Delo v tujini

Iz življenja camp counselor-ja

datum objave | 31. avgust 2016
2255

Ko si želiš, da poletje nikoli ne mine

V kampu se čas ustavi. Poletje se spremeni v eno samo obdobje smeha, druženja in igre. Skrbi odplavajo daleč stran in hitro si zaželiš, da bi tako ostalo za vedno.

Delo v poletnem kampu bolj spominja na zabavno preživljanje prostega časa kot na delo. Plača res ni bajna, so pa zato izkušnje, ki jih pridobiš ob delu z otroci in mladimi, neprecenljive.

Predstavljaj si taborni ogenj, zipline, vodni trampolin in številne druge športne aktivnosti kot tvoje vsakodnevne delovne obveznosti. Sodelavci so tvoji vrstniki iz vsaj 10 različnih držav. Zveni precej avanturistično, kajne?

Inštruktor, animator, terapevt in vzornik v enem

Vendar pa poletni kamp ne pomeni le zabavnih aktivnosti, druženja in smeha. Kot camp counselor pred otroki nastopaš kot zrela in odgovorna oseba ter si jim pravi vzornik. Kar težko je verjeti, kako pozorno opazujejo vsako tvoje dejanje in poslušajo vsako tvojo besedo. Če se z njimi še pošališ, te ne izpustijo več iz rok!

Velikokrat je kamp kraj, kjer otroci prvič prespijo sami, kar lahko povzroči stisko. Takrat si poleg vzornika, animatorja in inštruktorja še pravi otroški terapevt. Kako otroku razložiti, da nasilje ni način za reševanje konfliktov? Kako preusmeriti njegovo pozornost, da bo bolj kot na mamo mislil da razburljive dogodivščine? Takšne situacije od camp counselorja zahtevajo 200% izvirnosti, iznajdljivosti in optimizma. In ravno takšne situacije obogatijo človekovo osebnost.

Resnična je trditev, da lahko camp counselor v sedmih dneh spremeni otrokovo življenje. Deklica, katere starši so se ločevali, je med bivanjem v kampu hrepenela po preživljanju časa z očetom in zavračala druženje z vrstniki. Po 10 dneh spodbude je ob tabornem ognju z nekaj let strejšimi otroki kot prava zvezda prepevala številne pesmi, ki so odsevale na novo sklenjena prijateljstva, ki se jih bo za vedno spominjala. Takšna osebnostna rast otroka in animatorja odseva pravo bistvo poletnega kampa.

Neskončne avanture

Animatorji otrokom omogočijo številne avanture, od preoblačenja v zombije in strašenje po gozdu, do norih plezalskih preizkusov in kolesarskih podvigov.

Ob tem, ko se kot animator trudiš, da so otroci čim bolj sproščeni in se resnično vživijo v kamp dogajanje, spoznavaš samega sebe in si širiš obzorja.

Velja tudi obratno: tudi sam ob otrocih doživljaš raznorazne »avanture«: med likovno delavnico recimo končaš kot model za poslikavo po obrazu, med igro hokeja si »res najbolj grozen sodnik«, med jutranjim umivanjem zob pa poslušaš prerekanje, kdo bo šel prvi in kdo zadnji v kopalnico. A tistih pozitivnih avantur je vsekakor precej več kot neprijetnih.

Hočem ostati v kampu za zmeraj!

V kampu čas ni pomemben. Ni razlike, če je ura 10 jutraj ali 5 popoldne, saj čas, ki ga preživiš v kampu, je vedno najbolje preživet čas. In ravno zato si otroki in animatorji zadnji dan kampa zaželijo, da jim ne bi bilo nikoli treba odditi domov.

Še posebej zabavno je, ko svojo uro nastaviš na čas 10:10 in pokažeš otrokom, da se nikoli ne spreminja. Ob tem bodo navdušeni in še korak bližje čarobnosti kampa!

Tradicije v kampu

Spomini na kamp rituale in tradicije so vedno nostalgični: spuščanje in dvigovanje ameriške zastave, ples in petje po kosilu, noro zabavni taborni ognji, mednarodna prijateljstva, zapestnice prijateljstva, čarobnost kampa.

Tuširanje je v kampu pozabljeno

V kampu nikoli ne dišiš lepo – to je dejstvo in tuširanje postane manj pomembno opravilo. Narava je pač narava in noben te ne bo obsojal, če boš po kampu hodil z blatnimi teniskami ali z luknjo v majici. V kampu je normalno, da po čiščenju kuhinjske posode še nekaj časa nosiš s seboj vonj po hrani.

Najbolj zabavni so seveda nepričakovani tuši ob skoku v mrzlo jezero ali ledeno mrzlo reko. V kampu to postane čisto vsakdanji način umivanja.

Ko noč postane le podaljšek dneva

Lulanje v posteljo, otroci, ki pogrešajo starše, prepiri, ki nastanejo zaradi prevelike utrujenosti: vse to se v kampu dogaja, kar lahko povzroči nekaj frustracij. A to je del odraščanja vsakega otroka in nenazadnje barvanje supermana in tolažba otroka dolgo v noč pravzaprav ni slaba izkušnja, še posebej, ko otrok spozna, da je kamp postal njegov drugi dom in se zadnji dan kampa le stežka poslovi od tebe!

V kampu se počutiš kot doma

Kamp postane tvoj poletni dom in animatorji ter otroki v
kampu postanejo tvoja družina, ki so ti ves čas v podporo, te zabavajo in popestrijo tvoj vsakdan. Celo osebje v kuhinji in direktor kampa ti pomagajo, da v kampu uživaš sto na uro! Poletje ti popestrijo piki komarjev in čudne, nesorazmerne sledi porjavelosti.

Nekatere otroke v kampu vzljubiš v petih minutah, druge na skrivaj sovražiš (tega jim sicer ne poveš!). Prišli bodo tudi težki dnevi, a zadnji kampa boš zagotovo spakiral/a kovček in se poslovil/a z besedami: »Se vidimo drugo leto!«

Kamp je kraj, ki postane del tvojega življenja in kamor se vedno želiš vrniti.