Ali ste vedeli?

Kako so z letali potovali nekoč?

datum objave | 26. april 2021
2264

V 60. in 70. letih prejšnjega stoletja je bilo potovanje z letali videti popolnoma drugače kot zdaj. Ni bilo besnečih potnikov, dolgotrajnih varnostnih pregledov in tesnih sedežev, ki smo se jih navadili v zadnjih letih. Potovanje je bilo veliko bolj sproščeno in luksuzno doživetje, potniki so se za potovanje lepo oblekli, zanje pa so skrbele privlačne stevardese. Potovanje pa ni imelo le lepih plati …

kako so z letali potovali nekoc 5

Glasna in nemirna vožnja

Letenje je bilo morda res videti lepo, vendar pa je bilo zelo hrupno in tudi turbulentno. Potnike je premetavalo, sploh vzlet je bil neprijeten – nekateri izkušnjo primerjajo z vlakcem smrti. Nekaj za vse tiste, ki se bojijo letenja, kaj praviš?

kako so z letali potovali nekoc 3

Glamurozne stevardese

Stevardese so bile urejene, elegantne mlade ženske, ki so bile izbrane zaradi svojega videza: predpisana je bila tako teža kot višina. Dekleta, ki so želela biti stevardese, so morala upoštevati stroge smernice glede svoje zunanje podobe (in si, recimo, poravnati zobe) in niso smela biti poročena. Nekatere letalske družbe so predpisovale ozka oblačila in kratka krila. Stevardese so bile vselej spogledljive, vendar so tudi znale postaviti meje.

Potniki so se lepo uredili

Potovanja z letali so si na začetku lahko privoščili le bogati in za to priložnost so se vselej lepo uredili. Videti so bili skoraj, kot bi se odpravljali v gledališče. Včasih si bil lahko premeščen v 1. razred, če si bil primerno oblečen. Že v 80. so se časi začeli spreminjati in so potniki potovali bolj sproščeno, zdaj pa prav lahko na letalu srečaš koga v pižami. No, morda je pa pižama za v gledališče? 🙂

Kabine so bile zadimljene

Resda sta bila na letalu kadilski ter nekadilski prostor, vendar je vse letalo smrdelo po dimu. Kadilcem je bil morda všeč tisti čas, ko so lahko kadili na letalu, nekadilci pa imajo nanj zelo slabe spomine, saj so po letu vsi smrdeli po cigaretnem dimu. Vonju žal nisi mogel ubežati, zračenje pa je med letenjem nekoliko zapleteno 😉

kako so z letali potovali nekoc 2

Manj natančni varnostni pregledi

Četudi so že od 30. let prejšnjega stoletja ugrabljali letala in so bile ugrabitve presenetljivo pogoste v 60. in 70. letih, je bila varnost na letih zelo površna. Potnikom ni bilo treba pokazati osebnih dokumentov, družine so jih lahko pospremile do izhoda za vkrcanje, na letalo so lahko prinesli tudi zelo nevarne predmete (nekdo se spominja, da je na letalo prinesel celo samostrel), vrata pilotske kabine pa so bila med letom odprta – nekaj malih srečnežev je lahko celo sedelo ob pilotu v pilotski kabini. Ker nihče ni pregledoval osebnih dokumentov, si lahko letel s tujo vozovnico. Čakanje v vrsti na varnostni pregled ni bilo potrebno, prav tako ni bilo treba sezuvati čevljev, res pa so bili rentgeni za pregledovanje predmetov.

kako so z letali potovali nekoc 4 - prtljaga

Izjemna storitev

Tisti, ki so imeli priložnost potovati v tistih časih, vselej pohvalijo, kako prijetno je bilo nekoč potovati. Predvsem je bilo veliko več prostora, prehodi so bili bolj prostorni, na sedežu je bilo več prostora, vzdušje pa je bilo bolj sproščeno. K sproščenosti je najbrž nekaj prispevala tudi brezplačna pijača, ki je razvezala jezike potnikov. Za krajšanje časa si si lahko najel slušalke, vendar pa je bilo težko kaj dosti slišati zaradi hrupa v letalu.

Drage vozovnice

Čeprav je nostalgija nekoliko obarvala spomine na letenje v preteklosti, pa je treba priznati, da je bilo nekoč potovanje z letali veliko bolj nedostopno in veliko dražje, kot je sedaj. Po nekaterih izračunih je zdaj letenje kar 50 % cenejše kot pred 40 leti.

kako so z letali potovali nekoc 1

Letenje je imelo v preteklosti svoje pluse in minuse. Morda izkušnja ni več tako glamurozna in udobna, je pa zdaj bolj dostopna. Vrste za varnostni pregled so skoraj neskončne, vendar pa je letenje zato bolj varno.