Intervju

Intervju: z modno blogerko Ajdo Sitar odkrivamo Bali

datum objave | 29. maj 2018
11581

Ajda Sitar je nekdanja Miss športa, atletinja in uspešna modna blogerka, ki je za nas postala zanimiva že v letu 2016, ko je na svoj blog, kjer prevladujejo vsebine, vezane na modo in lepoto, vključila še zavihek “potovanja”. Zanimalo nas je, katere destinacije so za blogerje najbolj zanimive in kaj pravi o svojem potovanju na Bali. Ker je ta otok tudi v letu 2018 ena izmed “vročih” destinacij, delimo naš intervju z Ajdo izpred dveh let, v katerem lahko prebereš, š čim jo je navdušil ter zakaj ga moraš obiskati tudi sam.

Intervju z Ajdo Sitar, Bali, The Gangsa

1. Blog pišeš že kar nekaj časa in uvrščen je že zelo visoko na slovenski blogerski lestvici. Kako to, da si se odločila modnim in lepotnim vsebinam dodati še potovanja? Si o tem že dolgo razmišljala, ali je bila to nenadna odločitev?

Pravzaprav sem se prvič potovalne tematike na blogu dotaknila že pred časom, ko sem na povabilo neke blogerske agencije potovala v London na Vogue Festival. Bivala sem v čudovitem butičnem hotelu in enostavno se mi je zdelo prav, da svoje doživetje delim še z bralci. Sicer sem od nekdaj izjemno rada potovala. Kar nekaj sveta sem videla na račun ukvarjanja z atletiko – zaradi samih priprav ter mednarodnih tekmovanj, kot so reprezentančne atletske tekme, evropska ter svetovna prvenstva v gorskem teku oziroma krosu. V zadnjih letih potujem večinoma le za lastno veselje in zdelo se mi je, da bi morda moje dogodivščine zanimale tudi kakšnega bralca. Bali se mi je zdel odlično izhodišče za prvo serijo objav s potovalno tematiko.

Intervju z Ajdo Sitar, Bali, Gili, Trawangan

2. Katere potovalne blogerje najraje spremljaš? Imaš kakšnega za vzor?

Spremljam ogromno število blogov – vse od lepotnih, modnih, lifestyle, potovalnih, kot tistih, ki so mešanica vsega. Težko bi rekla, da mi je katerikoli dejanski “vzor”, vsekakor pa mi jih ogromno predstavlja inspiracijo. Moram priznati, da me je prav en (in to slovenski) v prejšnjem letu izjemno navdušil. To je blog Katke in Mica z imenom Povsod je lepo. Njun blog (ki je sicer precej drugačen od mojega) sem odkrila v poznih nočnih urah in ga prebrala prav od začetka do konca (mislim, da sta bila takrat ravno v zadnjih mesecih potovanja, tako da se je nabralo kar lepo število objav). Katko sem imela pred kratkim priložnost spoznati tudi v živo, na blogerskem detox vikendu v Grand hotelu Primus Ptuj, in moram reči, da me je izjemno navdušila tudi kot oseba.

3. Pred kratkim si se podala na Bali, neznansko smo uživali v tvojih zapisih iz potovanja. Kako to, da si za svojo počitniško destinacijo izbrala ravno Bali, kaj je bil glavni razlog za to odločitev?

Moj partner Jan se še vedno aktivno ukvarja z atletiko, katere sezona traja vse od januarja pa do septembra. Prav zato vsako leto čakam na konec septembra oziroma oktober, da si lahko brez slabe vesti vzame nekaj dni odmora. Lani sva bila odločena, da obiščeva nekoliko bolj oddaljen kraj, želela sva pravo mero počitka in aktivnosti. Bali v kombinaciji z otočki Gili nama je nudil vse od morja, športnih aktivnosti, raziskovanja kulture in naravnih danosti, poleg tega pa je tudi sama vremenska prognoza izgledala obetavno (na koncu sva jo odnesla popolnoma brez dežja).

Intervju z Ajdo Sitar, Bali, Gili, Trawangan

4. Kaj ti je bilo na potovanju najbolj všeč? Koliko časa si bila tam in kaj vse si si ogledala oziroma doživela?

V dobrih dveh tednih sva prečesala spodnji del otoka – notranjost obdano z riževimi polji (Ubud), surferski predel (Canggu), urejeno obalo vzhoda (Sanur), nekoliko bolj luksuzen in turističen predel (Umalas oziroma Seminyak) ter južni polotok (Jimbaran). Mislim, da sva si v tem času ogledala kar vse “must see” točke. Nekaj dnevni izlet sva naredila tudi na Gili otočke, natančneje Gili Trawangan.

Navdušila naju je tako narava, riževa polja in vulkanska hribovitost, zanimive obale s sanjskimi valovi za surfanje, izjemna vidljivost v podvodnem svetu otokov Gili, hinduistični templji, ki so pravzaprav na vsakih nekaj metrov, odprtost, prijaznost in iskrenost ljudi, okusna hrana …

Intervju z Ajdo Sitar, Bali, Ubud, Kenanga

5. Videli smo, da si prebivala v čudovitih resortih, nam jih malce opišeš in poveš, kaj lahko popotniki pričakujemo in kakšen je cenovni razpon nočitev na Baliju?

Cenovni razpon nočitev na Baliju se giblje vse od nekaj pod 10 € na noč pa do precej vrtoglavih zneskov, ki znašajo precej več kot povprečna plača Slovenca. Običajno je poleg nočitve vključen še zajtrk, višja kot pa je cena, večja je ponudba, več je vključeno v sam paket, boljša je postrežba. Dejansko se najde za vsakogar marsikaj. Za malce bolj razvajenega evropskega potnika bo dobrih 100 € na noč za dve osebi verjetno popolnoma dovolj, da si privošči malo bolj »fensi« oddih. Se pa za dosti manjšo vsoto dobi tudi kaj lepega. Priznam, da se pravi luksuz začne nekje pri 250 € na noč, za 400 € pa te bo ponudba pustila odprtih ust. Več o samih resortih, v katerih sva bivala midva, si lahko preberete na mojem blogu.

Intervju z Ajdo Sitar, Bali, Jimbaran

6. Si imela na svojem potovanju po Baliju kakšno slabo izkušnjo, ti kaj ni bilo tako všeč?

Iskreno povedano na samem potovanju nisem imela prav nobene slabše izkušnje. Verjetno zato, ker sem videla že kar nekaj sveta, izjemno rada potujem ter odkrivam nove kulture in okolja, sprejemam drugačnost in se vedno pozanimam o vsem, kar bi popotnik moral vedeti o kraju, ki ga obiskuje. Na splošno se mi zdi Bali otok, ki je primeren za pravzaprav vsakogar, saj je izjemno odprt, verjetno prav zaradi same religije. Zagotovo pa bo tisti, ki je “vajen le mamine goveje juhe, dunajca in pomfrija ter domače postelje”, imel malce več težav pri prilagajanju. Sama obožujem pristne okuse kultur, s katerimi se srečujem in se zavedam, da je včasih potrebno iti malce dlje iz cone udobja, da doživimo tisto “pristno izkušnjo”. Primer je kosilo v Warungu, v katerega najprej nisem želela niti vstopiti. Za manj kot 1 € sem se na koncu konkretno najedla, hrana pa je bila izjemno okusna.

Zanimivo pa se mi je na primer zdelo, ko je znanka pripomnila, da se ji je Bali zdel umazan. Sama tega občutka namreč nisem dobila. Že res, da ljudje tam živijo nekoliko drugače, a vseeno sem imela občutek, da je okolica bolj čista od večine velemest in mnogo bolj od kakšne Indije. Sterilnega turističnega okolja pa vsekakor ne pričakuj (razen, če se boš zadrževal le v luksuzni vili).

Morda je še najmanj vabljiva stran Balija prav dolžina samega leta (ki pa je pri nama sicer potekal brez zapletov).

Intervju z Ajdo Sitar, Bali, Jimbaran

7. Že razmišljaš o kakšni novi destinaciji, kam se boš odpravila v letošnjem letu?

Planov je kar nekaj. Na prvem mestu je vsekakor obisk olimpijski iger v Riu de Janeiru, za katere stiskam pesti, da bo Jan izpolnil normo v teku na 200m. Konec leta pa morda “road trip” po Ameriki. Dober prijatelj, fant moje najboljše prijateljice, se je namreč preselil v Los Angeles, kjer bo naslednji dve leti opravljal doktorat. Vsekakor ga bova morala obiskati in obisk kakšnih sosednjih držav bo enostavno nujen. Čeprav sem v Kaliforniji že bila, se veselim ponovnega odkrivanja.

8. Ker si vedno v koraku z zadnjimi modnimi trendi, katere so po tvojem mnenju najbolj top destinacije v letošnjem letu?

Na to vprašanje bi precej težko podala enostaven odgovor. Top destinacije so seveda odvisne od samih želja posameznika, v kolikor je bolj pustolovskega duha ali ima rad ultimativno udobje in luksuz. Mene vleče na primer na sicer precej obiskani Mavricij, na malo manj oblegan Madagaskar … Zagotovo bodo svojevrstno doživetje v letu 2016 OI v Braziliji.

Intervju z Ajdo Sitar, Bali, Ametis, villa

9. Kot uspešna atletinja si prepotovala že ogromno sveta, kateri izmed vseh krajev, ki si jih obiskala, ti je bil najbolj všeč?

Med svojimi atletskimi leti sem imela priložnost videti kar precejšen del Evrope, med drugim na primer gorovja Švice, Italije, Nemčije, večino držav južne Evrope, Rusijo, Finsko, ZDA z New Yorkom in Ohiom … Zagotovo pa mi bo v spominu najbolj ostal obisk San Diega v Kaliforniji leta 2009, kamor sem se skupaj z ekipo športnikov odpravila na priprave. Posebne so bile prav zato, ker je bilo to prvo večje potovanje, na katerega sem se odpravila skupaj s fantom Janom in je bila čudovita (pre)izkušnja.

10. Si kdaj razmišljala o življenju izven Slovenije? Če bi lahko živela kjerkoli na svetu, kje bi to bilo?

Trenutno o tem ne razmišljam. Verjetno predvsem zato, ker še dokončujem študij na Pravni fakulteti v Ljubljani. Priznam, da mi je trenutno v Sloveniji lepo, a zavedam se njenih lepot in omejitev. Prav zato si puščam odprte poti, kdo ve, kam me zanese.

11. Če bi se lahko sedaj usedla na letalo in odletela kamorkoli, kateri kraj bi izbrala?

V tem trenutku bi to verjetno bila topla obala kakšnega izmed sanjskih otokov z belo mivko in kristalno čistim svetlo modrim morjem. Nekam, kjer je toplo in sončno.

Ajdo Sitar lahko spremljate tudi na njenem blogu in Instagramu.

Intervju z Ajdo Sitar, Bali, Villa Mathis

Intervju z Ajdo Sitar, Bali, Ubud, Kenanga

Te je Ajda prepričala? Potem je vse kar še potrebuješ letalska vozovnica, pri čemer ti lahko pomagamo mi. Pokliči nas na 080 47 42 ali nas obišči v naši poslovalnici na Ajdovščini 1 v Ljubljani!

Oddaj povpraševanje