Intervju

Intervju z igralko Ano Vukićević: Uresničitev ameriških sanj

datum objave | 11. oktober 2015
8701

Ana je mlada igralka iz Ljubljane, stara komaj 27 let in je zaključila študij na prestižni Newyorški fakulteti New York Film Academy. Prejela je dve štipendiji: Talent Based Scholarship in Extraordinary Talent Based Scholarship ter diplomirala kot najboljša v razredu. Študirala je v New Yorku in Los Angelesu, po končanem študiju pa so jo zaradi izjemne nadarjenosti in sposobnosti, na New York Film Academy tudi zaposlili. Nastopala je na odrih znamenitega The Players v Gramercy Parku in na Broadwayu v New Yorku, kot tudi na odrih ACME Theatre in Complexx Theatre v Hollywoodu.

1. Zelo mlada si se odpravila živeti v tujino, kako to, da si se odločila zapustiti Slovenijo in zakaj ravno v New York?

V New York sem se zaljubila na prvi pogled, ko sem ga, kot majhna deklica, prvič videla na televiziji. Naprej me je gnala neustavljiva želja za umetnostjo, a zase v Sloveniji nisem videla možnosti za razvoj v želeni smeri. Ko sem doštudirala na fakulteti za menedžment, sem se odločila, da bom sledila svojem srcu, verjela vase in spakirala kovčke.

2. V New Yorku si tudi študirala, kako bi opisala njihov šolski sistem in kakšen je ta v primerjavi z našim? Kaj pa šolnine, koliko znašajo?

Šolski sistem je precej drugačen kot pri nas, veliko bolj spodbujajo individualnost in kreativnost. Ceni se predvsem talent in sposobnost, medtem, ko pri nas še vedno najbolj cenimo tisti papir o končanem šolanju. Je pa res, da sem v Sloveniji študirala menedžment, v Ameriki pa igro, tako da sta s tega vidika izobraževanji težko primerljivi.

Z druge strani imamo v Sloveniji ogromen privilegij, saj je po večini študij na fakulteti dostopen vsem, medtem ko v Ameriki stane letnik študija med 30 in 50 tisočaki.

3. Kako je z zaposlitvijo v tvoji smeri v New Yorku? V koliko in katerih filmih/igrah si že igrala?

Možnosti za zaposlitev na odru in filmu je na pretek, dnevno se snema in pripravlja ogromno projektov. Do sedaj sem odigrala ogromno predstav v gledališčih, moj fokus je bil Broadway, zdaj ko sem to dosegla, pa se počasi preusmerjam na filmska platna. Zaigrala sem v treh celovečercih in sedmih kratkih filmih ter nekaj oglasih.

4. Katera igralka je tvoja vzornica?

Najbolj občudujem Meryl Streep, kot igralko in osebo.

5. Kaj pa tvoja največja karierna želja, s katerim igralcem/igralko bi se najraje videla v skupnem filmu?

Sanjam o tem, da bi zaigrala s Javierjem Bardemom v filmu režiserja Alejandra Gonzáles Iñárritu-ja.

6. Kaj je bil zate največji kulturni šok, ko si se preselila in na kaj si se najtežje navadila?

Najtežje sem se navadila na vsakdanje življenje daleč stran od družine in prijateljev. Po obdobju vzhičenja, da živiš v New Yorku, se zelo hitro zgodi, da se pojavi občutek osamljenosti in izoliranosti. V tolikšni množici in s prenatrpanim urnikom, ki ti ne dopušča časa za razvijanje prijateljstev lahko hitro postaneš introvertiran. Velikokrat se je zgodilo, da je bil pritisk tako nevzdržen, da sem se želela vrniti domov, a to seveda ni bila nikoli opcija. Takšna obdobja prebrodiš in si potem samo še močnejši in odločnejši.

7. Kaj slovenskega najbolj pogrešaš (razen prijateljev in družine seveda)?

Najbolj pogrešam domačo hrano, naravo in več prostega časa. Preden sem se preselila v Ameriko, sem mislila da so prometne konice v Ljubljani nemogoče. Po treh letih življenja v Ameriki, sem ugotovila, da je lahko še veliko huje.

8. Kako so Američani navajeni preživljati proste nedelje?

V New Yorku nedelje ponavadi preživljajo v Central Parku, kjer organizirajo piknike, kolesarijo in počnejo druge športne aktivnosti, zelo popularen je tudi obisk plaže na Coney Islandu. V Los Angelesu, kjer je toplo celo leto, pa je ob nedeljah po nenapisanem pravilu dan za plažo in odbojko na mivki.

9. Katere so največje prednosti in slabosti življenja v Ameriki v primerjavi s Slovenijo?

Prednosti so predvsem pri izgradnji kariere. Veliko več je možnosti za uspeh in lažje je početi tisto, v čemer uživaš in se s tem tudi preživljati. V katerikoli dejavnosti si želiš delati, boš našel službo, medtem ko je v Sloveniji za določene poklice vedno težje. Zame je prednost v Sloveniji vse ostalo, moja družina in prijatelji so tu, hrana je boljša in ljudje so toplejši.

10. Nekaj časa si živela v New Yorku in nekaj časa v LA-ju, kako se ti dve mesti med seboj razlikujeta in katerega priporočaš našim bralcem za obisk?

Če se le da, priporočam obisk obeh, New Yorka in Los Angelesa. Razlika med njima je ogromna. Los Angeles je bolj umirjen, ljudje so veliko bolj prijazni, zdi se, kot da so vsi tam stalno na počitnicah. Skozi celo leto je poletje, a le dve uri vožnje stran si lahko na gori Big Bear nadeneš smuči in uživaš v gorskem zraku, tudi Las Vegas je samo dobre tri ure vožnje stran. New York na drugi strani ima utrip ogromnega mesta, ljudem se vedno nekam mudi, nebotičniki so vrtoglavo visoki in počutiš se, kot da si na vrhu sveta, ko se sprehajaš po 5. aveniji. V Los Angelesu sem živela leto in pol, mesto mi bo vedno ostalo v lepem spominu in z veseljem se vračam na obisk, a za življenje in kariero preferiram New York.

11. Se planiraš kdaj za stalno vrniti domov?

Za zdaj se za stalno ne planiram vrniti domov. Razvijam pa projekt, ki bo v prihodnosti zahteval, da kar veliko časa preživim v Sloveniji. Želim si namreč odpreti svojo Akademijo za igro in film.

12. Če bi v tem trenutku lahko izbrala katero koli letalsko karto, ne glede na vrednost, kam bi odletela?

Odletela bi na Bora Boro in z navečjim veseljem pustila telefon in računalnik doma.

Ana Vukićević je tudi naša popotnica in veseli smo, da ji pri napornem delavniku lahko pomagamo tako, da skrbimo za njene letalske prevoze in tako tudi za ohranjanje vezi med domačo Slovenijo in New Yorkom.