Iz prve roke

Kako v enačbo potovanja v Oman umestiti (malega) otroka?

avtor | Maja Benček
datum objave | 14. maj 2019
12755

Odzivi ljudi, ko poveš, da greš v Oman, so zelo različni. V grobem jih lahko razdelim v dve skupini: na tiste, ki ga ne znajo geografsko umestiti, in tiste, ki so nad državo iz kakršnega koli razloga navdušeni. Se je pa v obeh skupinah obvezno postavljalo vprašanje: »Otrok bo pa doma, a ne?« Otrok ne bo doma. Najina takrat še ne 16-mesečna punčka je prvič letela pri 4 mesecih. Pot v Oman bo njeno tretje potovanje. Otrok je del mene, del naju, družina. Zakaj bi ostala doma?

V Muškat nas je z zagrebškega letališča vodila prek Dohe. Kratki leti v primerjavi s tistimi, ki smo jih bili vajeni na predhodnih potovanjih. Majhnih otrok polne prve vrste – vedno vesel prizor, če imaš družabnega otroka, kot je najina punčka. Izbrali smo nočni let, ki je kljub našim visokim pričakovanjem (prejšnja potovanja so postavila standard pridnosti otroka) razočaral – hčerka je ob pristajanju pokazala vse razsežnosti svojih glasilk. Eh. Otrok pač joka. To je življenje.

Nasvet številka ena: ko otrok preneha biti dojenček, morda izberite dnevni let. Kakor koli, nikoli – nikoli! – se ne opravičujte za nemirnega otroka. Če komu kaj ni všeč »med rajo«, lahko potuje »business«.

Zgodnje jutranje ure v Muškatu. Na prvi pogled je mesto antiteza sosednjim bogatim zalivskim državam – arhitektura je nizkega arabskega značaja. Izstopajoče višine so le minareti številnih mošej in pa gore. Gore, do kamor seže oko. Sonce vzhaja in zlato obarva čudovito pokrajino. Najino dete prespi celo vožnjo s taksijem do hotela. Prestaviva jo v voziček in takoj se odpravimo na sprehod. Glede na »organiziranost« pločnikov sklepam, da ljudje ne hodijo veliko. Prehodi za pešce so prava redkost, višina robnika seže skoraj do kolen, občasno kakšna luknja, preozka širina za voziček, ulična svetilka dobesedno na sredi poti. Nič hudega, speči otroci obožujejo »rodeo«.

Nasvet številka dve: peš se daleč pride in otrok se v vozičku lahko mirno naspi, ne glede na nenavadnost »terena«.

Menda si partnerji postanejo podobni čez čas in sedaj oba rada zahajava v muzeje. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da gre hčerka vedno z nama. Tako smo v Muškatu poleg standardnih znamenitosti obiskali tudi tiste, kjer se redkeje srečajo majhni otroci. Toplo priporočam muzej Bait al Zubair, kjer lahko skočite v preteklost Omana, osebje pa je nad malčki izredno navdušeno.

Nasvet številka tri: otroke vzemite s seboj povsod. V Omanu uživajo poseben status in povsod pritegnejo samo nasmehe ter odobravanje.

Pot iz Muškata nas z najetim avtom na štirikolesni pogon vodi v Nizwo. Otroški sedeži v Omanu niso obvezni in kljub rezervaciji ga v najetem avtomobilu ni bilo na voljo. Na pot se odpravimo brez, kaj bi komplicirali. To za otroka, vajenega (prisiljene) sedeče vožnje, predstavlja noro zabavo, saj izkoristi vsak trenutek za hojo po zadnjih sedežih.

Nasvet številka štiri: zavijte v hipermarket Lulu. Kupite avtosedež ceneje, kot ga ponuja rent-a-car za osemdnevni najem. (Lulu ima vse. Res vse. Nikar ne nosite bedarij s sabo na pot.)

Kot se za omanska mesta spodobi, ima tudi Nizwa svojo trdnjavo in živahen souk, ki je še posebej zanimiv ob petkih, ko se odvija dražba s kozami. Bližnja trdnjava Jibreen je fantastičen labirint soban in dokaz o pretkanosti takratnih arhitektov. Dober evro vstopnine odpre vrata v zgodovino, ki si jo predstavljamo iz nam znanih arabskih pravljic. Med ogledom srečamo kup domačih družin in trdnjava se izkaže kot raj za otroke.

Vrhunec dneva ponudi Jebels Shams – najvišji vrh Omana, ki je dostopen z avtom, menda zakonsko določeno le na štirikolesni pogon. Pot ni dolga, vendar ovinki in netlakovana ozka cesta s ponekod strašljivimi prepadi onemogočajo hiter dostop. Med vožnjo se narava pokaže v vsej svoji veličini, prostranost niča in tišine. Pogled je spektakularen, odtenki zabrisanih prekrivajočih se gora jemljejo dih. Na vrhu pogled v kanjon in spokojnost.

Nasvet številka pet: vedno imejte prigrizke s seboj. Oman ponuja kup možnosti za piknik. Nenapovedane obiskovalke so pogosto kozice, ki do onemoglosti zabavajo otroke, sploh če imate pri sebi kakšen piškot.

Naslednja postaja: puščava. Sploh ne bom izgubljala besed glede primernosti za otroka. Si predstavljate, da vas postavijo v neskončen peskovnik?

Nasvet številka šest: otroci so rojeni raziskovalci. Pustite jim uživati in pred odhodom izpraznite pesek iz žepov.

Oman ponuja pravzaprav vse in po mestih, gorah ter puščavi preostanek našega potovanja posvetimo vodi, vodi v vadijih in vodi v morju. Otroci ljubijo vodo – vsaj naša jo. Obiskali smo Wadi Bani Khalid in Wadi Shab ter prečesali celotno obalo od Ras al Jinza do Tiwija.

Vadiji so si med seboj nekoliko različni, nekateri so bolj, nekateri manj primerni za majhne otroke (precej hoje po izredno ozkih poteh). Oceno prepuščam vam glede na starost mini spremljevalcev.

S tem izredno skrajšanim opisom se počasi poslavljamo od Omana, ki je v vseh pogledih prelep, toplina in prijaznost ljudi pa sta še dodani vrednosti. Naše potovanje smo zaključili s postankom v Dohi, ki se izkaže za fantastičen dnevni postanek. Največ časa smo preživeli v Muzeju islamske umetnosti in ob degustiranju raznovrstnih arabskih jedi.

Za konec naj povem, da je potovati z otrokom veliko lažje, kot si marsikdo predstavlja. Posebni pripomočki niso potrebni, otrok je (do določene starosti) vesel 24-urne prisotnosti staršev. Jedli smo vse, brez kakršnih koli posledic. Edini preventivni ukrep je bilo cepljenje (v starosti do 6. mesecev – kot je predpisano) otroka proti rotavirusnim okužbam. Bon voyage!

Tudi ti premišljuješ o potovanju s svojim nadebudnežem? Povej nam družinske zahteve, želje in potrebe, mi pa bomo uredili vse ostalo za nepozabno družinsko pustolovščino! Če tudi tebe mika Oman, hitro pokliči naše agente na 080 47 42 ali nas obišči v naših poslovalnicah Nomago Travel v Ljubljani, Celju ali Novi Gorici.

Oddaj povpraševanje