Intervju

Iz Mehike v Slovenijo zaradi ljubezni

datum objave | 16. marec 2016
9630

Sami smo povsem navajeni na Slovenijo in jo dojemamo kot nekaj samoumevnega, prav tako nam vsaka tuja hrana veliko bolj diši kot naša domača. A kadar se pogovarjamo s tujci, šele spoznamo, kako fino je pri nas. Par vprašanj smo zastavili Isabel, ki jo je iz Mehike v Slovenijo pripeljala ljubezen.

Iz Mehike v Slovenijo zaradi ljubezni, Bled

1. V Slovenijo si se preselila iz Mehike, kako to, kaj je bil glavni vzrok in kako dolgo si že tukaj?

Zaradi ljubezni, seveda. S sedanjim možem, ki je Slovenec, sva bila nekaj let v zvezi na daljavo. Po kar precej letalskih kartah iz Slovenije v Mehiko in nazaj, sva se odločila, da bo za naju najbolje, da začneva skupno življenje, tukaj v Sloveniji. Priselila sem se maja 2014, julija pa sva se poročila na čudovitem gradu Otočec. Moja družina je priletela iz Mehike, tisti, ki pa se niso mogli pridružiti, so poroko lahko gledali prek Skypa. To je bil eden izmed lepših dni v mojem življenju.

Iz Mehike v Slovenijo zaradi ljubezni

2. Kako ti je kaj všeč Slovenija in njeni prebivalci?

Slovenija mi je res zelo všeč. Všeč mi je vreme, umirjen ritem življenja in dih jemajoča pokrajina. Do sedaj še nisem obiskala kraja, ki mi ne bi bil všeč. Moja najljubša regija pa je Gorenjska, saj je noro lepa in Dolenjska, saj je tako svetla in ljudje so polni življenja. Rada imam Slovence, nenazadnje sem enega poročila, haha 🙂 Slovenci so zelo spoštljivi, gostoljubni in imajo odličen smisel za humor. So precej sramežljivi, kar je po eni strani zelo ljubko.

3. Kakšen se ti zdi način življenja in navade mladih, kako se te razlikujejo od navad mladih v tvojem rodnem kraju? Saj res, iz katerega kraja točno prihajaš?

Moj rodni kraj je Hermosillo, Sonora. Je glavno mesto države, ki šteje približno 800.000 prebivalcev. Način življenja in navade mladih so precej podobne tukajšnjim. Obožujemo potovanja, nočno življenje in tako kot Slovenci tudi mi radi gremo na pijačo s prijatelji. Opažam pa morda eno večjo razliko in sicer v Mehiki je navada, da kadar se dobimo z družbo, gremo ven nekaj pojest, ne le na kavo ali pijačo, medtem ko so kave pri nas rezervirane za takrat, ko gre za šolo ali službo. V Mehiki mora po zakonu vsak lokal, ki streže alkohol, ponujati tudi hrano, kar je najverjetneje tudi razlog, da smo Mehičani navajeni ob pijači vedno tudi kaj prigrizniti, kot so perutničke ali pomfri. Kavarne so na primer polne ljudi z računalniki ali študijskimi knjigami, kar je precej drugače kot tukaj.

Mehika

4. Kaj pa hrana, kako so ti kaj všeč slovenske jedi, katera je tvoja najljubša?

Obožujem slovensko hrano, poleg tega, da je tako okusna, predstavlja tudi pravi obred. Kljub temu, da je proces priprave določenih jedi zelo dolg, resnično pričara najboljše okuse. Kot ljubiteljico sladkega me je očarala orehova potica in seveda kremšnita. Poleg tega obožujem tudi kraški pršut in skuto. Pa pražen krompir, to je tista hrana, ki jo pripravim v Mehiki, ko moram skuhati kaj slovenskega. Mehičani ga obožujejo.

5. Ali kaj pogrešaš Mehiko?

Najbolj seveda pogrešam družino in prijatelje. Pogrešam domačnost in imeti okoli sebe ljudi, ki bi me preprosto razumeli. Ko se mi že zdi, da popolnoma poznam kulturo, vedno pride do kakšne nove situacije in spet se moram ponovno učiti in spoznavati s tukajšnjimi navadami. Včasih je neprijetno, a takšne situacije ustvarjajo najboljše zgodbe.

Ena izmed takšnih izkušenj so recimo navade obdarovanja. V Mehiki je navada, da se obdarujemo s personaliziranimi in skrbno izbranimi darili, kot je nakit ali oblačila, medtem ko je v Sloveniji to nekoliko drugače, tukaj je povsem običajno, da se za darila podarja gel za tuširanje, deodorant ali pa kava. Spomnim se, ko sem prvič odprla darilo, v katerem sta bila deodorant in gel za tuširanje. Malce sem bila šokirana, mislila sem, da mi želijo povedati, da smrdim, dokler mi ni mož obrazložil, da je to povsem običajno darilo. Sedaj, ko to vem, je vse veliko lažje, a kljub temu sama še vedno bližnje obdarujem z nakitom in oblačili.

Mehika, kaktusi

6. Kaj delaš/študiraš v Sloveniji?

Študiram na podiplomskem mednarodnem
programu poslovodenje in organizacija na Ekonomski fakulteti v
Ljubljani, poleg tega pa sem izvršna urednica pri Giacomelli Media.

7. Te pridejo prijatelji kaj obiskat? Ali sploh vedo, kje je Slovenija? 🙂

Seveda, pridejo in Slovenija jim je zelo všeč. Pravzaprav je ena od mojih najboljših prijateljic prišla z mano, ko sem prvič obiskala Slovenijo in imeli sva se čudovito. Številni prijatelji so prišli lansko leto in tudi že za letos imam dva napovedana obiska. Komaj čakam! Vedno namreč prinesejo s seboj mehiško hrano :).

Iz Mehike v Slovenijo zaradi ljubezni, Otočec, Dolenjska

8. Če bi lahko sedaj izbrala letalsko karto za kamorkoli na svetu, kam bi odletela?

Moj Bog, to vprašanje je pa tako težko. Mislim, da bi me mama ubila, če bi to brala 🙂 ampak, ker je priti do tja tako zelo drago, bi izbrala Novo Zelandijo. Želim si videti tamkajšnje gorovje, obalo in južni sij.

9. Katerih 5 razlogov bi izpostavila, zaradi katerih si vesela, da si se preselila v Slovenij?

  • Tukaj je ogromno za videti in tako enostavno je potovati,
  • občutiti je moč različne letne čase,
  • veseli december in sneg,
  • imam možnost delati in študirati v tujini,
  • naučila sem se vzljubiti pohodništvo.

10. Kaj bi predlagala našim bralcem, ki se odpravljajo v Mehiko, katerih je tvojih top 5?

  • The Riviera Maya: Cancun, Tulum, Playa del Carmen, in arheološka Chichen Itza,
  • Mexico City,
  • Lacandon Jungle, Chiapas,
  • Huasteca Potosina, San Luis Potosi,
  • The Sea of Cortez, San Carlos Sonora.

V veselje nam je bilo poklepetati s Isabel. V kolikor planirate potovanje v Mehiko, jo lahko vprašate še za kakšen nasvet. Našli jo boste na njenem Facebooku, Twitterju ali Instagramu.

Po Mehiki so že potovali tudi naši agentje, nekaj njihovih vtisov s potovanja si lahko pogledaš tuali pa jih pokličeš za nasvet in rezervacijo potovanja na 080 47 42 (vsak dan med 9. in 17. uro). Po novem imamo na voljo tudi opcijo, da se naročiš na posvet z agentom, ki je že potoval po tvoji izbrani destinaciji!

Naroči se na posvet

Iz Mehike v Slovenijo zaradi ljubezni