Informacije o državi - Libija

Libija - Informacije
Časovni pas
GMT/UTC +1
Časovni pas
127V ali 230V
Glavno mesto
Tripoli
GSM sistem
GSM 900
Internet
internet cafeji v Tripoliju in drugih večjih mestih
Klicna številka
+218
Površina
1.775.500 km2
Uradni jezik
arabski, italijanski, francoski in drugi loalni jeziki
Valuta
libijski dinar (LD)

Libija je država v severni Afriki. Na severu se razprostira mediteranska obala, na vzhodu meji na Egipt, na zahodu na Tunizijo, na jugu in jugozahodu pa na Alžirijo, Čad, Niger in Sudan. Več kot 90% te države prekriva puščava. Z 2000 kilometri obale, dobro ohranjenimi ostanki klasičnih ruševin in širnimi prostranstvi puščavske pokrajine, ponuja Libija popotniku edinstveno priložnost obiskati deželo, ki se je množični turizem še ni dotaknil. Vendar pa ti kljub temu obisk Libije odsvetujemo oz. se pred odhodom pozanimaj o varnosti v tej državi. Stanje po vojni se sicer izboljšuje, vendar pa je raven kriminalnih dejanj in napadov še vedno zelo visoka. Problem pa predstavlja tudi nedelovanje kunzularnih predstavništev. Potovanje v lastni režiji je odsvetovano.

Letalske karte

Preveri najbolj aktualne ponudbe letalskih kart.

Zavarovanje

Za Libijo ti priporočamo potovalna zavarovanja:

Coris: Zavaruješ se lahko kar preko našega spletnega Coris online zavarovanja.
Caremed: Zavaruješ se lahko kar preko našega spletnega Caremed online zavarovanja.

Rent-a-car

Preveri možnost najema vozila.

Klima

V Libiji lahko naletiš na kar pet različnih podnebij. Glavni podnebji predstavljata mediteransko in saharsko. Ob mediteranski obali gre predvsem za mediteransko podnebje z toplimi poletji in milimi zimami. V notranjosti države pa prevladuje saharsko podnebje z zelo vročimi poletji in velikimi temperaturnimi razlikami med dnevom in nočjo.

Priporočljiva cepljenja

Obvezna zaščita proti rumeni mrzlici za popotnike, ki prihajajo iz rizičnih območij. Priporočljiva zaščita proti koleri, tifusu in poliomielitisu. V južnih delih države obstaja od februarja do avgusta  nizka verjetnost okužbe z malarijo, čeprav v zadnjih letih ni bilo nobenih primerov okužbe.