Nomago nasveti

Kako draga je Japonska in kako jo prepotovati poceni (ali vsaj po sprejemljivi ceni)?

datum objave | 13. februar 2020
15676

Si že razmišljal, da bi obiskal deželo nindž in samurajev, meko tehnologije, užival v odlični hrani, se potepal po Japonskih Alpah, obiskal starodavne templje in gradove ali pa se izgubil na ulicah urbanega Tokia? Sanjaš o obisku Japonske v marcu, aprilu, ali maju, ko lahko občuduješ cvetoče češnje? A te je odvrnilo prepričanje, da je Japonska draga?

Po pravici povedano, Japonska res ni poceni, predvsem v primerjavi z drugimi azijskimi državami, vendar pa vseeno ni tako draga, kot si po navadi predstavljamo. Cene so povsem primerljive z državami zahodne Evrope, v nekaterih primerih pa celo nižje. Tokio je cenejši od npr. Londona ali New Yorka, Skandinavije pa sploh ne bomo omenjali.

tokio

Hrana

Začnimo s hrano – ta na naše veliko presenečenje sploh ni draga. Seveda lahko tudi na Japonskem, predvsem v Tokiu, najdeš super drage restavracije, načeloma pa je hrana relativno poceni.
Na Japonskem ne boš našel veliko prodajaln poulične hrane, kot so v navadi v ostalih azijskih državah, so pa odlične in poceni restavracije z rezanci na vsakem koraku. Napitnine niso zaželene in jih bodo razumeli kot nevljudnost.

japonska hrana

Trgovine

Poceni in dobro hrano najdeš že v supermarketih. Hrana je za razliko od tipične trgovinske predpripravljene hrane zdrava in okusna.
Za tipičen bento (obrok za eno osebo »za s sabo«) z rižem, ribo, mesom in zelenjavo boš odštel dobre tri evre, prav toliko pa tudi za porcijo sušija. Riževe kroglice, polnjene z različnim nadevi, pa stanejo slab evro.

Ugodne (in zdrave!) restavracije s hitro prehrano

Če bi se pri jedi raje usedel, lahko poiščeš restavracijo s hitro prehrano, kjer boš za porcijo riža s prilogo odštel okoli 4 €.
Tipične restavracije z rezanci najdeš dobesedno na vsakem vogalu. Tu boš za veliko porcijo rezancev udon ali soba plačal okoli 6 €. Te restavracije strežejo tudi čaj (vroč ali hladen) – povsem zastonj.

japonska hrana

Suši na tekočem traku

Če si ljubitelj sušija, preprosto moraš obiskati tipično suši restavracijo s tekočim trakom (trak, na katerega odlagajo krožnike s sušijem, ti pa izbereš, kar ti je všeč). Cena za krožnik sušija je slaba dva evra.

Vikingi

Če bi rad užival v večerji s prijatelji (in si tudi delil hrano), so najboljša možnost restavracije, ki ponujajo kolikor-lahko-poješ menije baikingu (vikingi). Tukaj lahko za okoli 15 € poješ, kolikor želiš.

Če bi si želel privoščiti kakšno zahodnjaško vrsto hrane ali pa morda sveže sadje ali zelenjavo, pa bo treba plačati več.

Prenočišča

Brez prenočišča ali hotela pač ne gre, zato boš tu vsekakor moral odšteti nekaj denarja, vendar pa imamo nekaj predlogov, kako vendarle prihraniti.

japonskajaponska

Hostli

Če potuješ samo z nahrbtnikom in ti spanje v večposteljni sobi ne predstavlja problemov, potem lahko najdeš posteljo v hostlu že za 15 € na noč.

Kapsulni hoteli

Druga poceni opcija, ki je unikatna za Japonsko, so t. i. kapsulni hoteli, kjer spiš v zasebnem zaprtem boksu, deliš pa si kopalnico in skupne prostore. Vsaka kapsula ima bralno svetilko in vtičnico, nekatere pa tudi majhen TV-sprejemnik. Za tako kapsulo boš odštel okoli 30 € na noč, najdeš pa jih samo v večjih mestih. Tradicionalno so ti hoteli namenjeni samo moškim, vendar se zadnje čase odpirajo tudi taki, ki sprejemajo ženske.

Manga Kissa

Manga Kissa je lahko možnost, ko res ne najdeš ničesar drugega. Gre za prodajalne stripov/internetne kavarne, ki so odprte 24 ur na dan in imajo privatne lože, kjer lahko v nočnih urah tudi prespiš. Za 15 € na noč poleg prenočišča dobiš tudi tuš, vendar ne pričakuj posebej kakovostnega spanca, saj je tam lahko precej glasno.

Poslovni hoteli

Če bi raje prenočil na bolj klasičen način, potem je najboljša izbira prenočišče v t. i. poslovnem hotelu. Dvoposteljna soba stane okoli 60 €, dobiš pa majhno, vendar čisto sobo z lastno kopalnico. Ti hoteli po navadi nimajo restavracije, so pa sobe opremljene z grelniki vode in mikrovalovnimi pečicami, s katerimi si mimogrede pripraviš kakšne rezance.

Ryokan

Ryokan

Tole resda ne bo poceni (nekje med 120 in 190 € na noč na osebo – gotovo si dovolj prihranil pri hrani in drugih nočitvah ;)), ampak res poskusi kakšno noč preživeti v tradicionalnem japonskem gostišču ryokanu. Čaka te pravo razvajanje s tradicionalno japonsko večerjo, zajtrkom in brezplačno uporabo onsena (posebnih japonskih toplic) – če ga imajo.

Prevoz

Ker verjetno ne boš ves čas na enem mestu, boš skoraj zagotovo moral uporabiti katero od vrst (javnega) prevoza. Ta je na Japonskem dokaj drag, vendar pa obstajajo triki, s katerimi lahko stroške precej oklestiš.

Japan Rail Pass (JR)

Če želiš prihraniti, je najboljša izbira nakup vozovnice Japan Rail Pass (JR). Ta vozovnica je namenjena samo turistom, veljavna pa je 7, 14 ali pa 21 dni. Z njo dobiš skoraj neomejen dostop do obsežnega japonskega sistema železnic (tudi Shinkansen – »bullet train«), avtobusov in trajektov (pozor, ponekod so potrebna doplačila), odločiš pa se lahko med navadno ali pa zeleno (prvi razred) karto. Cena za navadno 14-dnevno vozovnico je dobrih 350 €, kar se sprva sliši veliko, vendar pa je to le 25 € na dan za neomejen prevoz! Prihranek je neverjeten – 7-dnevna vozovnica (okrog 230 €) stane približno toliko kot povratna vozovnica med Tokiem in Kjotom.
Saj veš – vozovnico lahko kupiš tudi pri nas!

Naroči vozovnico JRP online

japonska prevoz

Podzemna železnica

V velikih mestih, kot sta Tokio in Kjoto, je najboljša izbira podzemna železnica. Če se boš veliko premikal po mestu, kupi dnevno vozovnico, vendar previdno – obstaja namreč več ponudnikov, zato se lahko hitro znajdeš na napačnem vlaku. Preveri, katera linija ti najbolj ustreza, in potem kupi vozovnico pravega ponudnika ali pa kupi vozovnico, ki velja za vse ponudnike.
Če nisi prepričan, katero vozovnico potrebuješ, preprosto kupi najcenejšo in ob izhodu iz metroja poravnaj razliko na posebnem avtomatu.

Taksi

Na Japonskem so taksiji dragi, vendar pa včasih neizogibni, predvsem v nočnih urah, ko se javni prevoz ustavi. Je pa vožnja s taksijem prav posebna izkušnja, saj tako vljudnih in profesionalnih taksistov ter tako čistih taksijev ne boš srečal nikjer drugje. Počutil se boš, kot da te v limuzini vozi osebni šofer.

japonska prevoz

Ogledi

Verjetno si boš želel ogledati templje, oltarje, vrtove in muzeje … Vstopnina po navadi sicer ni draga (4–8 €), vendar seštevek hitro narašča. Ponekod je vstop v del turistične atrakcije prost, medtem ko je za druge dele treba plačati vstopnino.
Najboljši dan za obisk muzejev je 3. november, ko na Japonskem praznujejo kulturni dan (bunka no hi). Na ta dan ima večina muzejev prost vstop.

japonska

Bankomati

Čeprav je na Japonskem veliko bankomatov, pa večina ne sprejme tujih kartic. Uporabne bankomate, ki sprejemajo mednarodne kartice, boš najlažje našel v eni izmed poslovalnic trgovske verige 7-Eleven, ki je v vseh večjih japonskih mestih. Če se nameravaš podati na podeželje, ne pozabi dvigniti gotovine že v mestu.

Je torej Japonska draga? V primerjavi z večino azijskih držav je, a je povsem primerljiva z državami zahodne Evrope, ZDA ali Avstralijo. Stroški potovanja bodo podobni tistim na popotovanju po recimo New Yorku ali Veliki Britaniji.
Japonska je prekrasna dežela z bogato kulturo in res je škoda, da se veliko ljudi ne odloči za potovanje na ta oddaljeni konec sveta samo zaradi prepričanja, da je predraga. Če boš potovanje skrbno načrtoval in rezerviral prenočišča vnaprej, se boš lahko predal vsem užitkom Japonske brez skrbi, da bi prekoračil limit.

Pri vsem tem ti seveda lahko pomagamo – obišči nas na Ajdovščini v Ljubljani ali pokliči na 080 47 42 in organizirali ti bomo ugodno in nepozabno potovanje po Japonski!