Intervju

Intervju s Simono Knez: kaj pomeni delo na ladji

datum objave | 16. julij 2016
15204

Simona Knez je uspešna poslovna ženska, oseba, ki ne pozna ovir in verjame v moč upanja in v to, da zmore vse (moč “Can do” duha). Simona pravi, da se po vseh preživetih izkušnjah in delu v mednarodnem okolju sedaj že lahko pohvali z nazivom WWW (World Wide Woman), saj je obiskala že vseh 7 kontinentov. S to zanimivo žensko smo spregovorili, preberite njeno zgodbo.

Intervju s Simono Knez, delo na ladji

1) Kako to, da ste se odločili za delo na križarki? Zamenjali ste že več delovnih mest, katero vam je bilo najljubše in zakaj?

O delu na križarki sem razmišljala že med magistrskim študijem na Turistici, vendar je dolga leta sama odločitev za to delo v meni zbujala strah. Zaradi mnogih razočaranj in neuspehov pri iskanju dela v domači Sloveniji pa me je ta odločitev vedno bolj in bolj zanimala. Kljub začetnemu strahu in navezanosti na dom sem se odločila vseeno poskusiti. Pred skoraj štirimi leti sem naredila velik korak in odšla svojim sanjam naproti. Na ladji sem svojo kariero začela kot Guest Relations Officer (Front desk), kar je bila najbolj zahtevna delovna izkušnja doslej. To namreč pomeni, da si obraz celotne ladje, sprejemaš odgovornost za zelo lepe kot pa tudi za zelo neprijetne situacije, česar se moraš lotiti zelo previdno in profesionalno. Nato sem delovno mesto zamenjala in se preizkusila še v Future Cruise Vacations pisarni, kjer sem skrbela za rezervacije novih križarjenj za goste, ki so trenutno na križarjenju. Uradni jezik na celotni ladji je angleščina in tudi, če se slučajno kdaj srečaš s kakšnim „Paisanom“ (španski izraz – ladijski sleng za osebo iz iste države), je potrebno med seboj govoriti angleško.

2) Katero je vaše delovno mesto sedaj in kako bi opisali enega izmed svojih delovnih dni?

Sedaj sem Cruise Vacations Manager, torej vodim oddelek za sklepanje rezervacij križarjenj, prirejam dogodke, predstavitve destinacij in ponudb ter se posvečam marketingu. Sama si kreiram svoj urnik, ponavadi zjutraj pregledam in odgovorim na vse maile, včasih kar iz svoje kabine ali pa se odpravim v pisarno, kjer sodelujem s timom petih sodelavcev in skrbim, da vse deluje tako, kot mora. Potem sledi krajši odmor, nato pa se ponovno odpravim v pisarno, kjer pripravim predstavitve za goste, rezervacije križarjenj ali pa čas posvetim marketinškem planiranju. Kadar pa ladja potrebuje dan ali morda še dlje, da pripluje iz enega pristanišča v drugega (Day at Sea), pa delamo cel dan, včasih tudi brez premora.

Intervju s Simono Knez, delo na ladji

3) Kaj pomeni živeti in delati na ladji? Katere so prednosti/slabosti?

Živeti na ladji ni mačji kašelj, niti ni potica. Na začetku je definitivno potreben čas, da se telo navadi na takšen tempo, saj na ladji namreč ne poznamo prostih dni. Včasih se zgodi, da ne vemo niti kateri dan v tednu je, ponavadi jih poimenujemo kar po imenu destinacij, npr: A: “Čuj, kateri dan je jutri?” B: ”Mislim, da je Santorini!” ipd. 🙂 Glavna prednost je definitivno ta, da mi ni treba kuhati, prati, pospravljati, se voziti v trgovino ali v gostilno, še bolnišnica je blizu. Zjutraj se zbudim malo pred pričetkom delovnega dne, pa naj bo sneg ali sonce. Plača je tudi ena izmed prednosti, pa seveda mednarodno okolje, saj imamo na ladji posadko sestavljeno iz več kot 70 različnih nacionalnosti, zaposlenih nas je okoli 1000, s katerimi se spoznamo, postanemo prijatelji in ustvarimo majhno plovno družino. Seveda pa je glavna prednost ta, da vidim svet, vsak dan se zbudim v drugem kraju, ko zjutraj pogledam skozi okno se mi nariše nasmešek na obrazu.

Kljub temu, da mi teh pet ali šest mesecev tako hitro mine, nisem s svojimi bližnjimi in v tem času zamudim pomembne rojstne dneve, obletnice, Božič in ostale praznike. Najtežje je ob kakšnem stresnem dnevu, ko sem tisoče kilometrov stran in pogrešam svoje domače.

4) Koliko časa ste bili najdlje na ladji, ne da bi dosegli kopno?

Včasih plujemo preko Atlantskega ali Tihega oceana, kar pomeni, da približno šest dni ne dosežemo kopnega, saj ladja menja pozicijo in menjata se sezoni (april in november). Takrat je za posadko najtežji čas, saj res delamo brez prestanka.

Intervju s Simono Knez, delo na ladji

5) Bliža se poletje in mnogi se odločajo za križarjenja. Kaj bi vi priporočili našim bralcem? Kam naj se odpravijo, katero varianto naj izberejo?

Ker je podjetje, v katerem delam, Ameriško – Cebrity Cruises, ni tako poznano med Slovenci. V poletni sezoni je na voljo veliko križarjenj po Mediteranu (za tiste, ki morda ne marajo letenja) ali pa tudi Aljaska, Bermuda. Čisto odvisno od preferenc, na ladji si pa vsak dan v drugem kraju, kar pomeni dopust brez poležavanja na plaži. Seveda so vmes vedno kakšne plažne destinacije, vendar ni tako, kot če bi se odpravil na dopust npr. na sosednjo Hrvaško. Je pa na ladji bazen, za tiste, ki obožujejo sončenje in plavanje. Za malo drugačen dopust pa definitivno priporočam križarjenje po Skandinaviji in Rusiji ali Islandiji, Norveški, Britansko otočje, ipd.

Intervju s Simono Knez, delo na ladji

6) Koliko časa ponavadi traja križarjenje in na kaj se morajo potniki pripraviti pred tovrstnim potovanjem?

Krizarjenje ponavadi traja od 7 do 14 dni, odvisno od izbire. Nič kaj posebnega ni potrebnega za tovrsten dopust, le dokumenti in denar. Na ladji sta v ceno vključeni hrana in pijača (sokovi, voda, kava iz avtomatov), medtem ko so alkohol, izleti, napitnine dodaten strošek.

Intervju s Simono Knez, delo na ladji

7) Zaradi načina vašega dela ste prepotovali že velik del sveta, kateri kraj vam je bil najljubši in zakaj?

Najlepše mi je bilo na Bora Bori, kjer sem se zaljubila v unikatne plaže, tropsko podnebje, neverjeten in čudovit podvodni svet. Težko se je odločiti za najljubšo destinacijo, Norveški fjordi so prav tako veličastni, Falklandski otoki so čudoviti (tam sem spoznala 3 vrste pingvinov). Na Tasmaniji sem dobila poljub od kengeruja in še in še bi lahko naštevala.

Intervju s Simono Knez, delo na ladji

8) Kaj na ladji najbolj pogrešate?

Najbolj pogrešam mamino kuho (30 bom letos, okusila sem že marsikatero hrano, pa mi je vseeno najljubša kuha na svetu prav mamina). Seveda pogrešam tudi svoje bližnje, prijatelje in tudi živali iz domače kmetije.

Intervju s Simono Knez, delo na ladji

9) Kako delavci na ladjah preživljate svoj prosti čas?

Prostega časa je bolj malo, ampak ponavadi gremo skupaj ven v pristanih (čeprav to ponavadi zgleda tako, da vsak na svoji napravi išče dostop do interneta), ob večerih se dobimo ob kozarčku rujnega ali pa odigramo kakšno igro ping-ponga, biljarda, gremo v fitnes ali pa plesat v diskoteko (o ja, vse to imamo in to ločeno od gostov :)).

10) Če bi v tem trenutku lahko odleteli kamorkoli, kam bi odšli?

Ob toliko videnih prelepih in čudovitih destinacijah, se mi ob vprašanju poraja le en kraj, le ena destinacija – Slovenija, moja dežela. No, če bi pa lahko prav v tem momentu vsaj za kratek čas odletela nekam, bi to bilo v objem mojemu dragemu, ki pridno dela na drugi ladji.

Ob vsem tem pa bi želela sporočiti vsem, ki imate željo po delu na ladji – zberi pogum! Le to je potrebno, moraš poskusiti, če ne se ti bo vedno porajalo vprašanje: “Kaj pa če…?”

“Be bold and courageous. When you look back on your life, you’ll regret the things you didn’t do more than the ones you did.“ ~ H. Jackson Brown, Jr.

Intervju s Simono Knez, delo na ladji

Intervju s Simono Knez, delo na ladji

Dela na križarkah sicer ne urejamo, če pa te zanimajo vse druge opcije in programi dela v tujini, klikni tukaj.