NajNajNaj

Jesen je čas za vinska popotovanja!

datum objave | 27. september 2020
6270

Oktober in november sta meseca trgatev, ki ju vsi pravi oboževalci vina težko pričakujejo. Kaj pa, če bi letošnjo trgatev doživel v tujini? Predstavljamo najbolj priljubljene vinske regije v Evropi:

trgatev

1. Burgundija

Burgundija v središču Francije je poznana kot domovina francoskega vina. Poleg zgodovine vinogradništva, ki sega vse od leta 500, ko so se tukaj s pridelovanjem vina ukvarjali menihi, se regija ponaša z nekaterimi najbolj slavnimi francoskimi sortami vina. Najbolj značilna za to regijo sta sivi pinot in chardonnay. Če te mika obisk Burgundije, ti priporočamo bivanje v slikovitem mestecu Beaune, ki ponuja tipični vpogled v francosko podeželje, medtem ko je mesto Dijon primernejše za tiste, ki iščejo nekoliko bolj aktivno in obljudeno popotovanje. Dobra kombinacija obojega je »road trip« – vožnja med vinogradi po notranjosti Francije, ki jo prav ljubitelji vina primerjajo kar s popotovanjem v Meko.

2. Šampanja

Šampanja je nedvomno najbolje poznana vinska regija na svetu, ki je od Pariza oddaljena zgolj kakšno uro vožnje. Zakaj ne bi za letošnje krompirjeve počitnice združil pariškega glamurja z norim doživetjem trgatve v Šampanji? Če rezerviraš prenočišče v enem izmed šik lokalnih penzionov, ki se nahajajo v bližini vinogradov, lahko iz prve roke izkusiš delo v pravem francoskem vinogradu. To je obenem odlična priložnost za nakup nekaterih najbolj kvalitetnih in najvrednejših steklenic penine na svetu. Pssst, ali si vedel, da se šampanjec Dom Perignon imenuje po menihu Dom Pierre Pérignon, ki je v 17. stoletju izpopolnil tehniko izdelovanja penečega vina, ki so ga kasneje poimenovali šampanjec?

šampanija

3. Katalonija

Na severovzhodu Španije leži regija Katalonija, ena izmed najbolj prominentnih lokacij za izdelovanje vina v državi. Območja, kot so Priorat, Montsant, Penedes ter Emporda, so polna prvovrstnih trt, iz katerih se med drugim izdeluje tudi znana lokalna penina Cava. Obisk Katalonije pa ne zadovolji le brbončic, temveč je idealen tudi za popotnike, ki uživajo v pogledu na razgibano hribovje, osupljivo obalo ter živahno mesto (Barcelona je od Katalonije oddaljena le uro vožnje).

4. Toskana

Sosedom je treba priznati: kar se tiče hrane in vina, jim ni para! Toskana, regija, ki je sicer najbolj poznana po cuvee vinu Chianti, svoje prebivalce (in preostali svet) razvaja z izrednim naborom belih in rdečih vin. Če se odločiš za hitri pobeg v toskansko regijo, ti priporočamo nočitev v srednjeveškem mestecu Siena, ki je obenem odlična strateška lokacija za obiskovanje bližnjih vinogradov – nahaja se namreč na robu »Chianti vinogradov«.

toskana vino

5. Santorini

Grški otok Santorini velja za dom najstarejše vinske trte v Evropi, kjer se še danes prideluje znano belo vino Assyrtiko ter izjemno desertno vino Vinsanto. Če bi se rad podučil o lokalnih vinskih sortah ter tradicionalnih načinih pridelovanja vina, obišči enega izmed vodenih ogledov lokalnih vinogradov, kjer izkušeni lokalni enologi delijo svoja znanja o gojenju, pridelovanju ter uživanju grškega vina.

6. Alentejo

V portugalski regiji Alentejo je več kot 250 pridelovalcev vina, ki skupaj obdelujejo približno 22.000 hektarjev vinogradov. Če novembra obiščeš mesto Borba, te čaka izjemno doživetje – Festa da Vinha e do Vinho ali tradicionalni festival vina, v okviru katerega domačini organizirajo obiske vinogradov, pokušine vin ter obiske majhnih lokalnih restavracij, kjer nudijo vino v tradicionalnih glinenih posodah. Če jo na Portugalsko mahneš decembra, se lahko udeležiš pokušin mladega vina ter tekmovanja za najboljše lokalno vino, ki poteka vsak drug vikend v decembru.

Alentejo

No, kaj praviš, kam te bo zaneslo to jesen? Kamorkoli se boš že odpravil pokušat vino, naši agentje ti lahko uredijo najbolj ugodna in prijetna prenočišča. Pokliči nas na 080 47 42 ali se oglasi v naši poslovalnici.

Oddaj povpraševanje