NajNajNaj

Kako izgleda bucket list pravega popotnika?

datum objave | 16. julij 2021
13296

Želiš obiskati vse kontinente? Si ogledati vsa čudesa sveta? Se naučiti novih jezikov? Zastavljenih ciljev na tvojem “to do” seznamu je nešteto, med njimi pa ne sme manjkati ….?

Pojdi na daljše potovanje z vlakom

Vlak ni vedno najhitrejša opcija od točke A do B, je pa vsekakor najbolj slikovita, saj vidiš marsikatero znamenitost, ki jo na cesti lahko spregledaš, kaj šele na letalu. Nekatere proge so še posebej slikovite – že v Sloveniji smo lahko ponosni na bohinjsko, v tujini pa slovijo trans-sibirska železnica ter progra Bregen na Norveškem. Potovanje z vlakom je tudi odlična sprostitev – imaš več prostora in manj stresa. Lahko se zgolj nasloniš nazaj in uživaš v razgledu ter obiščeš tudi manjše kraje, ki jih z letalom ne dosežeš.

Izgubi se!

Izgubiti se načrtno ravno ne moreš, lahko pa pozabiš na zemljevid, pustiš telefon v hotelu in zaviješ v ulico, ki je ne poznaš.Garantiramo, da boš tako odkril kotičke, ki jih ne najdeš v vodičih, ter morda spoznal prijazne domačine za druženje.

Pojdi na jadralski izlet

Morda se ne boš odpravil ravno okoli sveta, ampak vsekakor priporočamo vsaj nekaj dnevni izlet z jadrnico. Taka izkušnja ti bo dala enkraten pogled na svet, naučil se boš novih spretnosti ter odkril obalne destinacije iz čisto drugega zornega koda. Ne pozabi, da te bodo v vsakem pristanišču čakali novi prijatelji.

Odkrij vinorodne pokrajine

Slovenci smo lahko zelo ponosni na svoje vino in na čudovite pokrajine s prelepimi vinogradi, ki so vsekakor vredne obiska. Vsekakor pa ne pozabi tudi na svetovno znane destinacije, kot so Napa v Kaliforniji, Mendoza v Argentini, Južna Afrika, Avstralija itd. Nič ni boljšega kot poiskusiti vino na kraju, kjer raste grozdje, pri čemer se zraven še naučiš nekaj novega o vinogradništvu.

Bodi več kot le turist

Pozabi na kamero, zemljevid ter tipično turisitčno odpravo. Preživi nekaj dni z domačini, pojdi pa nakupih na lokalno tržnico, pojdi tečt, kot da si doma, pojdi v gledališče, poležavaj z domačini. Ustvari si rutino in si predstavljaj, da si tu doma.

Obišči vseh 7 kontinentov

Naš planet je razdeljen na 7 kontinentov (vsaj po eni teoriji): Azija, Afrika, Severna Amerika, Južna Amerika, Antarktika, Evropa in Avstralija. Nekateri so zelo dostopni, nekateri malo manj (presneta Antarktika), ampak vsekakor ni nemogoč podvig. Ne pozabi na potni list!

Kampiraj v nacionalnem parku

Narodni parki niso razglašeni kar po naključju. Vsekakor so to najlepši deli našega planeta, ki jih v najlepši luči lahko doživiš, če postaviš šotor in prespiš pod milim nebom. Čez dan se lahko odpraviš na izlete v naravo, zvečer pa ob ognju pripraviš večerjo, opazuješ zvezdnato nebo ter se uspavaš v sen s pivom ali dvema.

Oglej si 7 čudes sveta

Od originalnih 7 čudes sveta so ostale le še piramide, ki so vsekakor vredne obiska. Ampak brez skrbi – tu je še nov seznam čudes sveta, med katerimi so Kitajski zid, Kolosej in Taj Mahal, ter 7 naravnih čudes, med drugim so to Mizasta gora, zaliv Ha Long in Amazonka. Četudi si jih nekaj že odkljukal, ti jih še ne bo tako kamlu zmanjkalo.

Izboljšaj svoje fotografske spretnosti

Potovanje je enkrat priložnost, da izpiliš svoje fotografsko znanje. Ne potrebuješ noro drage DSLR kamere (če jo imaš, super), saj se lahko tudi s kamero na telefonu hitro izboljšaš. Bodi pozoren na vzorce in barve, poskrbi za pravo kompozicijo, zbudi se malo prej in ujemi jutranjo svetlobo.

Doživi pravo divjino

Slovenija ponuja svojevrstno naravo in naša pokrajina je vsekakor zelo raznolika. Ne more pa se kosati z eksotiko Arktike in Antarktike, Velikonočnih otokov in Galapagosa. Nikakor ne smeš pozabiti na destinacije, ki te bodo očarale s svojo naravo, rastlinami in živalmi.

Prespi v luksuznem hotelu

Življenje je težko, zato ne pozabi na zasluženo pavzo. Nič ne odpravi stresa hitreje kot razvajanje v luksuznem hotelu. Draga izkušnja, ampak vsaj enkrat jo moraš doživeti in to tako, kot je treba. Naroči “room service”, privošči si masažo, prelistaj časopise v udobnem fotelju v veži hotela in izkoristi bogat samopostrežni zajtrk. Ker se ceniš.

Pojdi z nahrbtnikom po Aziji

Azija je odlična destinacija za backpacking potovanje. V nahrbtnik stlači najpomembnejše potrebščine in z letalom obišči jugovzhodno Azijo. Tam so cene nizke, hrana odlična, narava dih jemajoča, ljudje prijazni. Odličen načrt tudi za tiste, ki nimate globokih žepov.

Nauči se kuhati tuje jedi

Potovanje gre skozi želodec. Garantiramo, da boš ohranil najlepše spomine na destinacijo, če se boš udeležil kakega kuharskega tečaja ali dobil tradicionalni recept od družine, pri kateri bivaš. Bodi pozoren na slastne malenkosti, v katerih se razlikuje hrana od države do države, uporabi sestavine, ki jih v Sloveniji ne najdeš in opazuj različne načine, kako se strežejo jedi ter kako se sedi pri mizi.

Odpravi se na zgodovinsko turo

Lonely Planet vodiči so enkraten vir informacij, ampak nič ne prekosi lokalnega strokovnjaka, predvsem če destinacije ne poznaš najbolje. Četudi boš morda izpadel kot tipičen turist, včasih paše voden ogled mesta, kjer samo poslušaš, se učiš in ne rabiš razmišljati o tem, kam naprej.

Plavaj v vseh oceanih

Naš planet ima 3 oceane: Atlantik, Pacifik in Indijski ocean. Si že plaval v vseh? Vsekakor nekoliko lažji podvig kot obisk vseh celin. Pravi popotnik pa bo na seznam dodal še “neuradni” Arktični ocean ter morda še celo Antarktični.

Nauči se tujega jezika

Pozabi srednješolske ure angleščine, nemščine ali španščine. Najboljši način za učenje tujega jezika je potovanje, kjer si obkrožen z “native” govorci in kjer se naučiš res tiste prave fraze, pristno izgovorjavo in uporabne besede.

Sprehodi se skozi starodavne ruševine

Svetovna mesta po svetu so polna arhitekture, ki na tebi pusti velik pečat, vendar ti nič ne bo presunilo bolj kot sprehod skozi ruševine, ki so stare več tisoč let. Si lahko predstavljaš, kaj vse so naši predniki ustvarili, in to brez modernih strojev in tehnologije.

Odpravi se na road trip s prijatelji

Pot je pogosto bolj pomembna kot cilj in ni boljšega načina, da izkoristiš čas na poti, kot izlet z avtomobilom, predvsem s svojimi avtomobili. Izberi destinacijo, sestavi “road trip playlisto”, zavij z glavnih cest, obišči mala mesteca ter odkrij nepoznane destinacije.