Viza za potovanje v ZDA, Kanado in Avstralijo

POZOR: Pogoji vstopa se lahko spreminjajo. Za najnovejše informacije obiščite uradne spletne strani za posamezno državo. Nomago ne more prevzeti odgovornosti za težave pri pridobivanju dovoljenj za vstop.

Pridobitev dovoljenja (vize) za vstop v ZDA, Kanado ali Avstralijo

Vsi potniki, ki potujete v ZDA, Kanado ali Avstralijo, morate pred odhodom izpolniti posebni elektronski formular za vstop v državo!

ZDA – ESTA

Potniki, ki potujejo v ZDA morajo vsaj 3 dni pred odhodom na spletni strani ESTA izpolniti formular v posebnem elektronskem sistemu za avtorizacijo potovanja (Electronic System for travel Authorization). Cena vpisa je $14. Program ESTA je na voljo za državljane držav, ki so v Visa Waiver programu. Seznam je na voljo na tej spletni strani.

Po novembrskih terorističnih napadih v Parizu je ameriška vlada zaostrila pogoje za pridobitev ESTA. Kdor je po 1. marcu 2011 obiskal Sirijo, Irak, Iran, Sudan. Libijo, Somalijo ali Jemen, ni upravičen do koriščenja Visa Waiver programa in mora za vstop v ZDA zaprositi za vizo na veleposlaništvu ZDA.

Dovoljenja

Kanada – eTA

Potniki, ki potujejo v Kanado, morajo pred odhodom pridobiti dovoljenje za vstop – eTA (Electronic Travel Authorization). Za prijavo potrebuješ potni list, kreditno kartico (VISA, MasterCard, American Express) ter e-naslov. V večini primerov dovoljenje dobiš v nekaj minutah od oddane prošnje. Dovoljenje velja 5 let oz. do poteka veljavnosti potnega lista. Cena dovoljenja je 7 CAD.

Dovoljenje se pridobi preko spletne strani.

Avstralija – eVisitors

Potniki, ki potujejo v Avstralijo pa se morajo pred odhodom prijaviti preko novega spletnega vizumskega sistema t. i. »eVisitors«, ki se nanaša na državljane držav članic EU in na državljane nekaterih drugih evropskih držav. Sistem »eVisitors« je internetno baziran, stalno dostopen sistem pristojnega avstralskega ministrstva za imigracijo, ki omogoča vložitev vloge (turistični/poslovni obiski) na spletni strani.

V idealnih pogojih prosilec že po nekaj minutah po oddaji elektronske vloge v svoj elektronski nabiralnik prejme obvestilo o odobritvi vstopa v Avstralijo. Kljub temu priporočamo, da za zaprosite najmanj 14 dni pred nameravanim potovanjem. Ob prihodu v Avstralijo mejni organi vtisnejo v potni list, na številko katerega je vezana elektronska vizna odobritev, ustrezen žig prihoda.

Naroči se na sestanek v agenciji