Nomago nasveti

Kaj moraš vedeti, preden se odpraviš v Mehiko?

datum objave | 18. oktober 2018
23436

Nekaj splošnih informacij o Mehiki

Mehika (uradno Združene države Mehike) je ogromna obmorska država, ki na severu meji na ZDA, na jugovzhodu na Gvatemalo in Belize, na zahodu jo obdaja Pacifik, na vzhodu pa Karibsko morje in Mehiški zaliv. Obsega kar štiri časovne pasove. Po biološki raznolikosti je med prvimi petimi državami na svetu. Zaradi velikosti in raznolike pokrajine so tudi vremenske razmere raznolike.

Kdaj iti v Mehiko?

Seveda moraš potovanje prilagoditi svojemu urniku, pametno pa je preveriti tako vremenske razmere kot tudi morebitne festivale in dogodke, ki se jih želiš udeležiti. Mehiko po navadi povezujemo z vročino, ampak država, ki zajema tako veliko površino, gotovo skriva tudi različne podnebne razmere. Obalna področja so skozi vse leto prijetno topla, vendar pa priporočamo, da se tja odpraviš med oktobrom in majem, saj so poletni meseci lahko preveč vlažni – v južni in osrednji Mehiki je takrat namreč deževno obdobje. Pozimi bodo hriboviti predeli kar hladni.

Kam iti in kaj početi?

Mehika ponuja vse – sončenje na plaži, odkrivanje zgodovinskih podrobnosti ali katero od pravih mehiških fiest. Acapulco leži na pacifiški obali države Guerrero in je znan po izjemnih plažah in divjem nočnem življenju. Cancun je najbolj znano mesto na polotoku Jukatan in je najbolj obiskano letovišče v državi. Priljubljen je zaradi prelepe karibske obale in bližine majevskih arheoloških ostalin. Guadalajara te bo prepričala z muzeji in tradicionalno arhitekturo, poleg tega pa je menda tudi zibelka tekile in glasbe mariachi. Guanajuato je bil nekoč znan po rudnikih srebra, zdaj pa je mesto pod UNESCOVO zaščito.

Morda bi želel obiskati katerega od mehiških festivalov: dan mrtvih, ki ga praznujejo konec oktobra in v začetku novembra, je v Mehiki veselo in pisano praznovanje življenj pokojnih, festival redkvic pa poteka v božičnem času v mestu Oaxaca. Morda bi raje opazoval »pohod monarhov« – vsakoletno potovanje metuljev iz Kanade v Mehiko, kjer preživljajo zimo? Odpravi se v katerega od rezervatov, najbolje v januarju ali februarju. Lahko pa pomagaš majcenim želvam, da najdejo pot do morja – okoljevarstvene organizacije namreč organizirajo spremljanje želv, ki so se pravkar izvalile. Samice pridejo na obalo med majem in septembrom, 40 do 70 dni kasneje pa boš lahko opazoval želvice.

Dokumenti, pogoji za vstop v državo

Za vstop v Mehiko kot slovenski državljan ne potrebuješ vizuma, potni list pa mora biti ob vstopu v državo veljaven vsaj še šest mesecev. Več o dokumentih najdeš na spletni strani MZZ.
Za vstop v državo ni potrebno nobeno cepljenje, se pa priporočajo nekatera cepljenja, odvisno od področja, na katero se odpravljaš. Več o cepljenjih najdeš tukaj.

Kaj pa denar?

V Mehiki plačuješ z mehiškimi pesi. V večjih mestih boš lahko pese dvigal kar na bankomatu, v manjših pa boš moral v menjalnico. Napitnine niso obvezne, so pa priporočljive (po navadi se priporoča 10–20 % zneska celotnega računa).

Zdravstveni napotki

Na potovanju je seveda dobro ostati zdrav, zato smo zbrali še nekaj napotkov, da bo tudi v tem pogledu potovanje popolno.
Nekaj malega smo o cepljenjih že napisali – kot rečeno, nobeno ni obvezno, se pa priporoča cepljenje proti hepatitisu A. Če se odpravljaš v južnejše predele Mehike, se priporoča še zaščita z zdravili proti malariji, seveda pa ne pozabi na zaščito pred insekti (repelenti, insekticidi, mreže …), saj komarji prenašajo tudi virusa zika in denga. Več informacij najdeš na spletni strani.
Si že slišal za Montezumovo maščevanje? Za strašnim imenom se skriva čisto navadna – potovalna driska. Povzročitelji so različni virusi, bakterije, glivice, zajedavci, okužba pa je najpogosteje posledica uživanja kontaminirane vode ali hrane. Nekaj napotkov, kako se ji izogniti, najdeš tule.

Varnost v Mehiki

V Mehiki je res kar nekaj revščine in kriminala, kljub temu pa je Mehika povečini varna država, če se le držiš osnovnih varnostnih napotkov in se izogibaš določenim predelom države.
Posebej so odsvetovana potovanja v Ciudad Juarez ter severne zvezne države Chihuahua, Nuevo Leon in Tamaulipas, vključno z Monterreyem in okolico ter področji okoli mest Ciudad Juarez, Nuevo Laredo, Reynosa in Tampico. Pri potovanju po pacifiški avtocesti bodi še posebej previden: svetuje se potovanje v konvoju in le podnevi. Nekaj dodatnih varnostnih napotkov glede potovanja v Mehiko najdeš na spletni strani MZZ.

No, odloči se že in se odpravi raziskat Mehiko. Ponujamo ti ugodne letalske karte, lahko pa se odpraviš tudi na potovanje v Mehiko, kjer boš poleg te dežele obiskal še Belize in Gvatemalo. Pred odhodom pa se le oglasi v eni izmed poslovalnic Nomago Travel ali pa pokliči na 080 47 42.

Poišči svoja nebesa nekje med vročim mehiškim soncem in prijetno hladnimi griči Gvatemale na 16-dnevni odisejadi.

Država Belize, Gvatemala, Mehika
Trajanje 16 dni
Stil potovanja Yolo
Starostna omejitev od 18 do 39