Okusi sveta

Kakšno pico ti postrežejo po svetu?

datum objave | 09. februar 2021
1795

Poskusil si že številne različice. Nikoli se je ne naveličaš. Če kalorije ne bi obstajale, bi lahko do konca življenja jedel samo to. A niso vse enako dobre, pa tudi okusi so seveda različni. Imaš najraje tanko testo, na njem pa okusno mocarelo, baziliko in paradižnikovo omako ali raje posežeš po takšni z zares debelim testom, s katere se sir in omaka kar cedita? Seveda, govorimo o eni in edini – pici. Preberi, kako se pice razlikujejo glede na to, katero destinacijo obiščeš!

Italija napolitanska in bela pica

Ko pomisliš na državo, ki je s pico najbolj povezana, se v tvojih mislih verjetno pojavi Italija. Najbolj znana je zagotovo napolitanska pica, za katero je značilen malo debelejši rob in izjemno tanko testo na sredini, ta pica pa se peče zgolj 90 sekund! Na njej je običajno omaka iz paradižnikov, bivolja mocarela, bazilika, česen in olivno olje. Če morda na to nisi nikoli pomislil – sestavine te pice skupaj pričarajo barve italijanske zastave. Obišči picerijo L’Antica Pizzeria da Michele, v kateri je o številki večjih kavbojkah v filmu Jej, moli, ljubi razmišljala Julia Roberts.

Za Italijo je značilna tudi bela pica (italijansko pizza bianca). Gre preprosto za testo za pico, a brez sira in omake, običajno posuto zgolj s soljo, včasih tudi z drugimi začimbami, dodanih pa je nekaj kapljic olivnega olja. Zanimivo je, da jo ponavadi prodajajo na težo, ne na kos. To vrsto pice boš našel predvsem v Rimu, najvišje na seznamu najboljših ponudnikov pa je običajno restavracija Antico Forno Roscioli.

pizza napoletana nomago travel 1

New York tanka, a hrustljava

Najbolj prepoznavna newyorška pica je nastala na začetku prejšnjega stoletja. Prebivalci so si želeli nekaj več kot »samo« paradižnike, sir in baziliko, po katerih slovi napolitanska pica. Dodali so recimo različno zelenjavo, med običajne dodatke pa sodijo tudi rezine suhe salame. Za newyorško pico je značilno, da je tanka, a vseeno hrustljava. Zares dobro si lahko privoščiš v verigi Famous Original Ray’s Pizza.

newyork pizza nomago travel1

Japonska zelje kot glavna sestavina

Japonska kultura je tista, ki se v večini navad precej razlikuje od evropske. Tamkajšnja pica, ki je večkrat označena tudi za nekakšno palačinko oziroma omleto, je okonomiyaki. V dobesednem prevodu okonomi pomeni »kakor ti je všeč«, yaki pa pomeni »popečeno«. Jed običajno vsebuje moko, jajca in zelje, ostalo pa dodajo po tvoji želji, na kar namiguje že ime. Navadno dodajo omake, ki vsebujejo morsko hrano ali svinjino. Med najboljšimi restavracijami, ki ponujajo okonomiyaki, je Mizuno. Naj te ne preseneti, če boš moral na mizo tam čakati pol ure ali celo kakšno minuto dlje.

Chicago pica ali pita?

Če so si različne vrste pic včasih med seboj precej podobne, zagotovo izstopa tipična različica iz Chicaga. Videti je kot nekakšna pita, saj je lahko visoka tudi več kot pet centimetrov. Vsebuje sir, plast paradižnikove omake, po želji pa lahko dodaš tudi različne prelive. Za večino ljudi je dovolj nasiten že en sam kos te pice. Pravijo, da najboljšo čikaško pico dobiš v naslednjih restavracijah: Gino’s, Lou Malnati’s in Uno.

deep pizza nomago travel

Turčija testo in meso

V Turčiji lahko uživaš v jedi, imenovani lahmacun. V prevodu beseda pomeni “meso in testo”, kar je pravzaprav tisto, kar to različico pice sestavlja. Običajno je na njej mleto goveje meso ali mleta jagnjetina, dodajo pa tudi zelišča, čebulo in paradižnik. Poskusi jo v istanbulski restavraciji Halil Lahmacun.

Španija nič sira in paradižnikov?

Za Španijo je značilna coca, jed, podobna pici, ki jo pogosto lahko dobiš tudi, ko naročiš tipične španske prigrizke – tapase. Pomembna razlika je predvsem v tem, da na tej različici pice ne boš našel paradižnika ali sira. Jed je lahko sladka ali slana, običajno pa vključuje gobice, špinačo, olive, inčune in sadje. Najboljšo coco boš našel v Kataloniji.

pizza nomago travel

Islandija banane in ananas

Si eden tistih, ki ga ob misli na ananas na pici spreleti srh? Potem raje kar prenehaj z branjem. Na Islandiji je namreč nekaj povsem običajnega, da se na pici znajde ananas, pa tudi banana je precej priljubljena sestavina, običajno v kombinaciji z modrim sirom. Če si želiš poskusiti nekaj novega in nekoliko neobičajnega, je to zagotovo prava pica zate. Poskusi jo v restavraciji Devito’s v islandski prestolnici Reykjavik.

Detroit narobe svet

Pici, ki jo pripravijo v Detroitu, rečejo tudi »narobe obrnjena pica« (angleško »upside down«), saj med pripravo na testo najprej dajo sir, šele nato omako. Za to pico je značilno tudi, da ima hrustljavo skorjo, tradicionalno pa za pripravo uporabijo sir iz Wisconsina, ki ima prijeten maslen okus. Kje najti tisto, ob kateri se ti bodo zares cedile sline? Obišči picerijo, imenovano Descendant.

pizza nomago travel2

Te je katera od opisanih vrst pice tako premamila in ti zadišala skorajda prek ekrana, da enostavno ne moreš več čakati? Poišči okusne recepte ali prični z načrtovanjem naslednjega potovanja. Oglasi se v poslovalnici Nomago Travel ali pokliči 080 47 72.