Tips&Tricks

Kako potovati samo z ročno prtljago

datum objave | 31. marec 2021
13297

Če potuješ 1 mesec, 1 teden ali pol leta – vse stvari, ki jih potrebuješ, lahko vedno spakiraš v ročno prtljago. Ja, vse! Poleg tega so prednosti potovanja z ročno prtljago tudi prihranek pri ceni (velikokrat je treba doplačati za dodatno torbo), ne bo ti treba stati v vrsti za oddajo prtljage (in tudi pri pristanku na destinaciji ne) in mobilnost (po tujih mestih boš prenašal le majhen kovček in ne 20-kilogramske uteži).

Čeprav potovanje z ročno prtljago ni ravno ”rocket science”, pa kakšen nasvet o tem, kako jo spakirati, vedno pride prav.

anete lusina gozxralnit4 unsplash

Preden začneš pakirati …

Velikost je pomembna!

Nujno uporabi torbo pravilnih velikosti. Pri različnih letalskih družbah se mere in teža malce razlikujejo, zato pred vsakim letom poglej, kakšne so omejitve. Tak je primer ene od letalskih družb: 56 cm x 36 cm x 23 cm, 7 kg.

Poleg ročne prtljage lahko na letalo vzameš še kakšno dodatno stvar, ki jo lahko neseš kar v roki. Nekatere letalske družbe ročne prtljage sploh ne preverjajo, ampak na to se raje ne zanašaj.

Kaj lahko pustiš doma?

Preden napadeš torbo, še enkrat premisli, kaj od izbranega lahko pustiš doma. Res potrebuješ toliko parov spodnjic in toliko majic? Pa tisto debelo knjigo? Če že, potem je le ne tlači v torbo in jo na letalo odnesi kar v roki.

sarah brown oa7pqzmmhua unsplash

Dvojno poslanstvo.

Šampon, ki ga dobiš v hotelu, lahko služi kot sredstvo za pranje perila, velika majica je lahko tudi pižama in puder je brez problema tudi korektor. Ne otežuj si stvari po nepotrebnem.

Lahka kategorija.

Da bo več prostora v kovčku, na letalo obuj najtežje čevlje, dolge hlače in jakno. In čisto po resnici – letala znajo biti pravi hladilniki. Za dekleta je pogosto bolj praktično spakirati obleke, saj so lažje od hlač in ni jih treba kombinirati.

Kozmetika.

Ker je v ročni prtljagi bolj malo prostora in poleg tega obstajajo omejitve glede tekočin (največ 100 ml plastenke, skupaj ne več kot 1 l, vse mora biti zapakirano v prozorni vrečki), si pomembne zadeve kupi kar na destinaciji sami. V večini hotelov dobiš zastonj gel za tuširanje, milo in šampon.

adult airport arrival 1008155

Tri, štiri, pakiramo!

»Manj je več« ne velja le pri ličilih, ampak tudi pri pakiranju. Saj ne, da te bodo modni guruji ocenjevali, kako boš oblečen, ampak splača se vzeti majice in hlače v barvah, ki se enostavno kombinirajo. Zraven lahko vzameš še kak živahen modni dodatek.

Najboljša metoda pakiranja

Načinov pakiranja je nešteto – poskusi, kateri ti najbolj ustreza.

Metoda polnjenja: Zapolni vse prazne prostore. Nogavice in spodnje perilo gredo v vrečke, ki jih nato stlači v čevlje ali v kot potovalke. Manjše majice gredo med večje kose oblačil, lahko pa napolniš tudi žepe svoje jakne.

Metoda zvijanja:Ta metoda ti zagotavlja, da bodo obleke tudi na končni destinaciji brez gub in robov. Po več majic zviješ v eno rolo, nato pa role položiš skupaj in zapolniš prazne prostore z metodo polnjenja.

Metoda plastenja: V potovalko položi oblačila tako, da jih polovica gleda ven. To naredi z vseh štirih strani kovčka (v smeri urinega kazalca) in nadaljuj vse, dokler v kovček ne boš položil vseh oblačil. Dele, ki visijo ven, v smeri urinega kazalca prepogni v notranjost kovčka. Na tak način se preprosto izogneš gubam. Sliši se malo zapleteno, zato si poglej tale video za jasnejši prikaz.

Metoda starih oblačil: Spakiraj oblačila, ki jih doma več ne potrebuješ, in jih sproti podarjaj komu, ki jih potrebuje bolj kot ti. Ta metoda dopušča veliko prostora za nakup spominkov.

Nujne stvari

Oblačila in čevlje, ki jih med letom ne boš potreboval, spakiraj na dno potovalke. Prigrizke, zdravila in ostale stvari, ki bi jih med letom lahko potreboval, pa spakiraj na vrh. Potni list in pomembne dokumente shrani na varno mesto, npr. v torbo od računalnika, ki bo vedno blizu tebe.

Če si želiš vse te metode pakiranja preizkusiti tudi sam, ti priporočamo, da se nekam odpraviš. Pokliči nas na 080 47 42 in skupaj si bomo zamislili tvoje sanjsko potovanje.