Tips&Tricks

Kako poletni kampi pripomorejo k razvoju otrok in najstnikov?

datum objave | 09. junij 2021
2062

Življenje je kot vožnja s kolesom. Da bi ujeli ravnotežje, se moramo ves čas premikati naprej. Naj se med poletnimi počitnicami čas za vaše šolarje ne ustavi. Pomembno je, da se v tem delu leta, ki ga nestrpno pričakujejo, zabavajo, si odpočijejo, razvijejo nove spretnosti in preživljajo čas s prijatelji. Kaj pa, če bi lahko vse to združili? Poletni kamp za otroke je neprecenljiva izkušnja, kjer bodo otroci skozi sproščeno sodelovanje pridobili znanja za življenje.

Vsak starš si svojega otroka želi čim bolje pripraviti na samostojno življenje. Soočanje z različnimi situacijami, bivanje v novem okolju in spoznavanje novih prijateljev so najboljši učitelji, ki si jih lahko zamislite. Izkušnje so dragocene, saj si tisto, kar občutimo na lastni koži, najbolj zapomnimo in se iz tega največ naučimo. So tvoji otroci radovedni in imajo radi izzive? Preberi, kaj vse je tisto, zaradi česar je letošnje šolske počitnice vredno preživeti tudi na mednarodnem poletnem taboru.

camp california-kampi-za-otroke

Naj živi kreativnost!

Preveč pravil in omejitev človeka ukalupi. Izobrazba, ki jo pridobimo v šolah, je osnova, a ni edina pomembna reč. Mnogi dobri učenci, dijaki, študentje se po številnih letih šolanja v resničnem svetu nekaj časa težko znajdejo, saj se zakonitosti, ki jih je treba osvojiti za življenje, nekoliko razlikujejo od tistih, zapisanih v učbenikih in študijskem gradivu.

Stremi k vsestranskosti in poskrbi za to, da se bodo tvoji otroci v življenju tudi dobro znašli. Naj ima, predvsem v času počitnic, otrokova domišljija prosto pot. Naj ima otrok možnost preizkusiti nove igre, športe, glasbila. Otroke je treba skozi otroštvo in mladost usmerjati, a jim hkrati pustiti proste roke – ravno pravšnja mešanica strogosti in popustljivosti je animacija za otroke.

A da ugotoviš, ali si v nečem dober, se moraš v tem seveda preizkusiti! V poletnih kampih so na enem mestu zbrane zelo različne aktivnosti, ki jih je v domačem okolju težje izvajati, kot so recimo sabljanje, ameriški nogomet, kriket, video produkcija, digitalna fotografija in ustvarjanje dnevnega časopisa.

38754367 1794795667223732 2308940586872209408 o

Planeta B ni

Odkar so svetu zavladali pametni telefoni, se otroci in predvsem starši srečujete z očitki o tem, da otroci čisto premalo časa preživijo v naravi. V nedavnih protestih, na katerih so se mladi zavzeli za podnebno pravičnost in izpostavili, da planet B ne obstaja, so jasno in glasno pokazali, da jim je za naravo še kako mar.

Med šolskim letom otroci večino časa preživijo v učilnicah in stanovanjih, med poletjem pa imajo priložnost biti v stiku z naravo in občutiti, kako pomembna v resnici je. Kako sproščujoč je občutek, ko te zjutraj po licih poboža nežen topel vetrič, ko se zvečer stemni, pa je koža še topla od večernega sonca, ki se ob poletnih večerih kar stežka poslovi. In to je tisto bistvo poletnih počitnic, ki ga tako zelo posebnega dela prav narava. Zagorela lica, prijetna utrujenost, drobna praska na kolenu, po kateri se spominjaš dogodivščin, in nasmeh do ušes.

camp california 2017 61

Raznolikosti nas bogatijo

Sprejemanje raznolikosti med ljudmi je vrlina, ki je otrokom celo bolj samoumevna kot odraslim. Z odraščanjem pa našo glavo napolnijo stereotipi in predsodki, ki se jih mnogokrat sploh ne zavedamo. Mednarodnega Campa California se udeležijo otroci iz 35 različnih držav, kar je prav toliko različnih kultur in navad, ki jih vaš otrok lahko spozna naenkrat, čeprav gre za počitnice na Hrvaškem. Spoznavanje načina življenja drugih ljudi je pomembno tudi zato, da se zavedamo lastnega položaja v svetu in nanj lahko pogledamo skozi drugačne oči. Ustvarjanje prijateljskih vezi po svetu pa lahko v prihodnosti odpre mnoga vrata.

img 2653

Prihodnost je v spretnem komuniciranju

Svet je vse bolj dostopen, potovanja in delo, povezano tujino, so del vsakdana. Angleščina ali nemščina za otroke predstavljata jezik, ki ga bodo v globalnem svetu v prihodnosti zagotovo potrebovali. Poletni tabori, ki temeljijo na teh dveh jezikih, so tako idealna priložnost, prek katere otroci lahko nadgradijo znanje, saj se udeleženci med sabo pogovarjajo v angleškem in nemškem jeziku.

 

Več glav več ve

Poleg tega, da danes govorimo o svetu kot o globalni vasi, kjer je skorajda vsak delček sveta oddaljen največ en potovalni dan, je velikega pomena tudi sodelovanje. Veliko vrst dela, ki ga poznamo danes, je vezanega na projekte. Da so ti uspešni, je nujno, da ljudje med seboj sodelujejo. Ker ima vsak svoj prav, pa se je treba naučiti tudi usklajevanja mnenj. Poletni tabori za mladostnike so način preživljanja počitnic, ki spodbuja vključevanje, ne tekmovalnosti, ob čemer je poudarjeno spoštovanje sočloveka. Mladostniki skupaj živijo, se igrajo in učijo in s tem razvijajo skupinski duh.

img 9390

Brez napak ni napredka

Ali so otroci zares samostojni, se najbolje pokaže, ko morajo za določene stvari poskrbeti sami, stran od varnega objema staršev. To so trenutki, ko sami sprejemajo odločitve in se učijo na lastnih napakah, s tem pa postajajo samozavestnejši. Napake niso nekaj, čemur bi se morali za vsako ceno poskušati izogniti. Pomembno je, da otroci kaj naredijo narobe, saj je življenje polno vzponov in padcev. Ampak saj veš – ni pomembno, kolikokrat padeš. Pomembno je, da se po padcu vedno znova pobereš.

 

Kaj torej še čakaš? Naj tvoji otroci postanejo samostojnejši in samozavestnejši že to poletje. Če jim želiš omogočiti raznovrsten razvoj spretnosti in neomejeno zabavo, sebi pa hkrati priskrbeti super počitniško varstvo, se oglasi v poslovalnici Nomago Travel ali pokliči 080 47 72.

Več informacij