočo storitev, ki vključuje kratko masažo celega telesa, prostor pa nudi tudi prenočišče.

5 Kuzguncuk

Hipstersko turnejo se spodobi zaključiti v prav takšnem duhu. Odpravi se na trajekt (pri tem uporabi svojo Istanbul Kart) in na Azijsko stran, v židovsko četrt Kuzguncuk, kjer so ulice polne umetnikov.