Nomago nasveti

Kako spakirati za na jadranje?

datum objave | 10. april 2021
7578

Počitnice na jadrnici niso navadne počitnice, zato se moraš nanje malce pripraviti, sploh pa posvetiti več časa pakiranju – prostor na jadrnici je namreč omejen, zato ne pretiravaj in s seboj vzemi le tisto, kar res potrebuješ. Preveri, česa ne smeš pozabiti doma.

Jadranje, poletje, družba

1. Nega za kožo in lase

Najbolj čudovita stvar pri počitnicah na jadrnici je, da si ves čas na prostem. Svež morski veter ti lepo hladi obraz, vroče sonce pripeka in te greje v hrbet, morska sol pa ti lepo kodra lase. Sliši se precej sanjsko, vendar pa je to potencialna lepotna nočna mora. Ker si sredi morja še veliko bolj izpostavljen sončnim žarkom, moraš primerno zaščititi in negovati svojo kožo, pa tudi lase. Ne pozabi na kreme z visoko UV zaščito, lase pa zaščiti v velikim klobukom, kapo ali ruto.

2. Zaščita pred soncem

Koža in lasje niso edini, ki hrepenijo po dodatni zaščiti pred soncem. Ker se v vodi odbija svetloba sonca, to pomeni, da si UV žarkom izpostavljen še toliko bolj. Ne pozabi na sončna očala in zaščito oči ter na velik slamnik, ki pokriva ušesa in skrbi, da je tvoj obraz v senci. Le tako se lahko izogneš sončarici in opečeni koži. Na jadranju zna biti veter precej močan, zaradi česar se ti bo sonce zdelo manj močno, kot v resnici je, zato pazi, da te to ne zavede.

3. Kopalke

Na jadrnici je prostor nekoliko omejen, kar pomeni, da s seboj ne moreš vzeti cele garderobne omare. Je pa fino to, da boš večino časa preživel v kopalkah. Vzemi kar nekaj različnih, da se lahko preoblečeš in ti tako ne bo treba zmrzovati v mokrih kopalkah.

4. Oprema za potapljanje

Podvodni svet je nekaj posebnega in čudovitega, zato se ga res splača raziskati. Ne pozabi na svojo opremo za potapljanje, brez katere to ne bo mogoče.

5. Podvodni fotoaparat

Verjetno si ne želiš, da bi ti telefon ali fotoaparat padel v morje, medtem ko poskušaš ujeti čudovit trenutek z jadrnice. Si vedel, da za telefon lahko najdeš vodoodporni ovitek? Če pa temu ne zaupaš preveč, vseeno obstajajo tudi fotoaparati za podvodno fotografijo – od profesionalnih, do tistih za enkratno uporabo.

6. Oblačila

Mornarsko in chic boš videti seveda v temno modrih in belih črtah in vseh oblačilih v temno modri in beli, z dodatki rdeče. Izbor oblačil naj temelji na udobju, zato vse elegantne obleke in suknjiče pusti doma, nikar pa ne pozabi kakšne vetrovke za tiste večere, ko bo veter močnejši in hladnejši.

7. Čevlji

Pravijo, da imaš na jadrnici bos najboljše ravnotežje. S tem se povsem strinjamo, vendar pa bo gotovo kar nekaj situacij, v katerih boš vseeno z veseljem obul čevlje. Na primer, ko se boste z družbo sprehodili po obmorskih mestih, ali celo odpravili „žurat“ v kakšen klub. Zato vzemi s seboj tudi kakšne japonke in sandale, ki pa (za vsak slučaj) naj raje ne bodo občutljivi na morsko vodo.

8 Zdravila

Pogosto se zna zgoditi, da ti od vožnje z jadrnico lahko postane slabo, zato ne pozabi na zdravila proti slabosti. Odlično naravno zdravilo pa je ingver, zato vzemi s seboj kakšne ingverjeve piškote ali bonbone.

9. Poletna playlista

Ko si na dolgem dopustu z večjo družbo, kdaj pa kdaj zapaše tudi malo sprostitve in časa zase – ko se odmakneš na drugo polovico jadrnice, zatisneš oči in prisluhneš svojim najljubšim poletnim hitom. Zato ne pozabi na muziko in slušalke. Če je še nimaš, playlisto začni ustvarjati kar danes.

10. Prijatelji

Jadranje je najboljša izkušnja v dobri družbi. Ker to pomeni preživeti ogromno časa na majhnem prostoru z istimi ljudmi, je najbolje, da se na jadranje odpraviš z družbo svojih najbližjih prijateljev.

Jadranje, poletje, družba

Uživaj v poletju in ne pozabi na zdravstveno zavarovanje za tujino, ki ga lahko v nekaj minutah dobiš tudi pri nas!