Ali ste vedeli?

Je želja po potovanjih zapisana v naše gene?

datum objave | 06. september 2021
7166

Če že med potovanjem načrtuješ svoje naslednje potovanje, imaš vedno pripravljeno prtljago in potni list v žepu ter le stežka zdržiš na enem mestu, najbrž težko razumeš tiste, ki se le z veliko muko odpravijo kamor koli, dopust pa najraje preživijo kar doma. In če moraš tudi ti kar naprej pojasnjevati, zakaj ne zdržiš pri miru, imamo morda rešitev zate. Vse kaže namreč, da nam je bila želja po odkrivanju sveta položena v zibko – no, v genetsko zasnovo.

Popotniški gen – DRD4-7r

Raziskave so potrdile, da obstaja t. i. »popotniški gen«: DRD4-7r je variacija gena DRD4. Ta je dopaminski receptor, dopamin pa – kot je splošno znano – vpliva na občutje ugodja in nagrajevanja oz. je tista snov, zaradi katere se počutimo dobro. Pri tistih, ki imajo gen DRD4-7r, pa je za dobro počutje potrebne več zunanje spodbude.

DRD4-7r ni prav pogost – menda ga je mogoče najti le pri 20 % populacije in le pri 10 % populacije je aktiven (ostali ga le prenašajo). Kriv naj bi bil za visoko stopnjo nemira in radovednosti. Gen naj bi bil pogostejši v kulturah, ki so (bile) nagnjene k večjim migracijam – v preteklosti naj bi vplival na razselitev človeštva po vsem svetu. Bolj pogost naj bi bil v Severni in Južni Ameriki – pri potomcih evropskih priseljencev. Je pa zagotovo ta gen tisti, ki nam ne bo dal miru po koronavirusu in zaradi katerega bomo ljudje vedno potovali!

Nagnjenost k tveganju ali spoznavanju novosti?

Po eni od raziskav naj bi gen DRD4-7r botroval nagnjenju k tveganjem ter tudi raziskovanju novih krajev, idej, hrane in podobnega. Nekatere teorije po drugi strani menijo, da je tveganje pravzaprav le stranski produkt želje po odkrivanju novega.

Spoznavanje novega skozi potovanja

Eno pa je jasno: potovanja zagotovo zadovoljujejo željo po spoznavanju novega – ravno to nam je pri potovanjih najljubše, kajne? Dajejo nam možnost odkrivanja novih svetov, občudovanja novih pokrajin, spoznavanja novih kultur in nas prisilijo, da odkrivamo svoje meje, ko se počutimo povsem sami ali moramo komunicirati z neznanci v povsem tujem jeziku.

Do neke mere na potovanjih tudi tvegamo, vendar pa je lahko dojemanje tveganja odvisno od marsičesa – deloma na to vsekakor vpliva genetika, svojo vlogo pa odigrajo tudi izkušnje, okolica itd.

OK, nazadnje dodajmo še, da genski zapis ni edino, kar vpliva na naše življenje in je seveda treba upoštevati še mnoge zunanje dejavnike, prav tako našo osebnost sestavlja množica genov in ne moremo »krivde« za vse obesiti le na enega. Pa vendar – misliš, da imaš tudi ti »popotniški gen«?

Viri:

http://ngm.nationalgeographic.com/2013/01/125-restless-genes/dobbs-text

http://www.ehbonline.org/article/S1090-5138%2899%2900015-X/abstract