Novice

»Kdaj lahko spet potujem?« Kako se države pripravljajo na obuditev turizma

datum objave | 26. maj 2020
1588

Države se, medtem ko se številke okuženih s COVID-19 manjšajo, na različne načine spopadajo s tem, kako varno obuditi turizem. Pred kratkim je Evropska unija pozvala k varnemu odprtju meja med državami članicami s podobno stopnjo okuženih s COVID-19. Države in regije po vsem svetu, ki so uspešne pri obvladovanju virusa, že sprejemajo konkretne ukrepe za ponovno odpiranje hotelov in gostinskih obratov ter za vzpostavitev varnih območij za potovanja.

Zaradi nepredvidljive narave virusa se lahko, če obstaja potencialno tveganje za povečanje okužb, spodaj opisane možnosti turističnih potovanj v različne države, ki so trenutno v veljavi, v zadnjem trenutku spremenijo. Na to bodo v naslednjih mesecih bodo vplivali nasveti inštitutov za javno zdravje, možnosti sledenja in testiranj, mejni protokoli in ukrepi glede medsebojne razdalje.

sydney avstralija

Avstralija in Nova Zelandija

Avstralija in Nova Zelandija sta se dogovorili, da bosta uvedli “trans-tasmanski potovalni mehurček”, ki bo, ko bo to varno, omogočil potovanja med sosednjimi državami. Tako bi potniki lahko potovali med državama brez 14-dnevnega karantenskega obdobja na eni ali drugi strani. Natančen datum odprtja držav za mednarodne potnike še ni znan, čeprav avstralski predsednik vlade, Scott Morrison, predlaga, naj to ne bi bilo prej kot oktobra.

 

Bahami

Po poročanju lokalnih medijev na Bahamih upajo, da bodo turiste lahko pričakali od 1. julija dalje, predsednik vlade, dr. Hubert Minnis, pa je opozoril, da se ta datum v skladu z zdravstvenimi in varnostnimi smernicami lahko še spremeni. “Naša letovišča, letališča in pristanišča dokončujejo zdravstvene in varnostne protokole, ki so potrebni za ponovno odprtje državnih meja,” je dejal Minnis. “Te obsežne smernice bodo zasnovane tako, da bodo zagotavljale varno potovanje in ostale prostočasne aktivnosti. Vsako takšno ponovno odprtje prometa v komercialnem obsegu bo odvisno tudi od obvladovanja izbruha COVID-19 na Bahamih.”


Dubaj

V Dubaju bi prve turiste radi pozdravili v juliju. Opozorili so, da se, glede na razvoj situacije, ta datum lahko zamakne vse do septembra. Restavracije in prodajalne so se ponovno odprle 24. aprila. Tudi tam morajo obiskovalci vzdrževati varno medosebno razdaljo. Trenutno načrtujejo ukrepe za varen zagon turističnih aktivnosti.

 

Estonija, Latvija in Litva

Podobno kot Avstralija in Nova Zelandija so se za nekakšen potovalni mehurček s 15. majem odločile tudi Estonija, Latvija in Litva. Estonski predsednik vlade, Juri Ratas, je na Twitterju zapisal, da to predstavlja “velik korak k vrnitvi v običajno življenje”. V skladu s sporazumom lahko državljani med tremi baltskimi državami potujejo brez karantene, obiskovalci iz drugih regij pa se bodo morali za 14 dni osamiti.

“Pokazali smo dober zgled odprtja samo tistih držav, ki se s situacijo dobro soočajo,” je za Reuters dejal litovski predsednik vlade, Saulius Skvernelis, in dodal, da se Poljska in Finska mehurčku lahko pridružita pozneje letos, ko bosta izbruh uspešno obvladovali.

 

Fidži

Fidži se želi pridružiti potovalnemu mehurčku, ki sta ga oblikovali Avstralija in Nova Zelandija. Novozelandska predsednica vlade, Jacinda Ardern, je namreč predlagala, da bi se “trans-tasmanski potovalni mehurček” razširil na tiste tihooceanske države z malo ali nič primerov koronavirusa. Turizem predstavlja skoraj 40 % BDP, po podatkih Guardiana pa 41 % turistov prihaja iz Avstralije in 23 % z Nove Zelandije. Fidžijski minister za gospodarstvo, Aiyaz Sayed-Khaiyum, je lokalnim medijem potrdil, da pogovori z ustreznimi ministrstvi že potekajo, vendar jih čaka še podrobnejše definiranje praktične izvedbe.

fidži

Nemčija

Nemčija je meje z Luksemburgom odprla v začetku maja, mejni nadzor s Francijo, Švico in Avstrijo pa se bo nadaljeval do 15. junija. Trenutno vse obiskovalce ob prihodu čaka 14-dnevna izolacija. Upajo, da bodo turiste v večji meri lahko sprejeli enkrat do konca poletja.

Nemški državljani naj bi hotele in kampe lahko obiskali konec maja. Številni bari in restavracije po državi so že odprti, vendar delujejo v manjšem obsegu. V Berlinu so odprti tudi muzeji.

Ob načrtih obujanja javnega življenja je nemški zunanji minister, Heiko Maas, opozoril, da situacija ne bo enaka kot prej. “Poletne počitnice želimo omogočiti vsem, vendar le z odgovornim upoštevanjem določenih omejitev,” je dejal v izjavi. “Obiskovalcem moramo pojasniti, da bodo omejitve veljale povsod – na plažah, v restavracijah in v mestnih središčih.”

 

Grčija

Grčiji je uspelo ohraniti nizko število okuženih, zato turiste pričakuje od 15. junija dalje. Vlada je s sproščanjem ukrepov 18. maja odprla vrata znamenitosti, kot je Akropola, pri čemer so tamkajšnji zaposleni zaščiteni z maskami in plastičnimi pregradami. Plaže so za domačine odprli 4. maja, vendar s posebnimi omejitvami, med katerimi je vsaj 1,5 metra razdalje med ležalniki, na 1000 kvadratnih metrih pa ne sme biti več kot 40 oseb hkrati.  Bari na plažah zaenkrat ostajajo zaprti, vendar se bodo terase restavracij in tavern odprle v juniju.

kreta grčija

Islandija

Množična testiranja na Islandiji so pripomogla k ohranjanju nizkega števila okuženih, zato je predsednica vlade, Katrin Jakobsdottir, dejala, da bo država obiskovalce pričela sprejemati s 15. junijem. Vlada v sodelovanju z Državno univerzitetno bolnišnico Islandije razvija sistem, ki bo potnikom omogočil, da ob prihodu v državo varno preskočijo 14-dnevno karantensko obdobje.

Popotniki bodo verjetno morali prenesti in uporabljati uradno aplikacijo za sledenje, ki jo že uporablja 40 % prebivalcev Islandije.

 

Indonezija

Indonezijska vlada odprtje svojih meja za turiste načrtuje v oktobru, vendar le v delih države, kjer je pri obvladovanju koronavirusa uspešna. To so npr. Bali, provinca Riau in Yogyakarta.

Italija

Italija bo mednarodne omejitve potovanj omilila s 3. junijem, ko bodo v državo lahko brez karantene vstopali državljani Evropske unije. Sicer tam že sproščajo ukrepe. Odprte so terase nekaterih kavarn in restavracij. Kmalu naj bi sledilo odprtje plaž, pri čemur bodo obiskovalcem dodeljeni ležalniki in senčnimi, med katerimi bo petmetrska razdalja. Obiskovalci bodo med sprehajanjem po plaži morali nositi obrazne maske, ki jih bodo na svojem ležalniku lahko sneli. Nikjer na plaži ali v morju pa ne bo dovoljeno zbiranje v skupine.

rimski kolosej

Portugalska

Hoteli v regijah, kot je Algarve, naj bi se odprli v juniju in juliju, vendar meje države za zdaj za mednarodne turiste ostajajo zaprte. Portugalska turistična organizacija v sodelovanju z nacionalnim inštitutom za javno zdravje v okviru kampanje “Clean & Safe” tistim ponudnikom turističnih namestitev, ki izpolnjujejo najvišje higienske standarde, podeljuje certifikate in jim tako pomaga pri ponovnem sprejemanju obiskovalcev.

Država je v drugi od skupno treh stopenj sproščanja ukrepov z 18. majem ponovno odprla restavracije, kavarne, slaščičarne, terase, sprehajališča in trgovine, manjše od 400 kvadratnih metrov.

 

Španija

Španija odprtje svojih meja brez zahtevane karantene načrtuje za 1. julij. Prva faza sproščanja ukrepov se je v nekaterih delih Španije začela 4. maja, saj so bari, restavracije in majhne trgovine delovale v manjšem obsegu. Hoteli lahko sprejemajo goste, vendar se ti lahko nahajajo le v svojih sobah, ne pa tudi skupnih prostorih. Muzeji so lahko odprti, vendar je število obiskovalcev omejeno. Plaže naj bi se odprle konec junija, nekatere regionalne oblasti pa razmišljajo, da bi obiskovalcem dodelile časovne okvire dovoljenih obiskov, da se izognejo prenatrpanosti.

 

Da bi ti olajšali načrtovanje potovanj, smo pripravili posebno stran z vsemi aktualnimi novicami v zvezi s COVID-19 za popotnike – katere države se pripravljajo na odprtje svojih kapacitet za popotnike, katere so to že storile, kam lahko odpotuješ in v katere dela sveta zaenkrat še ne moreš (lahko pa že rezerviraš potovanje do tja).

Aktualne novice za popotnike

Države v naši bližini in na Mediteranu že sproščajo ukrepe ali pa to načrtujejo v kratkem tudi za Slovence. Pripravili smo pestro ponudbo potovanj po Sloveniji, hotelov in apartmajev na Hrvaškem, paketnih potovanj v Grčiji in ostalem Mediteranu, najem avtodoma za raziskovanje po vaših željah ali jadranje po prelepem Jadranu in Mediteranu. Naj ti naši agenti pripravijo ponudbo po tvojih željah!