Vodniki

Hitri vodnik po Los Angelesu

datum objave | 25. april 2018
8845

V Los Angelesu, LA-ju, The Big Orangeu, La La Landu ali kakor koli že imenuješ največje mesto v Kaliforniji, se za vsakogar najde nekaj po njegovem okusu: mesto ponuja nastavljanje sončnim žarkom na eni izmed slavnih plaž, kulturno udejstvovanje v galerijah in muzejih, nakupovanje na svetovno znanih avenijah ali oprezanje za filmskimi zvezdami. Iz Slovenije lahko v mesto angelov prispeš že v slabih 15 urah, zato nimaš več izgovorov, da se ne bi v prestolnico filmske industrije podal še letos …

Disneyland

Za Disneyland nisi nikoli prestar! V Anaheimu, kraju, po katerem se imenuje tudi eden izmed losangeleških hokejskih klubov, Anaheim Ducks, se nahaja originalni Disneyland, ki ga je leta 1955 odprl sam Walt Disney. Tematski park, v katerem oživijo liki iz najbolj znanih disneyjevih risank in filmov, je primeren tako za otroke kot za odrasle. Vsak dan in vsako uro so na voljo različne predstave in parade na ulici Main Street, v poletnem času pa dogajanje popestrijo še ognjemeti. Seveda pa se v parku lahko zabavaš tudi na bolj ali manj adrenalinskih vožnjah na vlakih smrti. Na vhodu pa si nikakor ne pozabi kupiti kapice z velikimi ušesi Miki Miške!

Six Flags Magic Mountain

Če je Disneyland zate premalo adrenalinski, se lahko odpraviš v zabaviščni park Six Flags Magic Mountain. V njem boš našel orjaka Golliatha, ki te zagotovo ne bo pustil ravnodušnega, saj se prične s 77-metrskim padcem v temen tunel pri 135 kilometrih na uro. Če te tudi to ne bo napolnilo z dovolj adrenalina, lahko preizkusiš Tatsku, najvišji, najhitrejši in najdaljši vlak smrti, ki ga prevoziš leže, ali Riddler’s Revenge, prav tako, v duhu ameriškega pretiravanja, najvišji in najhitrejši stoječi vlak smrti.

Hollywood

Obisk Los Angelesa ne more miniti brez ogleda Hollywooda. Odkar je Sid Grauman zgradil prvo filmsko hišo in prosil prijatelje, da odtisnejo svoje dlani v moker beton pred Chinese Theatre, je to stičišče filmofilov z vsega sveta. Še danes lahko na Hollywood Boulevardu, na t. i. Walk of Fame, najdeš odtise dlani več kot 2400 zvezdnikov iz sveta filma, televizije in glasbe. Poleg njih se lahko fotografiraš tudi z oponašalci zvezdnikov (za manjši prispevek), pozabiti pa ne smeš na obisk Hollywood Bowla (najboljše mesto za poslušanje poletnih koncertov), hiše Paramount Studios in muzeja Hollywood Heritage, ki velja za rojstni kraj filmske industrije. In saj veš, osvetljeni napis »Hollywood« mora krasiti vsaj en tvoj selfi!

Plaža Venice

Najbolj čuden, čudovit in na splošno odbit del Los Angelesa je zagotovo plaža Venice Beach. Na njenih sprehajalnih poteh boš našel vse: od prerokovalcev prihodnosti, raznolikih umetnikov, pomanjkljivo oblečenih deklet na kotalkah in fitnesov na prostem. Kraj (Venice = Benetke) je dobil ime na željo Abbota Kinneysa, ki je hotel posnemati beneške kanale, te pa si lahko še zmeraj ogledaš le nekaj ulic stran od plaže.

Šoping na Rodeo Drive

Rodeo Drive že leta slovi kot meka za vse nakupoholike po duši in srcu. A čeprav si večina deklet želi, da bi lahko tu nakupovale kot Julia Roberts v filmu Pretty Woman, je resničnost taka, da si le redkokatera lahko privošči cene in blagovne znamke, ki krasijo izložbe te znamenite ulice. Vsem ostalim preostane ogledovanje izložb in sanjarjenje o novi torbici znamke Prada ali Gucci.

Muzejsko okrožje

Zbirke muzeja Los Angeles County Museum of Art (LACMA) se nahajajo v ogromnem kompleksu zgradb, ki so jih mojstrsko obnovili leta 2008. Glavna zvezda razstavnih eksponatov je zagotovo BP Grand Entrance, ki vsebuje neverjetno instalacijo Urban Light znanega umetnika Chrisa Burdensa. Zraven LACMA se nahajajo tudi The Broad Contemporary Art Musem, Petersen Automotive Musem in Craft and Folk Art Museum, ki so nedvomno vredni ogleda. Poleg vseh teh muzejev pa ne smeš zamuditi niti muzeja The Getty Museum, ki se ponaša z izbranimi deli klasičnih umetnikov, kot so Rubens, Monet, Van Gogh in drugi.

Otok Catalina

Čeprav se nahaja v okrožju Los Angelesa, bi ga z lahkoto zamenjali za otok v Sredozemlju. Vzdušje na Catalini je pravo nasprotje od tega v večmilijonskem mestu, oddaljenem le 1 uro vožnje s trajektom. Tukaj se domačini in obiskovalci namesto z avtomobili naokrog prevažajo z vozički za golf, pravi čar pa otoku dodata njegova skromnost in umirjenost. Kot nalašč za kratek umik iz hrupnega mesta!

Smo te že prepričali, da je obisk Los Angelesa nujen še letos? Za rezervacijo letalske karte nas pokliči na 080 47 42 ali nam piši na travel@nomago.si.

Oddaj povpraševanje