Nomago nasveti

Kako se opogumiti za prvo solo potovanje?

datum objave | 28. februar 2020
5034

Če si eden izmed tistih, ki še nikoli ni potoval sam, si zagotovo misliš, da so solo potovanja samo za tiste samotarje, ki nimajo prijateljev. No, pa ni ravno tako. Vsi, ki se kdaj odpravijo na kakšno potovanje sami, pričnejo to prakticirati vse pogosteje.

Si želiš odkrivati svet, nove kulture, raziskovati kraje, ki jih še nisi videl, ne želiš pa, da ti kdo narekuje pot, saj točno veš, kaj želiš videti in koliko časa v katerem kraju ostati? Si želiš potovati, saj imaš v službi še toliko neizkoriščenega dopusta, nobeden od tvojih prijateljev pa nima časa, da bi se ti na potovanju pridružil? Odpravi se na pot sam. Zavedamo se, da zna biti to težko, sploh, če je prvič, zato te danes želimo opogumiti s 5 nasveti, kako se tega strahu znebiti.

myanmar solo popotniki

1. Poišči spodbudo

Če ta ne prihaja iz neposrednega kroga bližnjih prijateljev in družine, poišči navdih kje drugje. Na spletu lahko najdeš ogromno odličnih blogov, ki jih pišejo solo popotnice in popotniki, tako v bistvu nikoli nisi sam. Poleg tega se bo, kamorkoli in kadarkoli potuješ, vedno našel še kdo, ki bo ravno v tem času na tem kraju. Solo potovanja so odlična priložnost za spoznavanje novih ljudi in sklepanje novih prijateljstev. Morda pa najdeš novega sopotnika, ki ima pri potovanju enake cilje in želje kot ti, pa se na naslednje potovanje odpravita skupaj.

2. Naj te ne ganejo mnenja nasprotnikov

Ko si že popolnoma navdušen nad svojim potovanjem, zna biti prav neprijetno, če ljudje okoli tebe ne podpirajo tvoje odločitve. Verjetno bodo govorili o nevarnostih, te opozarjali, da boš osamljen in te nasploh poskušali pregovoriti, da se na potovanje ne odpraviš. A nič narobe, to je povsem razumljivo od ljudi, ki te imajo radi in ne želijo, da bi se ti kaj zgodilo ali še huje, da bi bil nesrečen ali osamljen.

Vendar pa to, da te v nekaj prepričujejo, še ne pomeni, da moraš poslušati. Naredi si kratek seznam oseb, katerih mnenje je zate zelo pomembno in vsakega iz seznama vprašaj, zakaj te ne podpira in zakaj meni, da naj se na popotovanje ne bi odpravil. Nato pa sam pri sebi presodi, a ne pusti se kar tako prepričati v nasprotno od tistega, za kar si se sam pri sebi že odločil.

Solo potovanje, 5 nasvetov, kako prebroditi strah

3. Pripravi vse potrebno

Če si seznanjen z vsemi informacijami in imaš pripravljeno vse potrebno, od denarja do dokumentov, viz in načrtov za pot, potem si lahko popolnoma samozavesten glede svojega solo potovanja. Posebej pazi, da imaš pripravljenega dovolj denarja za potovanje, pametno razporejaj z njim in ne troši preveč, obvezno pa tudi ne pozabi na rezervo – nikoli ne veš, kaj se lahko pripeti na poti, zato nekaj denarja ali rezervno kartico skrbno spravi na dno nahrbtnika.

Preveri tudi vse zahteve za vizo in se seznani s podrobnosti prestopa meja, da ne bo kakšnih nepričakovanih presenečenj tik pred zdajci.

4. Varnost

Če znaš skrbeti za varnost doma, potem boš ostal varen tudi na poti. Pomisli na vsakdanje stvari, na katere si pozoren doma (še posebej ženske): Ali hodiš pozno ponoči sam/a po samotnih ulicah in odmaknjenih četrtih? Ali spiješ preveč in plešeš v barih, kjer ne poznaš nikogar? Ali kdaj puščaš svoje stvari na očeh vsem, ne da bi gledal oziroma pazil, da ti jih kdo ne ukrade? Če je tvoj odgovor na vprašanja “ne”, potem znaš skrbeti zase in ti tudi na poti zagotovo ne bo nič hudega.

Priporočamo tudi, da se prej pozanimaš o državi, v katero potuješ – preveri, kakšna je stopnja (ne)varnosti, katere so bolj nevarne četrti ter kakšni so pogosti triki, ki jih uporabljajo lokalni goljufi.

Prav tako si shrani številko hotela, policije in pa dežurno številko banke v primeru, da bi moral preklicati svojo bančno kartico.

solo popotniki

5. Ostani odprt in radoveden

Solo potovanje ti omogoča, da si točno to, kar si. Brez ocenjevanja tvojih bližnjih, družine in prijateljev, ki nate vplivajo že celo življenje.

Potovanje je idealen čas, da tudi ti spoznaš samega sebe ter se presenetiš s stvarmi oziroma zmožnostmi, za katere nisi niti pričakoval, da so v tvoji moči.

No, kdaj odpotuješ? Kadarkoli se odločiš za tvoje solo potovanje, bomo vedno tu zate! Pokliči nas na 080 47 42 ali nas obišči v naši poslovalnici na Ajdovščini 1!