Tips&Tricks

Kaj storiti, če na potovanju ostaneš brez dokumentov in denarja?

datum objave | 06. avgust 2019
7158

Se odpravljaš na daljše potovanje in te je strah, da bi ostal brez svoje prtljage, dokumentov in denarja? Preveri nekaj naših nasvetov, kako ukrepati v takšnem primeru.

Potovanja, dokumenti, denar, izguba, kraja, kaj storiti

Preventiva

Seveda, najbolje je preprečiti krajo ali izgubo dokumentov. Ampak to ni vedno mogoče. Lahko pa se vsaj pripraviš na najhujše. Potni list shrani v hotelu ali hostlu, s sabo pa nosi le njegovo fotokopijo. Na potovanje vzemi dve kreditni kartici in eno shrani v hostlu ali hotelu. Tam si shrani tudi številke veleposlaništev, bank in domačega ponudnika telefonskih storitev, za primer, da boš moral preklicati kartice oz. storitve. Ne nosi nakita in ne razkazuj “statusnih simbolov”, ki so kot vaba za tatove. Torbo ali nahrbtnik imej vedno na sebi – imeti jo zgolj ob sebi (npr. pod mizo ali na stolu v kavarni) namreč ni dovolj varno!

Ne poskušaj iskati svoje torbe

Razen, če obstaja možnost, da si torbo dejansko izgubil na samotni plaži, se z iskanjem ne trudi. Tatovi torb niso od včeraj in vedo, da morajo torbo čim prej zakamuflirati, zato jo stlačijo v vrečko, ali pa jo izpraznijo in odvržejo v najbližji smetnjak. Torej ne izgubljaj časa z iskanjem.

Krajo prijavi policiji

To se ti bo zdelo kot velika izguba časa, saj že sama prijava dolgo traja, vrste so dolge, in policija ne skriva dejstva, da ne more glede izgubljenih oz. ukradenih predmetov ukreniti praktično ničesar. Kljub temu pa je na dolgi rok prijava kraje dokumentov vsekakor pametna poteza, ki ti bo pomagala pridobiti potni list na veleposlaništvu, potem pa ti bo prišla prav tudi na meji, ko boš pokazal urgentni potni list.

Pridobitev dokumentov

Naslednji korak je pridobivanje novega potnega lista. Zanj lahko zaprosiš na najbližjem diplomatskem konzularnem predstavništvu (tj. veleposlaništvu) Slovenije, kjer moraš najprej prijaviti izgubo listine, potem pa lahko zaprosiš za potni list za vrnitev. Tudi za tak potni list potrebuješ dve fotografiji, tako da si ju pripravi vnaprej! Poleg slik potrebuješ tudi dokument, s katerim izkažeš svojo istovetnost (zato je pametno, da imaš fotokopijo potnega lista). Če brez potnega lista ostaneš v kateri od sosednjih držav, so te organi, pristojni za kontrolo prehajanja čez mejo, dolžni spustiti v domovino, če seveda tvoje državljanstvo in istovetnost nista vprašljiva. V državah, kjer Slovenija nima svojega veleposlaništva, se lahko obrneš tudi na veleposlaništvo katere druge države članice EU. Preveri, ali stojiš v pravi vrsti oz. povprašaj, če se lahko pomakneš naprej v čakalni vrsti.

Prekliči kartice in telefonsko naročnino

Prekliči vse kreditne in plačilne kartice, ki so bile odtujene, prav tako tudi telefonsko naročnino. Kartice prekličeš s klicem na brezplačno številko svoje banke, ki jo najdeš na internetu.

In kaj če ostaneš brez vsega?

Če ostaneš povsem brez denarja, lahko poskusiš kontaktirati sorodnike ali prijatelje in jih prosiš, naj ti pošljejo denar prek Western Uniona. Ne pozabi, da je na svetu tudi veliko prijaznih ljudi, ki so ti pripravljeni priskočiti na pomoč – ne boj se vprašati zanjo.

Sedaj, ko smo poskrbeli za varnost, se lahko odločiš, kam boš odpotoval. Pokliči nas na 080 47 42 ali oddaj povpraševanje, naši agenti pa ti bodo svetovali, kaj naj bo tvoja naslednja destinacija!