Delo v tujini

»Just do it« ali mami, v Ameriko grem!

datum objave | 04. februar 2020
2407

Karmen je poletje 2018 preživela v Wyomingu v ZDA, v čudovitem resortu, ki leži ob reki in je obdan z naravo. Preberi, kakšna je bila njena izkušnja, in kako je potekal celoten postopek prijave na delo, ki ji je zagotovil eno najlepših poletij v življenju.

delo v zda0

Živjo. Moje ime je Karmen in letošnje poletje bom preživela čez lužo. Ker prihajam z vasi in ker vikende najraje preživim visoko v gorah, si želim Ameriko spoznati z druge perspektive. Moja želja ni prehoditi (pre)velika mesta in spoznavati njihove trgovske centre – ne, želim si jo zares spoznati, občudovati njihovo naravo, ki je tako drugačna od naše, prehoditi čim več nacionalnih parkov in stopiti v stik z njihovo kulturo. Iz tega razloga bom slovenske hribe za kratek čas zamenjala za ameriške. Čas je. In ja, mami, v Ameriko grem. Sama. Najtežja stvar je bilo prepričati mami, da prav zares grem in da bo z mano vse v redu in kar nekaj časa sem jo prepričevala, da se je sprijaznila z mojim odhodom. Punca, ki gre sama v Ameriko, še vedno dobi odziv: »Ojoj.«. Zakaj?

delo v zda1 1

Čeprav me nikoli ni prav zares vleklo v Ameriko, sem si že nekaj časa želela izkusiti to svobodo, o kateri govorijo vsi, ki so že odšli tja prek programa poletnega dela v ZDA. Pred dvema letoma sem bila tudi na predstavitvi tega programa, ki ga organizira STA potovanja, in ves čas sem od oseb, ki so že bile v Ameriki, poslušala, da je to ena izmed njihovih najboljših odločitev. A sem vsako leto to željo opustila, saj mi študij tega ni dopuščal. Prav tako me je tudi omejeval nepotreben strah, da bi se čez lužo odpravila sama. Sama v Ameriko? NI ŠANS.
»Sometimes what you’re most afraid of doing is the very thing that will set you free.« Nočem biti še ena, ki živi povprečno življenje v varni coni udobja  in si ne upa razpreti kril in živeti življenja. Še večji klik pa je v moji glavi naredilo spoznanje, da v Sloveniji delam za minimalno plačilo dve deli hkrati, po 10 ur na dan in ne le, da je mesečni zaslužek zelo majhen, poleg tega mi ne ostane nič prostega časa.
Zato sem januarja letos izpolnila prijavnico na Footprintsu in se prijavila na program poletnega dela v ZDA.
Kmalu zatem je sledil sestanek pri Anici v potovalni agenciji STA potovanja, kjer sem opravila prvi intervju in sva še dokončno izpolnili prijavnico.

PRIJAVA ✓

Sledi izbira dela. Kmalu po intervjuju sem dobila dostop do baze prostih del. Način izbire je zelo podoben kot pri nas, ko na študentskem servisu iščemo delo. Moja naloga je bila izbrati 7 različnih del pri vsaj 4 različnih delodajalcih. Pri izbiri sem se bolj osredotočila na sam kraj dela, saj mi je bolj pomembno, da bom te 3 mesece preživela nekje, kjer bom lahko prosti čas preživela v naravi. In izbrala sem zvezno državo Wyoming – meni osebno enega izmed lepših delov ZDA.
»New e-mail arrived!« Juhu, dobila sem delo, delodajalec me je izbral in »Wyoming, I am coming.« Sprejeta sem bila v manjši kraj, ki je od parkov Grand Teton in Yellowstone oddaljen le dobro uro. Kaj bom delala, bom izvedela šele, ko bom prispela. Vem le, da bom v čudovitem resortu, ki leži ob reki in je obdan z naravo – to pa je tudi vse, kar potrebujem. Divjina in kavbojski stil življenja. Komaj čakam!

delo v zda2

Ker sem program plačala v enkratnem znesku, sem imela eno skrb manj. Tako sem do maja brez skrbi in obveznosti čakala na e-mail od Anice in Klementa. Ureditev vseh potrebnih papirjev in dokumentov do datuma prvega intervjuja in poravnava stroškov v enkratnem znesku se poleg tega, da imaš eno skrb manj, splača tudi zato, ker dobiš nekaj evrov popusta.

INTERVJU IN PLAČILO ✓

Poleg nekaj dokumentov, ki jih je bilo še treba izpolniti prek spleta, sta mi ostali le še izbira in plačilo zavarovanja ter obisk ambasade, kjer ti izdajo vizo. Na ambasadi opraviš zelo kratek pogovor s konzulatko, ki ti zastavi nekaj vprašanj, kot je, zakaj greš v Ameriko in podobno. Uf, tudi to mi bo ostalo v spominu. Sploh ne vem, zakaj, ampak dan pred obiskom in tudi nekaj minut pred vstopom na ambasado so živčki delali na polno. Popolnoma nepotrebno. Mislim pa, da so bili ti živčki posledica zavedanja, da sedaj zares grem. Ko sem čakala pred ambasado, sem spoznala še tri punce, ki potujejo v ZDA same in takrat sem začutila občutek ponosa. Sama pri sebi sem rekla »BRAVO, punce!«. Kot si prej nisem predstavljala, da bi potovala sama, si sedaj ne predstavljam, da bi se v to dogodivščino podala še s kom drugim. Sedaj sem le jaz in počela bom lahko vse, brez prilagajanja drugi osebi. Tako sem z ambasade odšla z nasmehom, ponosna in srečna.

ZAVAROVANJE, OBISK AMBASADE in VIZA ✓

Vse obveznosti so za mano in ostala sta le še odštevanje in pakiranje. Odločila sem se, da tako kot vedno do sedaj – čeprav odhajam za 4 mesece – pri pakiranju ne bom komplicirala. S sabo bom vzela le toliko oblek, kot jih res potrebujem, če bom pa kaj potrebovala, bom to kupila v Ameriki. Itak je bolj poceni kot tu. Veliko bolj sem osredotočena na to, da zadnje dneve preživim z osebami, ki jih imam najraje in uživam zadnje proste dni v Sloveniji.
Dnevi tečejo, datum na koledarju je vedno bližje in vedno bolj spremljam dogajanje v Wyomingu. Navdušenje se stopnjuje in strah pred neznanim se krepi v pozitivno smer.

Tudi ti sanjaš, da bi naslednje poletje preživel »čez lužo«? Nikar ne razmišljaj preveč, ampak se prijavi! Ne jutri, ampak danes, saj bi bilo škoda, da bi iz rok izpustil tako edinstveno priložnost. Pusti, da tudi tebi program poletnega dela v ZDA življenje obrne na glavo – v pozitivnem smislu, seveda.