Vodniki

Hitri vodič po New Yorku

datum objave | 07. april 2018
16783

New York je razdeljen na več okrajev in vseh nikakor ne moreš obiskati v enem dnevu. Če si želiš New York dobro ogledati in ga doživeti, si potovanje razdeli na ključne soseske ali okraje. Vse skupaj si boš najlažje ogledal s hop-on hop-off busom (turistični dvonadstropni avtobus z lokalnim vodičem), ki te bo zapeljal po Manhattnu, vse od Harlema do Soha, pa čez Times Square in do Brooklyna. Nismo ravno pristaši turističnih prevozov po mestu, a New York je res veliko mesto in včasih si lahko odpočiješ noge tudi na tak način pa še privarčuješ, saj tista dva dni ne potrebuješ vozovnice za metro. Vavčer za 2-dnevno koriščenje vožnje lahko kupiš pri nas.

Zdaj pa si oglejmo najbolj popularne predele mesta …

1. Midtown

Tu so skoncentrirane vse glavne turistične točke. Če te priganja čas, si lahko vse ogledaš v enem dnevu! Začni z Empire State Buildingom, ko gneča še ni prevelika, nadaljuj v Park Bryant in obišči newyorško mestno knjižnico. Kosilo pojej v Rockefellerjevem centru ali Grand Central Terminalu. Potem se skozi Centralni park odpravi v Carnegie Hall. Na koncu te čaka še Times Square. Dan zaključi z večerjo v tajski ali mehiški restavraciji v predelu Hell’s Kitchen.

New York, mesto, ki nikoli ne spi

2. Downtown

Downtown je najstarejši del mesta, poln lepe arhitekture v nizozemskem stilu (Stone Stree, William Street in Wall Street) in drugih znamenitosti. Oglej si tudi zgradbe okoli City Hall Parka – za spremembo ni nebotičnikov! Obišči 9/11 Memorial. Oglej si NYC Marriage Burreau in pofotkaj Kip svobode s trajekta Staten Island Ferry, ki ga lahko rezerviraš pri nas in se tako izogneš dolgim čakalnim vrstam pri blagajni.

New York, mesto, ki nikoli ne spi

3. Fifth Avenue, Manhattan

Peta avenija je ena izmed najbolj prepoznavnih ulic v okrožju Manhattan v New Yorku in ena izmed najprestižnejših nakupovalnih ulic na svetu. Še posebej prepoznaven je predel med 34. in 59. ulico, kjer se ena za drugo nahajajo najbolj luksuzne trgovine vseh svetovno priznanih blagovnih znamk. Tu lahko občuduješ prekrasne izložbe, dovršeno opremljene notranjosti trgovin in po zadnji modi oblečene ljudi, ki se po ulici sprehajajo kot po modni pisti.

4. Central Park

Največji in najbolj prepoznaven park v mestu je zagotovo Central Park, ki ga moraš obvezno obiskati. V njem lahko preživiš skoraj cel dan, saj je ogromen (dolžina je 4 km) in tudi zelo zanimiv – pohvali se lahko s kar nekaj naravnimi jezeri in ribniki, široko stezo za sprehajanje in tek, drsališčem, živalskim vrtom, steklenim vrtom, rezervatom za živali in velikim številom različnih drevesnih in rastlinskih vrst. Ni čudno, da ga letno obišče kar 25 milijonov turistov in tako velja za najbolj obiskan park v Ameriki.

5. Območje nad 96th Street

Ta predel mesta je zelo sproščen, brez večje gneče. V tamkajšnjem parku Inwood Hill si lahko ogledaš, kakšna je bila narava na tem delu sveta, preden so jo poselili. Obišči stare lokalne restavracije, ki so tu že leta in leta, npr. Rao’s in Patsy’s. Ne pozabi obiskati muzeja Hispanic Society of America.

6. Williamsburg in Bushwick, Brooklyn

Brooklyn je najbolj hipsterski predel New Yorka, morda celo sveta. Tja se pripelješ z L vlakom. Obišči trgovino z nakitom Catbird in si oglej kakšno prireditev v Music Hall of Williamsburg. V Brooklynu se nahaja tudi ogromno zanimivih kavarnic, zagotovo ti bo ob sprehajanju kakšna padla v oči.

7. Bushwick

Nekoliko naprej od Brooklyna najdeš sosesko Bushwick, ki postaja vse bolj elitna, čeprav je bila še nedavno zelo rasno in kulturno pestra in predvsem umetniška. Obišči slaščičarno Roberta’s in si privošči pito z imenom Famous Original ali Bee Sting. Obišči Pearl Social, Billy Club in, če si za avanturo, še Boobie Trap.

New York, mesto, ki nikoli ne spi, Brooklin bridge

8. Astoria v Queensu

Astoria je predel Queensa, kjer vlada nekoliko bolj domače vzdušje, tukaj najdeš vrstne hiše, ki dajejo vtis predmestja. Obišči grško restavracijo Stamatis, privošči si pivo in igraj karte v Bohemian Beer Gardenu. Oglej si muzej premikajočih se slik (Museum of the Moving Image), kjer lahko kupiš spominke za svoje filmofilske prijatelje. Če želiš na Instagramu objaviti fotko lepega razgleda na nebotičnike, pojdi v park Socrates Sculpture.

9. West Village in Soho

West Village in Soho veljata za dražji predel New Yorka. Soho je znan predvsem po zanimivih butikih, kot je na primer The Little House. V lokalu Big Gay Ice Cream si privošči sladoled, saj je res odličen, nato pa se odpravi v park Washington Square, se malo odpočij na klopici in uživaj v opazovanju ljudi. Zvečer obišči kakšno izmed zabav, ki se odvijajo na strehi hotelov The Standard ali The Gansevoort.

10. East Village in Lower East Side

East Village zadnje čase postaja nekoliko manj zanimiv zaradi gentrifikacije, medtem ko se je Lower East Side iz imigrantsko-delavskega predela v zadnjih letih prelevil v sosesko, kjer se najraje zadržujejo bogati umetniki. Tu lahko najdeš kul vintage trgovine in retro japonski Sake Bar Decibel. Lahko se pridružiš hipsterjem, ki se sproščajo v parku Tompkins Square ali pa se odpraviš žurat v bolgarski bar Mehanata, ki ga nekateri imenujejo tudi newyorška črna luknja.

Če smo te prepričali in boš to pomlad ali poletje obiskal čarobno mesto, izkoristi trenutno ponudbo letalskih kart za New York že od 559 € ! Pri nas si zagotovi tudi New York Pass, ki ti zagotavlja brezplačen vstop do več kot 80 atrakcij. Če si Imetnik ISIC/ITIC/IYTIC izkaznice pa imaš pri nakupu pass-a kar 25 % popust!

Pošlji nam povpraševanje in poslali ti bomo ponudbo z možnostjo rezervacije tako prevoza kot tudi prenočišča. Če bi informacije o cenah in terminih rad dobil čim prej, nas pokliči na brezplačno številko 080 47 42. Dosegljivi smo vsak delavnik med 9. in 17. uro.

Oddaj povpraševanje