Nomago nasveti

Kako se odpraviti na potovanje s štirinožnim prijateljem?

datum objave | 26. avgust 2021
5555

Hišni ljubljenčki so prisrčni zabavljači, najbolj potrpežljivi družabniki, naši prijatelji in pravi družinski člani. Razumljivo je, da si marsikdo dopusta brez njih ne more predstavljati. Da pa bo dopust res dopust in ne le dodaten vir stresa, smo zbrali nekaj nasvetov, kako se odpraviti na pot.

1. Je tvoj štirinožni prijatelj pripravljen na potovanje?

Najprej najpomembneje: nekatere živali slabo prenašajo menjave okolja, daljše vožnje in bivanje v potovalni kletki, zato premisli, če ne bi bila boljša odločitev, da se na dopust odpraviš sam. Sploh mačke se na potovanju po navadi ne počutijo najbolje. V tem primeru je bolje, da mačka ostane doma in jo hodi oskrbovat kateri od prijateljev, kuža pa gre lahko na počitnice h komu, ki ga dobro pozna, ali pa v zaupanja vreden pasji hotel.

Če se odpravljaš v tujino, obvezno preveri, kakšni so pogoji, da žival vstopi v državo. V EU je običajno dovolj, da je žival cepljena proti steklini, čipirana in ima potni list, nekatere države pa imajo dodatne zahteve – obvezno preveri. Države, ki niso članice EU, same določajo pogoje za vstop živali. Preveri tudi, kakšni so pogoji za vrnitev v Slovenijo. Več informacij o potovanju z ljubljenčkom najdeš na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo raslin RS.

In še nekaj pomembnega: tvoj štirinožni sopotnik mora biti dovolj vzgojen in socializiran, da bo potovanje prijetno tudi za vse, ki vaju bodo srečali.

2. Kako izbrati lokacijo?

Če se odpravljaš v izjemno vroče kraje, kjer boš težko zagotovil primerno temperaturo za svojega štirinožnega sopotnika, ali pa nameravaš na dopustu obiskovati različne muzeje, kamor vstopa živalim najbrž ne dovolijo, bo verjetno bolj smiselno, če ostane doma.

Vnaprej se pozanimaj, kako je s pasjimi plažami, pasjimi parki, ali obstajajo živalim prijazni lokali itd.

In preveri še, kje najdeš najbližjega veterinarja – saj veš, da nesreča nikoli ne počiva.

3. Je tvoj hotel pripravljen na živali?

To bi moralo biti samoumevno: ko načrtuješ potovanje z živaljo, izbiraj tiste nastanitve, kjer so živali dobrodošle. Po navadi je to navedeno v opisu, ne bo pa škodilo, če dodatno preveriš. Nikar se ne zanašaj, da bo v še tako strogem hotelu dovolj le en pogled v prisrčne pasje očke in bodo za vaju prikrojili pravila ali pa bo štirinožec bival na skrivaj.

4. Kaj spakirati?

Mogoče boš zase res spakiral le kopalke, kremo za sončenje in japonke, za kosmatinca pa bo seznam nekoliko bolj zapleten: obvezno spakiraj dovolj hrane in potovalno posodo za vodo. Ne pozabi na igrače. Če se odpravljata v toplejše kraje, bo sploh za pse, ki so bolj občutljivi na vročino, priporočljiva hladilna blazina ali jopič. Med poletom z letalom ali v kakšnem hladnejšem območju pa bo za manjše pse, ki težje regulirajo telesno toploto, priporočljiv pulover ali plašček.

Spakiraj še rezervno ovratnico in povodec, potovalna lekarna pa naj vsebuje vsaj sredstvo proti bolham, komarjem in klopom, pinceto za odstranjevanje klopov, mazilo za rane, mazilo za tačke in sredstvo proti driski.

Dodaten namig: priporočamo, da za pitje kupuješ ustekleničeno vodo.

5. Potovanje z avtomobilom

In končno smo na poti! No, da bo potovanje prijetno (ali vsaj znosno) tudi za kosmatinca, je priporočljivo, da vnaprej vadita vožnjo z avtom. Mačke povečini vožnje ne marajo (seveda obstajajo izjeme), medtem ko se marsikateri kuža z veseljem odpravi v avto – še posebej, če ve, da ga na koncu vožnje čaka nekaj prijetnega, zato poskrbi, da vožnje ne bo povezoval le z veterinarjem. 😉

Avto mora biti vedno ohlajen, zato priporočamo, da se na pot odpraviš zgodaj zjutraj ali ponoči. Žival mora biti v avtu ustrezno zavarovana – med vožnjo ne sme motiti voznika, med morebitno nesrečo pa bo manj možnosti za poškodbe. Priporočamo, da se odločiš za ustrezno potovalno kletko, v kateri se večina živali najbolje počuti.

Med daljšo vožnjo seveda načrtuj nekaj postankov (koristili bodo tudi tebi), hrano tik pred ali med vožnjo pa odsvetujemo, da ne bi prišlo do slabosti.

Pomembno: nikoli, pod nobenim pogojem ne puščaj živali zaprte v avtu. Avto se precej segreje že v senci, medtem ko je na soncu temperatura hitro neznosna in tudi pri odprtih oknih že v nekaj minutah preseže 40 °C.

6. Potovanje z letalom

Če se odločaš za potovanje z letalom, obvezno preveri, če je prevoz živali možen in kakšni so pogoji za to. Bo lahko žival s tabo v potniški kabini ali bo v prtljažnem prostoru? Kakšne so možne dimenzije potovalne kletke (različne letalske družbe imajo predvidene različne dimenzije, zato preveri, kako je pri morebitnih prestopih)?

Na letališče se odpravi dovolj zgodaj, da se bo žival lahko umirila. Hrana pred letom se odsvetuje, prav tako se odsvetujejo različna pomirjevala, saj se omamljena žival težje odziva na okolje (turbulenca, prilagajanje telesne temperature). Priporočljivo je, da izbereš neposredne lete, in če je možno, poskusi biti prisoten med natovarjanjem, če bo žival v prtljažnem prostoru. Poskrbi tudi za ustrezno hidracijo. Kletko seveda opremi s kakšno igračo in jo obloži z odejo, nikakor pa ne pozabi napisati svojega naslova.

7. Potovanje z javnim prevozom

Če se na pot odpravljaš z vlakom ali avtobusom, obvezno preveri pogoje uporabe, da ne bo neprijetnih presenečenj. Pogosto je za vstop potreben nagobčnik ali kletka, marsikam pa z živaljo sploh nimaš vstopa.

Če potrebuješ pomoč pri pripravi potovanja zase in svojega ljubljenčka, se obrni na nas – z veseljem vama bomo svetovali. Pokliči naše agente na 080 47 42 in zagotovo ti bodo znali svetovati, kako in kam kar najlažje odpotuješ s svojim štirinožcem – še posebej, če potuješ z letalom.

Oddaj povpraševanje