Trenutno priporočamo

Da bi ti olajšali načrtovanje potovanj, smo pripravili posebno stran s koristnimi povezavami in aktualnimi novicami v zvezi s COVID-19 za popotnike – katere države se pripravljajo na odprtje svojih kapacitet za popotnike, katere so to že storile, kam lahko odpotuješ in v katere dela sveta zaenkrat še ne moreš (lahko pa že rezerviraš potovanje do tja).

Če si dobro obveščen, se lahko izogneš marsikateri neprijetni potovalni situaciji ta hip, zato te vabimo, da redno spremljaš naše novice, saj jih bomo ves čas posodabljali z najnovejšim dogajanjem s potovalnega področja.

Zaradi hitrih sprememb za napake nismo odgovorni.

NAJNOVEJŠE ZA POPOTNIKE

Trenutno priporočamo potovanje na naslednje destinacije. Piši nam na travel@nomago.si ali nas pokličite na brezplačno številko 080 47 42 in naši agenti ti bodo z veseljem poiskali trenutno najboljše letalske karte ter odgovorili na vsa dodatna vprašanja in pomisleke glede potovanja.

MEHIKA

Mehika je bila že pred pandemijo priljubljena turistična destinacija, zaradi odprtih meja in lahke dostopnosti za popotnike, pa se je povzpela na vrh lestvice najbolj obiskanih držav.

Pred vstopom moraš izpolniti obrazec, ki ga moraš imeti s seboj tudi v tiskani obliki. Prvih dni v Mehiki ne boš preživel v karanteni, za pot pa potrebuješ negativen izvid testiranja na COVID-19 – kljub temu, da nekatere letalske družbe sprejemajo tudi hitre teste, bo pot zagotovo bolj preprosta s PCR testom, saj mnoge sprejemajo le tega, pravila pa se lahko spremenijo tudi dan pred letom. Vize za vstop v Mehiko ne potrebuješ.

Če razmišljaš, da bi malo zamenjal okolje in preživel nekaj sončnih tednov v Mehiki, hitro pokliči naše agente. Največ ugodnih letalskih kart lahko najdemo do Cancuna ali Mexico Cityja, kamor trenutno tudi leti največ letalskih družb.

ZANZIBAR

Želiš pobegniti daleč stran od skrbi na rajski otok? Potem je Zanzibar destinacija zase. Pogoji za vstop so preprosti, saj ne zahtevajo PCR testa ali karantene, hitri test pa je odvisen od letalske družbe, s katero potuješ. Slovenski državljani potrebujejo vizum, ki ga dobijo ob vstopu v državo. Priporočamo ti, da se pozanimaš glede cepljenja proti rumeni mrzlici.

Več informacij o Zanzibarju lahko najdeš tu.

MALDIVI

Si želiš pobega v eksotične kraje in luksuzni oddih? Maldivi so odprti in za vstop v državo ne potrebuješ vizuma, zahtevajo pa PCR test, a brez karantene. Nekatere letalske družbe poleg PCR testa zahtevajo tudi hitri test, kar pa lahko preveriš pri naših agentih, ko se odločaš za nakup letalske karte.

Po prihodu moraš ostati v enem letovišču, v katerem ti tudi merijo temperaturo, zato ne moreš skakati med otoki. Pred vrnitvijo se prav tako lahko testiraš v letovišču.

–> Oseba, ki v Slovenijo prihaja iz države, ki je uvrščena na zeleni ali oranžni seznam, lahko vstopi brez omejitev in brez karantene. Na zelenem seznamu so ostale le Avstralija, Nova Zelandija in Urugvaj, rdeči seznam pa se je podaljšal. Več informacij lahko najdeš tu.

–>  Na Ministrstvu za notranje zadeve so pojasnili, da ob prehajanju meje regij na poti na letališče letalska vozovnica sama po sebi ni zadosten dokaz, da lahko upravičeno zapustiš regijo oz. odletiš iz nje. Polet v tujino, tudi če je letališče v isti regiji, v kateri smo, namreč predstavlja prečkanje regijske meje. Več si preberi tu.

–> Na zelenem seznamu zdaj ni več nobene države znotraj EU, le Avstralija, Nova Zelandija, Srbija in Urugvaj. Več si preberi tukaj.

–> Do večjih sprememb je prišlo tudi na oranžnem in rdečem seznamu. Na rdečem sta tako zdaj cela Islandija in Belgija, večina Francije in Nizozemske. Podrobnejše informacije o posamezni državi najdeš tu.

–> Ob vrnitvi iz države z oranžnega seznama zunaj EU ali rdečega seznama ne rabiš v 10-dnevno karanteno, če ob vrnitvi predložiš negativni izvid testiranja na COVID-19, ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen pri kateri od verodostojnih organizacij v državi članici EU, državi članici schengenskega območja, ali v Sloveniji.

–> Prišlo je do večjih sprememb na zelenem, oranžnem in rdečem seznamu. Na zelenem seznamu so zdaj le še Ciper, Finska, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Poljska, Avstralija, Južna Koreja, Nova Zelandija, Srbija in Urugvaj. Več si preberi tukaj.

–> Države EU, ki imajo neenakomerno porazdelitev okužb, so po novem na oranžnem seznamu, posamezne administrativne enote pa so uvrščene na rdeči seznam. Podrobnejše informacije o posamezni državi najdeš tu.

–> Včeraj je vlada z zelenega seznama epidemiološko varnih držav črtala Dansko, Francijo, Irsko in Islandijo ter jih uvrstila na rumeni seznam.

Na rdečem seznamu so se znašli Monako, Nizozemska, Poljska in Španija. To pomeni, da ti bo, ob prihodu v Slovenijo iz teh držav, odrejena 14-dnevna karantena.

Celotne sezname najdeš na vladni spletni strani.

–> Včeraj je vlada z zelenega seznama epidemiološko varnih držav črtala Češko, Malto, Švico ter nekatere administrativne enote Španije (Balearski otoki, Kantabrija ter Kastilja in Leon) in jih uvrstila na rumeni seznam.

Na rdečem seznamu so se znašle Belgija, Namibija, Ferski otoki, Sveti Martin in Ekvatorialna Gvineja. To pomeni, da ti bo, ob prihodu v Slovenijo iz teh držav, odrejena 14-dnevna karantena.

Z rdečega seznama pa je vlada črtala Belorusijo, Alžirijo, Ekvador ter administrativno enoto Španije Valencijo, ki so sedaj na rumenem seznamu.

Celotne sezname najdeš na vladni spletni strani.

–> Danes je vlada s seznama epidemiološko varnih držav črtala Belgijo, Španijo, Avstralijo, Maroko, Andoro in Kanado. Te so sedaj na rumenem seznamu, na rdečem pa so po novem Bolgarijo, Romunijo, Bahame, Indijo ter 5 španskih administrativnih enot (Valencio, Baskijo, Katalonijo, Navarro in Aragonijo). Na zelenem seznamu pa so sedaj med drugim tudi Kanarski otoki.

Z rdečega na rumeni seznam je uvrstila Švedsko, Kajmanske otoke, Portugalsko in Sejšele.

Celotne sezname najdeš na vladni spletni strani.

–> V prvem mesecu je bilo unovčenih 150.000 turističnih bonov, največkrat na Obali, na Gorenjskem in v Posočju ter v krajih v bližini term. Več si preberi v tej novici.

–> Finska je Slovenijo, Avstrijo in Švico zaradi poslabšanja epidemiološke slike uvrstila z zelenega seznama, saj so te države presegle 8 primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh. Podrobnosti najdeš tu.

–> Še razmišljaš, da bi obiskal katero izmed priljubljenih evropskih turističnih točk, pa te skrbi gneča? Dejstvo je, da na La Rambli ne boš čisto sam in da v Benetkah ne boš srečal le golobov, a podoba priljubljenih mest je letos precej drugačna kot običajno. Poglej si, kako so evropska mesta videti letos.

–> Nekateri ameriški hoteli se borijo s pomanjkanjem gostov na zanimiv način. Sobe oddajajo kot pisarne za ljudi, ki zaradi pandemije delajo od doma, a v svojem gospodinjstvu ne najdejo miru in tišine za delo. Svojim gostom ponujajo tudi parkirišča, cenejša kosila in možnost, da v novi pisarni tudi prespijo. Več si preberi v tej novici.

–> Kenija je napovedala začetek mednarodnih letov s 1. avgustom in s tem obujanje turizma. Obiskovalce želijo pritegniti predvsem v naravne rezervate, ki so bili zaradi zaprtja mej najbolj na udaru. Podrobnosti najdeš v tej novici. Mednarodne povezave naj bi v začetku avgusta obnovila tudi Ruanda, popotniki pa morajo s sabo prinesti potrdilo o negativnem izvidu na COVID-19. Prvih 24 ur po prihodu morajo tudi preživeti v karanteni, saj jih ob prihodu čaka še en test. Več informacij najdeš tu.

–> Irska je prvič po zaprtju meja objavila zeleni seznam epidemiološko varnih držav. Prebivalci 15 držav na seznamu lahko obiščejo Irsko, na njem pa zaenkrat še ni Slovenije. Več si preberi tukaj.

–> Vsak se s stresom spopada na svoj način. Islandija spodbuja vse, ki bi se želeli sprostiti s kričanjem, da to storijo z razgledom na islandske obsežne in prazne pokrajine. Če ne moreš odpotovati, lahko tudi posnameš svoj krik, ki ga bodo predvajali na islandskem podeželju. Več si preberi tukaj.

–> Združene države Amerike bodo odprle meje za nekatere podjetnike, investitorje, profesorje in študente iz držav znotraj schengenskega območja, Irske in Velike Britanije. Podrobnosti najdeš tu.

–> Na rdečem in zelenem seznamu je v zadnjih dneh prišlo do večjih sprememb. Z rdečega na zeleni seznam sta se premaknili Velika Britanija in Andora, z rumenega na zeleni pa med drugim tudi Maroko, Gruzija in Poljska. Na rdeči seznam je bilo dodanih 24 novih držav, med njimi tudi Luksemburg in Črna gora. Podrobnosti najdeš tukaj.

–> Si želiš spremembe okolja? Gruzija vabi samozaposlene s celega sveta, da za daljši čas zamenjajo delovno okolje in se za nekaj časa preselijo v to državo. Obrazec za prijavo že pripravljajo, pogoj pa je, da greš ob prihodu v 14-dnevno karanteno in v Gruziji ostaneš vsaj pol leta. Več si preberi v tej novici.

–> Z današnjim dnem lahko na Norveško odpotujejo prebivalci 28 držav, med njimi tudi Slovenije. Več si preberi v tej novici. Odpotuješ lahko tudi v Rusijo, a moraš s sabo prinesti potrdilo o negativnem izvidu testa na COVID-19, ki ne sme biti starejše od 72 ur. Podrobnosti najdeš tukaj.

–>  Otok Vir v Dalmaciji je trenutno najbolj obiskana turistična destinacija na Hrvaškem, saj tu niso odkrili še nobenega primera COVID-19. Ker želijo, da tako ostane, pozorno spremljajo, da se vsi držijo zaščitnih ukrepov. Več si preberi v tej novici.

–>  Popotnike s celega sveta počasi pričakujejo tudi na otokih v Karibskem morju. Med drugim lahko že to poletje obiščeš Puerto Rico, Grenado in Jamajko. Točne datume in več o posameznih pogojih si lahko prebereš s klikom na posamezno državo.

–> Na vstop v drugo državo v času COVID-19 vpliva tudi, kje si bil zadnjih 14 dni. Estonija je tako odredila karanteno vsem, ki bi želeli odpotovati tja, a so v zadnjih dveh tednih obiskali Švedsko, Portugalsko, Romunijo, Bolgarijo, Hrvaško, Češko in Luksemburg.  Za podobno potezo se je odločila Italija, med drugim je prepovedala vstop vsem, ki so v zadnjih 14 dneh obiskali Bosno in Hercegovino ter Severno Makedonijo.

–> Svoje meje za turiste odpira tudi Kuba. Z julijem so ponovno odprli nekatera turistična središča, kot so Cayo Largo Del Sur, Cayo Coco in Cayo Guillermo, v avgustu pa nameravajo postopoma omogočiti popotnikom dostop do drugih priljubljenih točk in obnoviti številne letalske povezave.  Več si preberi v tej novici.

–> Letalska družba Emirati želi do 15. avgusta vzpostaviti linije do kar 58 destinacij, med drugim do Maldivov in Los Angelesa. Lufthansa pa je sprejela odločitev, da do konca oktobra ne bo obnovila nekaterih povezav z državami na Balkanu. Med njimi je tudi linija Ljubljana-München, ki naj bi bila aktivna šele v zimski sezoni.

–> Od 11. julija dalje lahko prebivalci Slovenije obiščemo tudi Malto. Pred odhodom moraš paziti, da 14 dni ne obiščeš nobene države, s katero Malta še ni odprla mej.  Več preberi v tej novici.

–> Tunizija je Slovenijo prestavila z zelenega na oranžen seznam. Če načrtuješ potovanje, moraš zdaj pred prihodom opraviti test na COVID-19 in s seboj prinesti potrdilo o negativnem izvidu, ki ne sme biti starejše od 72 ur. Podrobnosti najdeš tukaj.

–> Podobno kot Danska se je tudi Norveška odločila, da bo meje odprla za družinske člane in partnerje svojih državljanov, ki živijo v drugih državah. Ob prihodu vse čaka 10-dnevna karantena, ne glede na to, od kod prihajajo. Dodali so tudi zanimiv pogoj: prebivalci Norveške, ki se želijo ponovno srečati s partnerji iz drugih držav, morajo dokazati, da so v razmerju že več kot 9 mesecev. Več si preberi v tej novici.

–> Velika Britanija je obvezno karanteno ob prihodu ukinila za 59 držav, vključno z nekaterimi državami Evropske unije, med katerimi pa ni Slovenije. Več preberi v tej novici.

–> Turisti, ki iz Kosova prihajajo v Nemčijo, morajo v 2-tedensko karanteno. To ni potrebno, če opravijo test na COVID-19 in so rezultati negativni. Pri tem ne upoštevajo testov, opravljenih na Kosovem, saj naj ne bi ustrezali nemškim standardom.

–> Čudovite plaže karibskih otokov Turks in Caicos lahko obiščemo od 22. julija dalje. Odprava omejitve se nanaša na vse države in nacionalnosti, saj želijo spodbuditi turistične dejavnosti na otokih. Podrobnosti najdeš tukaj.

–> Na Barbadosu želijo spodbuditi ljudi, da bi prišli tja, in svoje delo, ki ga imajo v domovini, eno leto ali manj opravljali digitalno, v sproščenem okolju blizu plaž. To so poimenovali »12-mesečni Barbadosov žig dobrodošlice«.

–> Da bi zmanjšali stike med gosti in osebjem, so v kalifornijskem hotelu zaposlili prav posebno pomoč. Robot Rose gostom v sobe dostavlja lokalno vino in druge dobrote, med delovnim časom pa pogosto pozira tudi pred fotoaparatom. Več si preberi tukaj. 

–> Barbados z 12. julijem ponovno odpira vrata turistom s celega sveta. Na tem otoku so trenutno brez aktivnih primerov, že 35 dni pa niso zabeležili nobenega novega primera. Ker želijo, da tako ostane, morajo vsi popotniki s sabo prinesti potrdilo o testiranju. Več si preberi v tej novici. 

–> Vlada Republike Slovenije je omejila zbiranja ljudi na 10 oseb. Zbiranja do 50 ljudi so možna le, če organizator pripravi seznam s kontakti in ga hrani mesec dni. Še vedno so možni športni in kulturni dogodki, ki jih lahko obišče do 500 oseb, če imajo sedežni red in je prisotna redarska služba.

–> Naša vlada je odločila, da bosta Francija in Češka z jutrišnjim dnem ponovno na zelenem seznamu, le češka administrativna enota Moravsko-šlezijska ostaja na rumenem. Več si preberi tukaj.

–> Grki so napovedali, da bodo testirali zgolj naključne turiste. Sedaj pa smo od slovenskih obiskovalcev Grčije izvedeli, da testirajo veliko večino turistov in da morajo po testiranju do prejema rezultatov v samoizolacijo v izbran hotel.

–> V Parizu so po štirih mesecih ponovno odprli muzej Louvre. Število obiskovalcev je omejeno, ves čas obiska so obvezne maske. Pred Mono Liso tako ne boš opazil običajne gneče, boš pa moral nekaj časa stati v vrsti (z ustrezno varnostno razdaljo). V Indiji pa so se zaradi naraščajočega števila okužb odločili, da priljubljene palače Taj Mahal še ne bodo odprli.

–> V želji, da bi obudili vasice italijanske regije Molise, so popotnikom omogočili, da preživijo kar 7 noči v eni izmed zapuščenih hiš, ki so jih spremenili v turistična prenočišča. Pred odhodom moraš poslati obrazec, v katerem razložiš, zakaj si želiš obiskati to regijo, in upati na potrjeno namestitev.

–> Če obožuješ gore in še ne veš, kje bi uporabil turistične bone, ti predlagamo, da jih unovčiš v eni izmed 180 planinskih koč in uživaš v naravi, saj večjega povpraševanja tam za zdaj še ni.

–> Hrvaška, Francija in Češka od sobote, 4. julija, ne bodo več na zelenem seznamu varnih držav. Od sobote bodo morali slovenski državljani, ki se vračajo s Hrvaške, na meji policistom pojasniti svojo pot in to podkrepiti z dokazili o bivanju, lastnini nepremičnine ali plovila.  Za slovenske državljane sicer ob prihodu iz držav z rumenega seznama ni karantene.

–> Slovenija je na seznam varnih držav zaradi izboljšanja epidemioloških razmer dodala Belgijo in Nizozemsko. Več si preberi tukaj.

–> Tunizija ponovno odpira svoje meje. Njihova vlada je države glede na njihove epidemiološke razmere razvrstila v tri skupine (rdečo, oranžno in zeleno). Prebivalci držav iz zelene skupine lahko v Tunizijo vstopijo brez omejitev, v njej pa je tudi Slovenija.

–> Španija se je po skoraj štirih mesecih odločila, da vstop v državo ponovno dovoli obiskovalcem s Portugalske. Več si preberi v tej novici.

–> Italija od 1. julija dalje vstop v državo dovoli tudi 14 državam iz tretjega sveta. Katere to so, si preberi tukaj.

–> Letalska družba Lufthansa turistom, ki prihajajo iz držav z visoko stopnjo okuženosti s COVID-19, na letališču v Münchnu ponuja možnost brezplačnega testiranja na COVID-19. Na testiranje se morajo predhodno prijaviti, rezultate pa pridobijo v roku štirih ur. Če so ti negativni, jim ni treba v 14-dnevno karanteno. Več si preberi tukaj.

–> Na Kreti so sprejeli prve turiste, ki so jih na letališču pričakali s tradicionalno glasbo in dobrotami. Več si preberi v tej novici.

–> V Španiji so napovedali, da bodo meje z Marokom odprli, če bo enako veljalo tudi za njih pri vstopu v Maroko. Več si preberi tukaj.

–> Danska se je odločila za zanimivo potezo, ki bi Danke in Dance ponovno združila s partnerji, vnuki ali starimi starši, ki bivajo v drugih državah. Namreč, partnerji in partnerke, stari starši in vnuki danskih državljanov sedaj lahko obiščejo svoje bližnje na Danskem, pri čemer morajo pokazati negativen izvid na Covid-19, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Predhodno je vstop v državo dovolila državljanom večine držav znotraj Evropske unije, z izjemo Irske, Malte, Portugalske, Romunije, Švedske in dodatno Velike Britanije.

–> Na Hrvaškem imajo več kot 10 okužb na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem kumulativnem obdobju, kar naj bi bila za Slovenijo meja, ko neke države več ne šteje za varno. Naša vlada se je odločila, da Hrvaške zaenkrat ne bo umaknila s seznama varnih držav, saj naj ne bi tam pričeli s strožjimi ukrepi za zajezitev COVID-19. Več o različnih seznamih držav in novih ukrepih na Hrvaškem si preberi v tej novici.

–> Vlada Republike Slovenije je z današnjim dnem začasno prepovedala zbiranje več kot 50 ljudi. Dovoljene pa so organizirane javne prireditve do 500 ljudi, če je med njimi zagotovljena varnostna razdalja. Več si preberi tukaj.

–> Poročali smo že, da lahko ponovno obiščemo Islandijo, kjer se uspešno soočajo s COVID-19. Bari in restavracije so odprti, enako velja za turistične atrakcije. Sedaj tam ni gneče, zato bi številne znamenitosti imeli praktično samo zase. Več si preberi v tej novici.

–> V analizi časnika Forbes so ocenili stanje v 100 državah sveta glede na možnost okužbe s koronavirusom in ugotovili, da je v  tem trenutku najvarnejša država sveta glede Covida-19 Švica. Na šestem mestu se nahaja naša soseda Avstrija, Slovenija pa se je uvrstila na 32. mesto. Trenutno je nevarnost okužbe največja v državah podsaharske Afrike in Latinske Amerike ter v nekaterih državah Azije in Bližnjega vzhoda. Več o analizi si poglej tukaj.

–> Norveška bo ponovno dostopna turistom iz držav znotraj schengenskega območja, ki bodo v celoti izpolnjevale posebne kriterije. Več si preberi v tej novici.

–> V Veliki Britaniji bodo ukinili obvezno 14-dnevno karanteno za osebe, ki bodo prišle iz držav z nižjo stopnjo okuženosti s COVID-19. Na ta način bodo spodbudili turizem v državi in svojim državljanom omogočili dopustovanje zunaj svoje države. Katere države bodo vključili na seznam, bo znano v tem tednu, po vsej verjetnosti pa bodo na njem Francija, Grčija in Španija.

–> Odprtje parkov kalifornijskega Disneylanda bo prestavljeno do odobritve državne oblasti, saj so v državi zabeležili velik porast okuženih s COVID-19. Parka so sicer nameravali odpreti 17. julija.

–> Švica poleg državljanom Evropske unije in Velike Britanije, ki v državo lahko vstopamo od 15. junija dalje, od 6. julija dalje vrata odpira tudi delavcem, ki prihajajo iz tretjih držav.

–> Z začetkom avgusta bodo havajski turisti ob prihodu namesto 14-dnevne karantene lahko predložili negativen izvid testiranja na COVID-19. Več si preberi tukaj.

–> Hrvaška je še vedno na zelenem seznamu držav, na podlagi epidemiološkega stanja v Albaniji in na Portugalskem pa bosta ti dve državi dodatno uvrščeni na rdeči seznam, kar pomeni, da bodo potniki, ki bodo v Slovenijo prišli iz omenjenih držav, morali ob vstopu v obvezno karanteno. Več si preberi tukaj.

–> Maldive bomo znova lahko obiskali od 15. julija dalje. Turisti bodo dobili brezplačno 30-dnevno vizo in ne bo jim treba iti v karanteno. Karantena pa nas bo čakala ob vrnitvi v Slovenijo, saj se Maldivi nahajajo na seznamu držav s slabšo epidemiološko sliko.

–> V Španiji je že prvi dan po odprtju mej pristalo 100 letal, med katerimi ni bilo potnikov s Portugalske, ki tja še nimajo vstopa. Bodo pa v Španiji od 1. julija dalje sprejemali tudi potnike iz Maroka. Ta sprostitev bo le enostranska, saj bodo prehodi iz Španije v Maroko predvidoma prepovedani vse do zime. Slovenci se iz Španije in Maroka vračamo brez omejitev, saj obe državi spadata med epidemiološko varne države.

–> Predsednik ZDA, Donald Trump, je priseljencem z delovnimi vizami začasno prepovedal vstop v ZDA. Več preberi tukaj.

–> Ker so zaznali več okužb s COVID-19, povezanih s čezmorskimi potovanji, so na Novi Zelandiji prepovedali vstop potniškim ladjam in zaostrili ukrepe za turiste. Več v tej novici.

–> Zabaviščni park Disneyland se bo odprl na več lokacijah, katerih in kdaj, preberi tukaj.

–> Z letalske družbe Turkish Airlines so nas obvestili, da bodo s 1. julijem začeli ponovno leteti na liniji Ljubljana – Istanbul. Na začetku s 4 leti tedensko, verjamejo pa, da se bo ta številka kmalu, tudi z vašo pomočjo, dvignila.

–> Dubaj bomo lahko obiskali od 7. julija dalje, ob prihodu pa bomo morali pokazati negativen izvid testiranja na COVID-19 ali se testirati na letališču.

–> Od danes naprej je možno vnovčiti turistične bone. Prvi turistični boni so že bili vnovčeni.

–> Slovenska vlada je na seznam držav s poslabšano epidemiološko sliko dodala Bosno in Hercegovino, Srbijo in Kosovo. S seznama epidemiološko varnih držav se z jutrišnjim dnem črta Bolgarija. Na seznam epidemiološko varnih držav pa se uvrstijo naslednje države: Danska, Francija, Irska, Luksemburg, Malta in Španija. Novosti spremljaj tukaj.

–> Od 15. julija dalje bodo turisti lahko ponovno obiskali Puerto Rico, pri tem bodo veljali strogi zdravstveni in varnostni ukrepi za preprečevanje širjenja COVID-19.

–> Norwegian Air bo s 1. julijem ponovno vzpostavil lete iz in v Veliko Britanijo. Več si preberi tukaj.

–> Belo-oranžna letala družbe EasyJet se s tal niso dvignila vse od 29. marca. S 15. junijem je letalska družba po dolgem premoru ponovno pričela z leti, pri čemer cene vozovnic niso več tako nizke, kot smo bili vajeni.

–> Letalska družba Aeroflot je vzpostavila e-sistem pridobitve voucherjev za odpovedane lete, ki imajo veljavnost tri leta, in potnike z raznimi popusti skuša pritegniti k novim nakupom. Več preberi v tej novici.

–> Na številnih letališčih veljajo posebni ukrepi, ki preprečujejo širjenje COVID-19. Na tej strani najdete seznam letališč, kjer se poslužujejo teh ukrepov in tudi kakšni ti ukrepi so.

–> Evropska komisija je priporočila, da se državam iz tretjega sveta prepoved vstopa v Evropsko unijo podaljša do konca junija. Objavila je tudi seznam kriterijev za ocenjevanje COVID-19 situacije posamezne države. Več si preberi tukaj.

–> Poročali smo že, da bo Francija državam Evropske unije schengenskega območja svoje meje načeloma odprla 15. junija. Ta teden so se odločili, da vstopa še vedno ne bodo dovolili Španiji in bivši članici Evropske unije, Veliki Britaniji. Več v tej novici.

–> Nacionalni inštitut za javno zdravje na svoji spletni strani posodablja seznam držav, katerih meje lahko Slovenci prehajamo brez omejitev. Katere to so, preveri tukaj.

–> V Nemčiji se je pojavilo nekaj novih žarišč COVID-19, preventivno so v nekaterih krajih zaprli tudi vrtce in šole.

–> Za lažje načrtovanje potovanj znotraj Evrope je nastala spletna stran Re-open EU, ki je na voljo v 23 jezikih. Z izbiro države, kamor bi radi šli, se prikažejo aktualne informacije o možnosti in pogojih vstopa v izbrano državo, dostopnost javnega prevoza in ostale praktične informacije za potnike.

–> Za načrtovanje potovanj na svetovni ravni je nastala spletna stran Travel Centre, kjer z izbiro države izveste državljanom katerih držav je dovoljeno prečkanje državne meje. Informacije tu niso tako izčrpne kot na strani Re-open EU, zato za potovanja znotraj Evrope svetujemo uporabo slednje.

–> V Nemčiji vse do konca oktobra ne bo večjih dogodkov, med katere sodi tudi tradicionalni Oktoberfest.

–> Avstralija bo mednarodne turiste po vsej verjetnosti znova sprejemala šele v letu 2021. Več si preberi v tej novici.

–> Španija bo svoje meje z večino držav znotraj schengenskega območja, razen s Portugalsko, znova odprla 22. junija. S Portugalsko bo meje odprla 1. julija. Več preberi v tej novici.

–> Švedsko lahko obiščejo vsi Evropejci, Švedi pa ne morejo obiskati cele Evrope. Tako je zaradi njihovega drugačnega soočanja s COVID-19 in višje stopnje obolelih. Švedi tako niso dobrodošli pri svojih sosedih – na Danskem, Norveškem in Finskem. Pri tem velja nekaj izjem, katerih, preberi v tej novici. Po naših informacijah in preverjanju na Ministrstvu za zunanje zadeve Slovenci še ne smemo turistično potovati na Švedsko. Če se vračamo s Švedske, pa nas čaka 14-dnevna karantena.

–> Gruzija vse mednarodne potnike ponovno pričakuje od 1. julija dalje.

–> Poljska je svoje meje odprla državljanom ostalih držav Evropske unije. Več preberi tukaj.

–> Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v nekaterih državah, se ne glede na državljanstvo ali bivališče vsem osebam, ki se vračajo ali imajo stalno ali začasno prebivališče v eni izmed naštetih držav, odredi 14-dnevna karantena. Te države so: Katar, Bahrajn, Čile, Kuvajt, Peru, Armenija, Džibuti, Oman, Brazilija, Panama, Belorusija, Andora, Singapur, Švedska, Maldivi, Sao Tome in Principe, Združeni arabski emirati, Združene države Amerike, San Marino, Saudova Arabija, Ruska federacija, Moldavija, Gibraltar, Bolivija, Portoriko, Gabon, Kajmanski otoki, Dominikanska republika, Republika Južna Afrika, Iran, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, Severna Makedonija. Pri tem veljajo nekatere izjeme, katere, si poglej tukaj.

–> Severna Makedonija zaradi slabe epidemiološke slike še ne odpira svojih mej.

–> Argentina vse lete v ali iz države prepoveduje do začetka septembra. Več v tej novici.

–> Od ponedeljka, 15. junija, bo na javnih mestih ponovno dovoljeno zbiranje do 500 ljudi. Javna zbiranja bodo deležna posebnih ukrepov. S tem dnem bodo stekli tudi mednarodni prevozi. Ta odločitev velja za javni cestni, železniški in letalski promet. Več si preberi tukaj.

–> Ankaran, Koper, Izola in Piran poleti še nikoli ne bodo tako blizu. Namesto z avtomobilom bomo med temi obalnimi mesti lahko potovali z brezplačnim ladijskim prevozom. Ta bo na voljo od konca junija do septembra.

–> Od četrtka, 18. junija, bomo z nizkocenovno podružnico nizozemskega nacionalnega prevoznika KLM lahko trikrat tedensko leteli z Brnika v Amsterdam. Po vrnitvi v Slovenijo potnike čaka 14-dnevna karantena.

–> Lete v Ljubljano danes vzpostavlja črnogorski nacionalni letalski prevoznik Montenegro Airlines. Po Air Serbii je to druga družba, ki bo po epidemiji ponovno vzpostavila redni potniški letalski promet iz Brnika, destinacija Podgorica. Več si preberi v tej novici.

–> Med posebnimi ukrepi za zmanjševanje števila okužb s COVID-19 je bilo tudi zaprtje svetovnih turističnih znamenitosti. Te se počasi odpirajo in čakajo na naš obisk. Med njih sodi tudi Eifflov stop. Tokrat bo za vzpon potrebno nekaj fizične kondicije, saj bodo obiskovalcem sprva na voljo le stopnice. Za varnost bo poskrbljeno tako, da bodo za vzpon namenjene stopnice v vzhodnem, za spust pa stopnice v zahodnem kraku.

–> Od danes veljajo nova pravila za prehajanje slovenske meje. Državljani Slovenije, Avstrije in Madžarske lahko mejo prestopajo tudi izven kontrolnih točk.

–> Poročali smo že, da bomo Šrilanko lahko obiskali od 1. avgusta dalje. Za sprejem prvih turistov so sprejeli vrsto varnostnih napotkov in preventivnih ukrepov. Turisti bodo morali s seboj prinesti negativen izvid testa na COVID-19, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Karantena, razen v primeru simptomov okužbe, ne bo obvezna. V državi bodo obiskovalci morali ostati vsaj pet dni in med svojim bivanjem ne bodo smeli uporabljati javnega prevoza. Gibanje po celotni državi bo prosto. Več si preberi v tej novici.

–> Slovenci še ne moremo obiskati Malte. Malta v začetku julija svoje meje odpira za državljane 18 držav, med katerimi ni Slovenije.

–> Državljani 12 evropskih držav, med katerimi je tudi Slovenija, bodo od 15. junija dalje lahko obiskali Nizozemsko. V naslednjem sprostitvenem valu bodo vstop omogočili državljanom naslednjih 16 držav. Pri vstopu v državo bo treba pokazati dokazilo o rezervaciji nastanitve za čas obiska.

–> Od 15. junija dalje bomo Slovenci in državljani še 30 drugih držav lahko obiskali Belgijo. Zbiranja skupin, večjih od 10 ljudi, tam še vedno niso dovoljena, prav tako so številne dejavnosti, kot so plavanje v bazenih, obisk savn in wellness centrov, še vedno onemogočene.

–> Avstrijska vlada želi doseči dolgoročno stabilnost letalstva in je v ta namen določila tri ukrepe. Najbolj zanimiv ukrep se tiče nizkocenovnih letalskih družb in veleva, da letalske vozovnice ne smejo biti cenejše od 40 EUR. »V prihodnosti v Avstriji ne bo več poceni letalskih vozovnic,« je dejala ministrica za okolje, Leonore Gewessler.

–> Francija naj bi državljane evropskih držav sprejemala od 15. junija dalje. Predsednik vlade, Edouard Philippe, je dejal, da karantena zanje ne bo obvezna. Če bo katera izmed držav določila karanteno za obisk francoskih državljanov, pa bo tudi državljane te države v Franciji čakala karantena.

–> Finančna uprava na svoji spletni strani ponuja številne odgovore v povezavi s koriščenjem turističnih bonov. Objavili so tudi video posnetek s praktičnim prikazom koriščenja bona, ki se z izpolnitvijo posebne izjave lahko prenese na drugo osebo. Zadnja novost je, da se bo bon lahko unovčevalo v več delih.

–> Turistične bone naj bi bilo mogoče unovčiti od 19. junija do 31. decembra 2020. Kako bomo z unovčevanjem, prenosom in administrativnimi postopki na sami lokaciji, si preberi tukaj.

–> Malta v začetku julija svoja vrata odpira 17 državam, med katerimi ni Slovenije. Malto bodo od 1. julija naprej obiskali državljani Nemčije, Avstrije, Cipra, Švice, Islandije, Slovaške, Norveške, Danske, Madžarske, Finske, Irske, Estonije, Latvije, Litve, Izraela, Lukseburga in Češke. V prvem valu sproščanja ni Slovenije, niti še ni znano, kdaj bo prišla na vrsto.

–> Ciper lahko Slovenci obiščemo že od 9. junija dalje. Namestnik ministra za turizem, Savvas Perdios, je dejal, da pričakujejo, da bo do konca tega tedna situacija s COVID-19 tako dobra, da bodo 9. junija odprli svoje meje.  Države so razdelili v dve kategoriji. Za prvo kategorijo držav, med katere sodi tudi Slovenija, bodo meje odprli 9., za drugo skupino pa 20. junija. Državljani ostalih držav na Ciper zaenkrat ne bodo imeli vstopa.

–> Odpirajo se tudi Balearski in Kanarski otoki, morda že pred 1. julijem. Ti dve otočji bi odprli evropskim popotnikom že pred 1. 7., kar je v interesu tako španske vlade kot tudi evropskih institucij. Več si preberi tukaj.

–> Pred nekaj dnevi smo poročali, da Slovenci Grčijo lahko obiščemo že od 15. junija dalje. Vseeno pa za brezskrbno potovanje priporočamo potovanje po 1. juliju, ko bodo odprta vsa letališča in pristanišča. Med 15. in 30. junijem bosta namreč odprti zgolj letališči v Atenah in Solunu, na otoke pa bo treba leteti z notranjim letom ali odpluti s trajektom. Podrobnosti najdeš tukaj.

–> Poročali smo že, da bomo Slovenci od 15. junija dalje Češko lahko obiskali zgolj ob predložitvi osebnega dokumenta. Sedaj pa imamo zanimivo novico – namreč, v Pragi, kjer se trudijo letošnjo turistično sezono rešiti, kolikor se da, te čakajo precej nižje cene v restavracijah in barih kot sicer. Poleg tega je letošnje leto kot nalašč za obisk evropskih držav, saj bo precej manj gneče in bo izkušnja tako prijetnejša.

–> Slovensko-avstrijsko mejo bomo od jutri naprej brez potrdila o neokuženosti prehajali tako Slovenci kot tudi Avstrijci. Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, se proces sproščanja ukrepov in prehajanja meje za slovenske državljane tudi v druge države Evropske unije nadaljuje. S 15. junijem bomo lahko slovenski državljani vstopili med drugim tudi v Grčijo, Belgijo, Češko in Nizozemsko. O odločitvi vlade glede prehajanja slovensko-italijanske meje pa bomo seznanjeni po sobotnem obisku italijanskega zunanjega ministra, Luigija di Maia. Podrobnosti v tej novici.

–> V Avstrijo se lahko odpravimo že od jutri naprej. Avstrijski mediji so danes zapisali, da Avstrija predčasno odpira svoje meje. Prehod bo omogočila Sloveniji, Nemčiji, Švici, Slovaški, Madžarski, Češki in Lihtenštajnu. Izvzela je samo Italijo, ki pa jo bo na seznam dodala takoj, ko bo to mogoče. Več si preberi na tej strani.

–> S Sejšelov so nas obvestili, da so postopno in previdno pričeli z odpravljanjem omejitev in da nas tam že pričakujejo od 1. junija dalje.

–> V Berlin bomo z domačih tal lahko poleteli konec julija. Z nizkocenovnim prevoznikom EasyJet bomo z Brnika v Berlin lahko poleteli od 26. julija dalje. Več o ugodni ponudbi si preberi v tej novici.

–> Slovenci smo na seznamu 20 držav, ki bodo od 15. junija naprej češko mejo lahko prečkali zgolj s predložitvijo osebnega dokumenta. Države so sicer razdelili v tri skupine, upoštevajoč njihovo epidemiološko sliko. Več o skupinah in pogojih si preberi tukaj.

–>Šrilanko bomo lahko obiskali šele od 1. avgusta dalje.Nekaj dni nazaj smo navedli, da se bo Šrilanka v omejenem obsegu za turiste odprla že v juniju. Njihov predsednik urada za turizem, Kimali Fernando, je pred kratkim podal uradno izjavo, v kateri je dejal, da bodo majhne skupine turistov sprejemali šele od začetka avgusta dalje. Več o pogojih in ukrepih si preberi tukaj.

–> Tunizijska vlada se je odločila, da bo kopenske, morske in zračne meje odprla 27. junija. V tem tednu bodo v omejenem obsegu odprli hotele, restavracije, kulturne ustanove, muzeje in mošeje. Podrobnosti preberi v tem članku.

–> Grčija bo sledila zanimivemu ukrepu, ki ga je turistom obljubil Ciper – poravnali bodo stroške počitnic okuženih turistov. Več v tej novici.

–> Slovenci bomo od 15. junija dalje lahko obiskali Avstrijo. Katere države se nam bodo pridružile in katere ne, si lahko prebereš tukaj.

–> Črna gora je vstop v državo omogočila kar 131 državam z dobro epidemiološko sliko, med katerimi je tudi Slovenija. Več si preberi tukaj.

–> Na Maldivih bodo med junijem in predvidoma septembrom veljali posebni ukrepi, ki pa ne bodo tako strogi, kot so sprva napovedali. Z ministrstva za turizem so sporočili, da turistom ob vstopu ne bodo zaračunali nobenih dodatnih stroškov. Več o tem si preberi tukaj.

–> Turističnih bonov, kljub temu, da tretji protikoronski zakon že velja, še ni mogoče izkoristiti. To bo možno najkasneje 1. julija, po vsej verjetnosti pa že prej – od 15. junija dalje, obljublja vladni govorec Jelko Kacin. Več si preberi tukaj.

–> Bolgarija je za večino evropskih držav, med katerimi je tudi naša, danes odprla svoje meje. Države s slabšo epidemiološko sliko bo pričakala karantena. Več si preberi tukaj.

–> Predsednik vlade, Robert Abela, je napovedal, da bo Malta svoja letališča in pristanišča odprla 1. julija. Tam nas že čakajo odprte trgovine in restavracije, kmalu jim bo sledilo odprtje barov in telovadnic. Več o tem si preberi v tej novici.

–> Šrilanka naj bi turiste povabila že v juniju, vendar s strogimi omejitvami in ob negativnih rezultatih na test COVID-19. Posameznim potnikom vstop še ne bo dovoljen, možen pa bo obisk manjših skupin, ki bodo lahko bivale samo v določenih hotelih in se gibale samo v izbranih območjih. Več si preberi v tem članku.

–> V sredo, 3. 6., se bodo prebivalci držav znotraj schengenskega območja in državljani Velike Britanije v Italijo lahko odpravili brez obvezne karantene ob prihodu. Ostali Evropejci bodo lahko v Italijo znova vstopili 15. junija. Podrobnosti si preberi v tej novici.

–> Slovenija je vključena v sklop držav, ki bodo Grčijo lahko obiskale od 15. junija dalje. Sprva jo bomo lahko obiskali le prek kopenske meje ali letališč v Atenah in Solunu, kjer bodo izvajali naključno preverjanje s testi Covid-19. Od 1. 7. ne bo več omejitev na zgolj dve letališči, temveč bo prehod možen tudi na vseh ostalih letališčih. Več o tem in o naboru turističnih možnosti si preberi tukaj.

–> Oddih na rajskih Maldivih bo za nas možen že od 1. julija dalje. Več o navodilih in ukrepih, ki bodo veljali ob tem, si preberi v tej novici.

–> Slovenci lahko ponovno obiščemo Portugalsko. Poleg nas jo lahko obiščejo državljani vseh držav, vključenih v schengensko območje, z izjemo Španije in Italije. Večina storitev in infrastrukture tam že deluje ali pa bo delovala v kratkem. Plaže se bodo odprle 6. junija. Več informacij si preberi v tem članku.

–> Estonijo bomo lahko obiskali že od 1. junija dalje. Estonija svoja vrata odpira vsem državam, vključenim v schengensko območje. Za prebivalce držav, kjer je večja stopnja okuženih s COVID-19, bo obvezna 14-dnevna karantena, kar za Slovenijo ne velja. Podrobnosti si preberi tukaj.

–> Madeiro bomo ponovno lahko obiskali od 1. julija dalje. Ker želijo ohraniti nizko stopnjo okuženih s COVID-19, bodo obiskovalci ob prihodu morali opraviti test, ki pa bo za njih brezplačen. Če bo obiskovalec izvid testov, ki ne bo starejši od 72 ur, prinesel s seboj, ponovno testiranje ne bo potrebno. Več si preberi v tem članku.

–> Hrvaška izbranim desetim državam, med katerimi je tudi Slovenija, znova brez omejitev odpira svoja vrata. Obiskovalci Hrvaške bodo prek spletnega obrazca ali na meji morali navesti svoje kontaktne podatke in naslov bivanja na Hrvaškem.

–> Slovenija in Madžarska sta odpravili omejitev prehajanja meje za državljane obeh držav, od torka dalje bo odprava omejitev veljala na vseh mejnih prehodih, do takrat pa samo ne nekaterih. Tukaj si preberi podrobnosti.

–>  Japonska popotnike vabi z bogatim subvencioniranjem potovanja. Japonska želi spodbuditi oživitev turizma, zato bo popotnikom namenila do 20.000 jenov (slabih 169 evrov) na dan. Ti bodo na voljo v obliki različnih popustov in bonov za nakupe v lokalnih trgovinah in restavracijah, ne pa tudi za zmanjšanje potnih stroškov. Subvencija bo na voljo predvidoma od konca julija dalje, vendar le, če bo rezervacija potovanja opravljena pri japonskih turističnih organizacijah ali neposredno pri ponudnikih namestitev oz. gostinskih obratov.

–> Turistične bone v Sloveniji bomo lahko koristili od 1. junija dalje in jih prenašali do drugega kolena. Odbor DZ za delo je natančneje opredelil nastanitvene obrate, kjer se bo bon lahko uporabil, in to so: hoteli, počitniški domovi, turistične kmetije, zasebne sobe, planinski domovi, mladinska prenočišča, kampi in druge nastanitve za krajši čas. Boni bodo prenosljivi med sorodniki vse do drugega kolena, torej od starih staršev prek otrok do vnukov, med zakonci oziroma zunajzakonskimi partnerji ter med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki. Več v članku na povezavi.

–> Ciper bo v primeru okužbe med dopustovanjem okuženemu turistu in njegovim svojcem kril stroške namestitve, zdravil in hrane. Turisti bodo “morali kriti le stroške prevoza na letališče in letalske vozovnice”. Ciper se je sicer z virusom dobro spopadel in je pripravljen na obiskovalce. Več si preberi tukaj.

–> Ponovno se bomo lahko kopali v bazenih in družili v večjih skupinah. S 1. junijem se lahko poleg vseh hotelov, fitnes in wellness centrov odprejo tudi bazeni in vodni parki. Prav tako bo vlada od takrat dalje omogočila zbiranje na javnih mestih in krajih do 200 ljudi.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je objavil seznam držav za prehajanje državne meje brez omejitev

Tudi nekatere karibske države se že pripravljajo na odprtje meja za turiste. Aruba med 15. junijem in 1. julijem, Sveta Lucija s 4. junijem, a le za potnike iz ZDA, Bahami okoli 1. julija, Antigva in Barbuda v začetku junija. Več v članku na povezavi.

Qatar Airways z neomejeno možnostjo spreminjanja letov. Letalska družba po novem omogoča brezplačno neomejeno spremembo datumov in tudi spremembo destinacije, dokler je v okviru 5000 milj od prve izbire. Obstaja pa tudi nekaj omejitev; kakšnih, preberi v članku. 

Španija s 1. julijem odpira meje za turiste. Kot je povedal predsednik vlade Pedro Sánchez, se bo Španija za tuje popotnike odprla s 1. julijem, in sicer tako, da bo varno za vse. Po njegovih besedah Španija potrebuje turizem, turizem pa potrebuje varnost tako v državi, od koder popotniki prihajajo, kot tudi na destinaciji. Zagotavlja, da bodo storili vse za to, da turisti ne bodo izpostavljeni tveganju in da ne bodo prinesli tveganja v državo.

Odpirajo se meje na Balkanu. Meje za potniški in tovorni promet počasi odpirajo tudi balkanske države. Bolgarija, Grčija in Srbija odprtje skupnih mej načrtujejo 1. junija.

IZBOR ČLANKOV

greece atene akropola

»Kdaj lahko spet potujem?« Kako se države pripravljajo na obuditev turizma

Države se, medtem ko se številke okuženih s COVID-19 manjšajo, na različne načine spopadajo s tem, kako varno obuditi turizem. Pred kratkim je Evropska unija pozvala k varnemu odprtju meja med državami članicami s podobno stopnjo okuženih s COVID-19. PREBERI VEČ →

Korona, letenje u budućnosti

Nova realnost letenja po COVID-19 ali kako bomo leteli v prihodnosti

Letalske družbe že sprejemajo številne varnostne ukrepe, s katerimi bodo postavile varnost in zdravje potnikov na prvo mesto. Te zanima, kako bo poskrbljeno zanju pred, med in po letu? PREBERI VEČ →

nova zelandija

Preživljanje karantene na Novi Zelandiji

Ko sem se februarja po štirih letih vrnila v to čudovito deželo, si nisem mislila, da bo moje poležavanje na plaži, raziskovanje okolice mesta Nelson in načrtovanje novih poti po novozelandskih otokih zelo kmalu ustavila novica, da se država »Dolgega belega oblaka«, kot ji pravijo, zaradi Covid-19 – koronavirusa bolj ali manj ustavlja. PREBERI VEČ →