Vodniki

Kaj početi, če si 3 dni v Dubaju

datum objave | 10. marec 2021
17991

Dubaj je eden izmed sedmih emiratov, ki sestavljajo Združene arabske emirate in velja med njimi za najbolj sodobnega, z odlično infrastrukturo in liberalno politiko (po lokalnih standardih). V zadnjih letih je postal priljubljena turistična destinacija in le 5 ur leta iz naše bližnje okolice te loči od mesta presežkov, v katerem se boš lahko prepustil nakupovanju, zabavi, sončenju, gurmanski hrani ter športnim prireditvam. Da boš lahko lažje organiziral svoj ‘city-break’, smo ti pripravili načrt tridnevnega oddiha, ki vključuje znamenitosti, ki jih moraš obiskati na svojem postanku v tem puščavskem mestu.

dubai2

1. dan – dan za kulturo

Svoj dan začni v Bur Dubai z jutranjim sprehodom skozi zgodovinski del mesta, nato pa po ulicah Bastakiya, ki te bodo vodile mimo številnih vetrnih stolpov in tradicionalnih arabskih hiš. Ustavi se v Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding, kjer se lahko podučiš o bogati kulturi Emiratov, pot pa nato nadaljuješ do najprestižnejše galerije v mestu, Majlis Gallery.

Nedaleč stran boš opazil utrdbo Al-Fahidi, najstarejšo še stoječo stavbo v Dubaju, Dubai Museum pa se ponaša z eksponati, ki nazorno prikazujejo zgodovino, kulturo in tradicijo mesta (muzej lahko prehodiš v le nekaj urah). Pot naj te nato vodi mimo Grand Mosque in Bur Dubai Souk (souk pomeni tržnica, bazar), kjer že od leta 1830 različni prodajalci nudijo svoje tekstilne izdelke.

Po obveznem postanku za kavo nadaljuj svoj ogled mesta ob kanalu do obnovljene hiše Šejka Saeeda, domovanja bivšega vladarja Dubaja, ki predstavlja dober primer arhitekturnega stila zalivskega območja iz 19. stoletja. Piko na i pa hiši doda zanimiva zbirka fotografij iz časov, ko glavni izvoz mesta še ni bila nafta.

dubaj Burj Kalifa

Tik pred Bur Dubai Souk boš našel Abra – postajo za vodni taksi, na katerega se vkrcaj. Po kratki vožnji po kanalu boš prišel v pristaniško območje Deira, kjer si lahko ogledaš barvite arabske jadrnice (dhow), ki svojo pot po kanalu nadaljujejo do Perzijskega zaliva. Nedaleč stran je Grand Souk Deira, najstarejši in najbolj obiskan bazar v Dubaju, le lučaj proč pa se lahko prepustiš barvam in vonjem Spice Souk (bazarja z začimbami). Ker se boš sedaj že nahajal v območju bazarjev, lahko obiščeš tudi tudi Gold Souk (bazar z zlatom) in Perfume Souk (bazarja z dišavami).

Zvečer se odpravi proti Downtown Dubai in obišču ogromno nakupovalno središče Dubai Mall ter razgledno ploščad na najvišji stavbi sveta, Burj Kalifa.

2. dan – Dubaj ob kanalu in puščava

Drugi dan prični z jutranjo vožnjo s turističnim dvonadstropnim avtobusom, ki ti nudi najboljši način za odkrivanje mestnih znamenitosti, saj lahko vstopiš in izstopiš na kateri koli postaji na njegovi krožni vožnji.

Po hitrem okrepčilu s hrano in pijačo se odpravi do Wafi City, enega izmed najstarejših in najbolj priljubljenih nakupovalnih središč med domačini, ki se ponaša z veliko izbiro trgovin svetovnih oblikovalcev ter prijetnimi lokali in restavracijami. Kljub temu, da je Wafi City izgubil del blišča, medtem pa se po mestu odpirajo novi in novi nakupovalni centri, še zmeraj velja za mesto srečanj, kjer lahko preživiš kar nekaj ur – zahvaljujoč prijetnemu klimatiziranemu prostoru ti tudi v najhujši opoldanski vročini tukaj ne bo vroče.

dubaj

Ko se naveličaš nakupovanja (mimogrede, ali je to sploh mogoče?!), se s taksijem odpelji do bližnjega Creekside Park, polnega sprehajalnih poti ob kanalu, ki te bodo vodile do ribiških pomolov, botaničnih vrtov, restavracij in amfiteatra, obiska pa je vredna tudi vožnja z gondolo prek kanala.

Pozno popoldne si rezerviraj za pravi pravcati puščavski safari, ki se prične z razburljivo vožnjo po Arabski puščavi, konča pa z obiskom kamelje farme. Ko bo sonce že zahajalo za sipine, si privošči še večerjo v arabskem kampu s tradicionalno hrano, živo glasbo ter značilnimi trebušnimi plesi.

dubaj puščava

3. dan – sonce in sneg

Če si Dubaj obiskal v soboto, nedeljo, torek ali četrtek, začni svoj tretji dan z obiskom veličastne Mošeje Jumeirah, edine mošeje v Dubaju, ki je odprta tudi za ne-muslimane. Za obisk potrebuješ konzervativna oblačila, zato ne pozabi vzeti s seboj kakšne rute!

Po ogledu mošeje se sprehodi po Jumeirah Beach Road, kjer lahko opazuješ različne butike, trgovine z gurmansko hrano, priljubljene lokale in restavracije ter ekstravagantne vile. Dubaj se tu zdi veliko manj obljuden in ponuja občutek obmorskega mesta s peščenimi plažami.

dubaj palm

Na koncu umetno narejenega otoka Palm Jumeirah leži Atlantis Resort, ki se ponaša z najboljšim vodnim parkom v mestu Aquaventure, kjer lahko preživiš večji del dneva ter se elegantno zoperstaviš puščavski vročini.

Če si bolj zimski tip človeka in ti visoke temperature, plaže in morje ne pomenijo veliko, se lahko iz Jumeirah odpelješ do 15 minut oddaljenega Mall of Emirates, kjer se nahaja Ski Dubai, in zamenjaš kopalke za zimsko jakno. Tu lahko smučaš ali deskaš na umetno narejenem zasneženem hribu.

Večer preživi v Medinat Jumeirah, privlačnem arabskem kompleksu tik ob morju, kjer se lahko sprehajaš med najrazličnejšimi souki, se s čolnom zapelješ po številnih kanalih, si privoščiš večerjo in noč zaključiš v katerem izmed elegantnih klubov s pijačo in vodno pipo (Shisha).

dubaj puščava

Ne glede na to, ali boš Dubaju samo tri dni ali dlje, te bo mesto zagotovo navdušilo. In ni boljšega časa za odločitev o obisku kot ravno zdaj, ko traja izjemna akcija – iz Zagreba do Dubaja lahko potuješ že za 325 evrov!
Poleg tega ti v naši agenciji uredimo tudi nastanitev in zavarovanje rizika odpovedi. Pokliči nas na 080 47 42 in si rezerviraj vozovnico!

POLETI V DUBAJ