Iz prve roke

Kako se v Marakešu izogniti turističnim pastem

datum objave | 17. februar 2021
3902

Naj začnem z najbolj pomembno stvarjo: past, v katero sva se ujeli, se je končala super in po nekaj minutah stresa sva se pomirili in navdušeno pregledovali posnete fotografije.

Kaj se nama je pravzaprav zgodilo v Marakešu? Ujeli sva se v klasično turistično past. Pravzaprav se je v najini izkušnji združilo kar nekaj pasti, ki jih razložim v nadaljevanju.

sta blog marakes maroko 1 8

Kam te pripelje 45 minut časa pred večerjo?

Ko sva prispeli v Marakeš, sva uredili rezervacijo za večerjo v restavraciji, ki je bila že dolgo na najini listi želja. Pričakovali so naju ob 18. uri, nekaj čez pet pa sva se odpravili po ulicah brez pravega cilja. Želeli sva videti okolje, spoznati ulice okoli mesta, kjer sva spali, in se pred večerjo še malo sprehoditi. Kaj hitro naletiva na domačina, ki prijazno pove, da je mošeja Ben Youssef Madrasa zaprta zaradi prenove. Informacija za naju seveda ni bila nova, zato se mu prijazno zahvaliva in nasmejiva. On pa hitro pokaže na mimoidočega s pobarvanimi rokami in pove, da je to berber, ki gre do barvalnice usnja, in če želiva mu lahko slediva. Največja barvalnica usnja naj bi v mestu potekala samo še danes (kar je sicer že drugi maroški trik v tem delu).

sta blog marakes maroko 1 9 nova

Pot do barvalnic usnja

Mogoče se vam zdi naivno, ampak dejansko sva pomislili, da se je izšlo super. Prijazni Maročan za svoj nasvet ni zahteval denarja, berber, ki sva mu sledili, pa je z nama (v dobri angleščini) delil kar nekaj informacij o usnjarnah in tradiciji barvanja usnja. Pot naj bi trajala 5 min, v resnici je 15, ampak čas je minil hitro. Pri vhodu naju sprejme drugi berber, ki naju popelje do ploščadi, kjer poteka obdelava usnja. V roke nama potisnejo svežo meto in povedo, da je to berberska plinska maska, ki pomaga pri vonjavah. Ko vstopiva skozi vrata, hitro ugotoviva, zakaj – vonj je namreč ogaben. Kmalu izveva razlog: z namenom razkužitve se usnje nekaj dni namaka v mešanici golobjih iztrebkov in vonjave povzroča amonijak.

sta blog marakes maroko 1 1b

Vodenje po barvalnici usnja

Za ogled imava zasebnega vodnika in slutiva, da bo na koncu povedal znesek, ki mu ga dolgujeva. V ogledu sicer uživava, saj izveva ogromno zanimivih informacij o berberih, barvanju usnja in postopkih barvanja usnja. Zanimivo je, da se za barvanje usnja uporabljajo samo naravne barve, pridobljene iz rastlin – žafran, meta, sivka ipd. Ogled zaključimo na točki, kjer se pred nami razprostre največja barvalnica. Vsekakor odlično mesto za fotografijo.

sta blog marakeš maroko 7

Zaplet po ogledu

Po ogledu odidemo v trgovino z usnjarskimi izdelki, prijazno si jo ogledava in poveva, da ročna prtljaga žal ne ponuja neskončnih možnosti nakupovanja. Obisk zaključiva in med drugim opaziva tudi mladeniča, ki naju je prej prijazno usmeril do barvalnic. Začudeno se pogledava, a vseeno želiva svojemu “vodiču” izročiti nekaj napitnine v zahvalo (50 dirhamov, pribl. 5 evrov). Tu pa se stvari malo zapletejo. Njegov pogled postane malo mračnejši in pove nama, da od vsake pričakuje 100 dhs (skupaj 20 €) in da gre denar za organizacijo, ki usnje predeluje, ne zanj.

Malo panike in dober razplet

Midve poveva, da se za ceno nismo dogovorili vnaprej in da je takšen najin prispevek. Jezno in užaljeno pove, da je to drobiž, midve pa malo prestrašeno pogledujeva okoli, kjer je zbranih kar nekaj berberov, ki naš pogovor opazujejo. Poskusiva se izgovoriti na bančne kartice in pomanjkanje gotovine, a predlaga, da skupaj obiščemo bankomat. Seveda nasprotujeva, po nekaj minutah pogovora pa nama užaljeno pokaže kretnjo, ki nakazuje, da lahko odideva in obenem preklinja v arabskem jeziku (no, to, da preklinja, je najina interpretacija, ampak ton nikakor ni bil prijazen).

Pridita, vama pokažem pravo pot

Seveda bi za celoten obisk plačali polno ceno, če bi se zanj odločili vnaprej, tako pa sva pri svojem vztrajali. Na začetku je obisk deloval kot prijaznost do turistk, na koncu pa se končal z malo strahu in užaljenosti na obeh straneh. Maročani so polni trikov in z veseljem vam pokažejo pravo pot (tudi če niste izgubljeni), v zameno za denar, ki ga zahtevajo na koncu.

Barvalnic usnja v Marakešu skoraj zagotovo ne bi obiskali sami (najlepše so sicer v Fesu), tako da sva za izkušnjo kljub malo panike zelo hvaležni.

Dogovorite se vnaprej in bodite pozorni na vse trike

Poleg že omenjenih pasti (pokažem ti pravo pot, ustvarjanje nuje – nekaj se dogaja samo danes), bodite pozorni tudi na male laži, ko vam domačin pove, da je določena stvar ali ulica zaprta in da je prava pot drugje. Skoraj vedno se bo pot končala z obiskom kakšne trgovine, znamenitosti in njegovo provizijo. V Marakešu (in Maroku na splošno) se za vse cene dogovorite vnaprej. Še posebno s taksisti, ki bi morali obvezno uporabljati taksi metre, pa vseeno redko naletite na koga, ki ga. Tudi na tržnicah in v trgovinah vedno barantajte!

Razen te sladko-grenke izkušnje pa je bil Marakeš odlična izbira. Sprehodi, hrana, barve, neskončne tržnice in čudoviti vzorci na vsakem koraku. Če želiš še več mojih popotniških nasvetov z različnih destinacij, pa si oglej blog Perfelicious.

sta blog marakes maroko 1 1 9

Si tudi sam v Maroku padli na kakšno turistično past? Ali pa v kakšni drugi državi? Deli jih z nami, da se jim lahko v prihodnje izognemo ali pa iz njih dobimo nekaj dobrega. Če pa tudi tebe mika potovanje v Maroko, se oglasi v naši polovalnici na Ajdovščini 1 ali pokliči brezplačno številko 080 47 42 in z veseljem ti pomagamo.

ODDAJ POVPRAŠEVANJE

Želiš ostati v stiku z našimi novostmi in drugimi obvestili? Vpiši svoj e-naslov in enkrat do dvakrat na mesec te bodo v tvojem nabiralniku čakale informacije o zanimivih in ugodnih potovanjih.