Vodniki

Islandija

datum objave | 17. marec 2021
4631

Si eden tistih popotnikov, ki jih najbolj navduši divja narava, malo ljudi in hlad tudi sredi poletja? Potem je Islandija gotovo na tvojem seznamu potovalnih želja.

Poleg moderne in svetovljanske prestolnice Reykjavika se po obalah vrstijo mala mesteca in ribiške vasice, medtem ko v notranjosti vlada narava: polja ledu, lave, prepišne planote, vulkani, ledeniki … Morda poleg severnega sija zagledaš tudi kakšnega škrata, vilinca ali trola. Mistična Islandija te bo s svojimi nasprotji gotovo očarala: v Reykjaviku si boš privoščil pivo in okusno pojedino z gostoljubnimi domačini, le nekaj kilometrov stran pa boš užival v spokojnosti naravnih vrelcev.

Da bo načrtovanje potovanja bolj preprosto, smo pripravili mini vodič po Islandiji.

islandija

Osnovni podatki o Islandiji

Jezik: Uradni jezik je islandščina in je vsaj na prvi pogled kar težka. Na srečo skoraj vsi dobro govorijo angleško, tako da se ne bo težko sporazumevati. Nekaj osnovnih fraz se pa le nauči:

  • Dober dan. »Góðan daginn.«
  • Hvala. »Takk.«
  • Kako ti je ime? »Hvað heitir þú?«
  • Kako si? »Vernig hefur þú það?«
  • Oprosti. »Fyrirgefðu«
  • Kje je …? »Hvor er …?«

Valuta: islandska krona – króna (krónur v množini). 1000 kron je trenutno vrednih okrog 7 evrov.

Prebivalstvo: Islandija nima prav dosti prebivalcev. Vsega skupaj jih je okrog 323000 ali 3,4 prebivalca na km2.

islandija

Turizem: Islandske turistične številke so v zadnjih nekaj letih poskočile – v letu 2015 je bilo obiskovalcev le milijon, leta 2018 pa že dva milijona.

Viza: Islandija je del schengenskega območja, ni pa v Evropski uniji, zato za potovanje tja ne potrebuješ vize.

Varnost: Islandija sodi med najbolj varne države na svetu – vsaj glede stopnje kriminala. Po drugi strani pa je tu divja narava z ledeniki, aktivnimi vulkani in razburkanim morjem, zato je potrebna previdnost, ko se odpraviš raziskovat divjino.

Načrtovanje

Kdaj iti na Islandijo?

Islandijo obišči med majem in septembrom, še raje med junijem in avgustom, saj takrat vreme ne bo povzročalo dodatnih preglavic – tudi gorske ceste bodo prevozne in na voljo boš imel več dnevne svetlobe. V visoki sezoni (od junija do avgusta) lahko poleg višjih temperatur pričakuješ tudi višje cene in bolj zasedene turistične kapacitete, zato svetujemo vnaprejšnje rezervacije. Seveda pa je možno iti tudi v hladnejšem obdobju, ko si boš lahko napasel oči tudi na prelepi zasneženi pokrajini.

islandija

Okviren potovalni proračun

Islandija je med najdražjimi državami v Evropi, zato bo potovati povsem nizkocenovno nekoliko težje. Kot v vsaki državi pa lahko z nekaj načrtovanja tudi na Islandiji potuješ tako nizkocenovno kot luksuzno. V povprečju boš potreboval vsaj kakšnih 100 evrov na dan (za hrano, nastanitev, prevoz).

Prevoz

Po Islandiji se je najlažje premikati z lastnim (no, najetim) avtom ali avtodomom, saj je pokrajina zelo razgibana, razdalje pa kar precejšnje.

Kaj spakirati?

Na Islandiji je mraz. Zelo mraz. Zato spakiraj čim več tankih oblačil, ki jih lahko plastiš. Priporočamo še termalno spodnje perilo, primerno pohodno obutev (naj bo topla in udobna) in toplo podloženo jakno.

7 stvari, ki jih moraš videti ali početi na Islandiji

Pri potovanjih je po navadi čas omejen, zato se je treba odločiti, kaj si ogledati in česa ne. Da bo izbira na Islandiji nekoliko lažja, smo zbrali nekaj predlogov.

Mývatn Islandija

1.      Namakaj se v naravnem kopališču Mývatn

To je bolj mirno ter tudi cenejše kopališče kot slavna Modra laguna blizu Reykjavika. Geotermalno kopališče je odlična sprostitev, temperatura vode doseže 37–39 °C, koristna pa naj bi bila tako za zdravje kot za kožo.

islandija

2.      Opazuj severni sij

Ogled tega naravnega pojava je verjetno tudi na tvojem seznamu želja. Severni sij je najlažje opazovati s krajev, ki so nekoliko oddaljeni od mestnih luči. Največ verjetnosti, da ga boš zagledal, je v obdobju od sredine septembra do sredine aprila, žal pa – kot pri vseh naravnih pojavih – ni zagotovila, da ga boš res videl.

islandija

3.      Preživi nekaj dni v Reykjaviku

V Reykjaviku je ogromno živahnih kavarn, energičnih klubov, prijetnih pubov, ki te vabijo k obisku. Pisano staro mestno središče je tako majhno, da ga res lahko raziščeš do obisti. Če boš tu nekaj dni, boš imel priložnost spoznati bogato umetniško sceno, kavarniško kulturo in divje nočno življenje – dobesedno: zabave se začenjajo okrog polnoči.

reykjavik islandija

4.      Oglej si ledeniško laguno Jökulsárlón

Laguna Jökulsárlón je ena najbolj zanimivih (in tudi popularnih) lokacij na jugovzhodu Islandije. Veličastno predstavo malih ledenikov v jezeru si lahko ogledaš z obale ali s katerega od bližnjih hribov, lahko pa se odločiš za raziskovanje lagune na čolnu.

Jökulsárlón Islandija

5.      Obišči slapove

Islandija je dežela veličastnih slapov. Na severu najdeš slap Dettifoss, enega najbolj mogočnih slapov v Evropi. Če imaš bolj malo časa, se boš najbrž odpravil po poti zlatega kroga (Gullni hringurinn), ki obsega približno 300 kilometrov in zajema največ turističnih točk – tu si boš ogledal tudi slap Gullfoss, ki je eden največjih na Islandiji. Prelepi Seljalandsfoss ima tudi možnost, da se sprehodiš za njim. Potem so tu še Skogafoss, Svartifoss in Goðafoss … Ja, vsi so vredni ogleda, in če imaš rad slapove, boš imel rad Islandijo.

islandija kirkjufell

6.      Uživaj tudi v Modri laguni

Ja, Modra laguna je res množično obiskana in res ni najbolj poceni, vendar pa ne moreš izpustiti najbolj znamenite turistične atrakcije na Islandiji. Te ogromne naravne modre toplice s srebrnkasto kamnito obrobo in oblaki pare te bodo očarale.

islandija modra laguna

7.      Odpravi se na popotovanje po poti Igre prestolov

Če si oboževalec serije Igra prestolov, potem se moraš odpraviti na eno- ali večdneven voden izlet po lokacijah snemanja – tu so namreč snemali ledeno dogajanje onkraj zidu.

Te mika oddih na Islandiji? Hitro rezerviraj top letalsko karto, ki te odpelje z Dunaja v Reykjavik, poiskali pa smo tudi nekaj udobnih hotelov, ki bodo tvoj dopust še polepšali. Oglasi se v naših poslovalnicah v Ljubljani in Novi Gorici ali pokliči na 080 47 42!