Nomago nasveti

Kako se izogniti neetičnim turističnim aktivnostim, ki vključujejo živali?

datum objave | 19. april 2019
1384

Vse pogosteje se med popotniškimi cilji znajde tudi srečanje s katero od eksotičnih živali. Žal se med iskanjem zanimivih doživetij in nove profilne fotke pogosto pozabi na dobrobit živali.

africa 1170179 640 1

Primeri dobre prakse kažejo, da ima lahko turizem tudi dober vpliv na divje živali – lahko je vir finančnih sredstev za ohranjanje in zaščito ogroženih živali, lahko predstavlja nadomestno delo za nekdanje krivolovce ali pa s prostovoljskimi projekti prinaša pomoč.

Na žalost pa ima turizem velikokrat negativen vpliv na divje živali. Naj bo to prostovoljstvo pri za okolje in živali dejansko škodljivih projektih »za zaščito živali«, fotografiranje s tigri na Tajskem, držanje želv na Kajmanskih otokih, jahanje slonov … Turizem je škodljiv na mnoge načine. Pravzaprav je ena od raziskav ugotovila, da ima kar 75 % turističnih zanimivosti, ki vključujejo živali, negativen vpliv nanje. In četudi popotniki s svojimi obiski takšnih zanimivosti ter srečevanjem z divjimi živalmi podpirajo slabo ravnanje z njimi, se tega velika večina ne zaveda: kar 80 % obiskovalcev pozitivno oceni dejavnosti z živalmi, ki imajo nanje slab učinek.

Zato v nadaljevanju predstavljamo nekaj namigov in nasvetov, kako se izogniti aktivnostim, ki spodbujajo kruto ravnanje z živalmi.

1. Razišči!

Organizacijam, ki bolj škodijo kot koristijo, se lahko izogneš na preprost način: razišči! Ko boš razumel, kakšno trpljenje povzročajo, te ne bodo več mikali sprehodi z levi v Južni Afriki ali obisk kavnih plantaž s cibetovkami v Vietnamu.

Kot popotniki imamo dolžnost biti dobro obveščeni in se pravilno odločati za dobrobit živali. Ko imaš Google dobesedno v žepu, nevednost ne more več biti izgovor.

2. Ne podpiraj hotelov, lokalov in zabavišč, kjer razkazujejo ujete živali

Izogibaj se hotelom ter restavracijam, kjer imajo male »živalske vrtove« z ujetimi živalmi ali pa strežejo meso eksotičnih živali. Če si rezerviral vnaprej in šele na sami lokaciji ugotoviš, kaj se dogaja, opozori vodstvo, da se s tem nikakor ne strinjaš. Če bodo dobili dovolj opozoril, je možno, da bodo ukrepali.

monkey 2504308 640

3. Živali niso fotografski rekviziti

Skoraj vse živali, s katerimi se lahko fotografiraš na eksotičnih lokacijah, so bile kot mladiči odvzete iz divjine. Tiste, ki bodo zrasle preveč, da bi se jih dalo obvladovati, bodo ubite.

Čokati loriji so zaradi svoje ljubkosti obsojeni na trpljenje. Te male živalce z izbuljenimi očmi ujamejo v divjini in jim populijo ali zbrusijo zobe, da ne bi mogli gristi turistov. Žal jih mnogo umre zaradi infekcije, ki je posledica puljenja zob.

Tudi giboni so pogosto uporabljani kot okraski na fotografijah, ki nato krasijo profile družabnih omrežij. Vendar se moramo zavedati, da jih je za vsakega, ki ga srečaš na cesti, ubitih 10–15. Poleg tega je v večini držav prepovedan odvzem gibonov iz narave, saj so zaščitena vrsta, zato prosimo, da obvestiš lokalno policijo, če na cesti opaziš gibona, ki se ga uporablja kot fotografski rekvizit.

4. Človeško obnašanje živali ni naravno

Nikakor ne obiskuj turističnih atrakcij, kjer so živali naučene izvajati naloge, ki so sicer človeška obnašanja: vožnja s kolesom, umivanje zob, slikanje … Za takšna nenaravna vedenja je potrebnega izjemno veliko treninga, kar ima lahko resne posledice za dobrobit živali.

5. Tradicija ni izgovor za okrutnost

Četudi se neka dejavnost šteje za tradicijo dežele, ne moremo in ne smemo podpirati zlorabe in mučenja živali. Zato se izogni petelinjim bojem, bikoborbam ter vsakršnim festivalom ali drugim priložnostim, ki vključujejo mučenje živali.

turtle 2201433 640

6. Pomisli tudi na svoje zdravje

Nahajaš se v tuji deželi, kjer zdravstvena oskrba morda ni ravno najboljša. Vedno se zavedaj, kakšne poškodbe lahko povzročijo živali, še posebej če se boš zadrževal v bližini velikih živali. Tudi zato vnaprej razišči, kam se odpravljaš, in se odloči izključno za tiste dejavnosti z živalmi, ki so ustrezno upravljane in etične ter skrbijo tudi za varnost obiskovalcev.

7. Odloči se za odgovorno in zaupanja vredno agencijo

Če se na del poti ali celotno potovanje odpravljaš z agencijo, se spet potrudi in dobro razišči. Vprašaj, kakšne aktivnosti ponujajo in preveri, če sodelujejo s kakšno organizacijo za zaščito divjih živali. Odgovorne agencije te, recimo, nikakor ne bodo peljale na jahanje slonov.

elephant 2923917 640

Ko se odpravljaš na potovanje, ni pomembno le, kaj boš spakiral v kovček in kje boš prespal, ampak poskrbi, da boš čim manj obremenjeval okolje – tudi tako, da poskrbiš za dobrobit živali v okolici.

V naši potovalni agenciji jo postavljamo na prvo mesto, zato imamo v naša potovanja vključene le tiste aktivnosti, ki podpirajo odgovorno ravnanje z živalmi. Če si želiš tudi ti ogledati kakšne izmed eksotičnih živali na svoji naslednji destinaciji, se oglasi v naši poslovalnici na Ajdovščini 1 v Ljubljani ali pokliči 080 47 42 in poleg letalske karte ti bomo pomagali najti aktivnosti, ki v prvi vrsti podpirajo etično ravnanje z živalmi.

oddaj povpraševanje

Želiš ostati v stiku z našimi novostmi in drugimi obvestili? Vpiši svoj e-naslov in enkrat do dvakrat na mesec te bodo v tvojem nabiralniku čakale informacije o zanimivih in ugodnih potovanjih.

 

Izberi si novice zase