NajNajNaj

Kam na božični sejem?

datum objave | 03. december 2019
1088

Bliža se zima, z njo pa prazniki in seveda nepogrešljivi božični sejmi. Že diši po kuhanem vinu in prazničnih sladkarijah? Morda se veseliš nakupovanja simpatičnih prazničnih darilc ali le pohajkovanja med stojnicami? Ali pa imaš najraje priložnost, da se končno malo ustaviš in se srečaš s prijatelji?

Da se boš lažje odločil, kam se odpraviti leto, smo izbrali nekaj najbolj zanimivih božičnih sejmov.

Zagreb, Hrvaška

zagreb christmas

Zagrebški božični sejem že več let slovi kot eden najlepših v tem delu Evrope. Obišči izjemne rokodelske stojnice, se naužij prijaznega prazničnega vzdušja, uživaj na prazničnih koncertih in se zavrti na drsališču. Seveda pa ne pozabi na stojnice s praznično hrano in pijačo – in vse to po ugodnih cenah.

V Zagreb greš lahko tudi z nami in se izogneš parkiranju in naporni vožnji.

Celovec, Avstrija

celovec christmas

Praznični čas je v Celovcu zares čaroben – mesto se odene v praznično okrasitev in vabi z različnimi prireditvami in božičnimi sejmi. Na trgu Neuer Platz boš našel največji božični sejem na Koroškem. Tu te pričakuje več kot 50 stojnic s hrano in različnimi prazničnimi izdelki. Na trgu Domplatz lahko obiščeš božič iz »starih časov« – tu razstavljajo lokalni rokodelci, prisluhnil pa boš lahko tradicionalni praznični glasbi. Ob petkih lahko na Landhaushof doživiš tihi advent in poslušaš koroške glasbene odlomke.

Na izlet v Celovec se lahko odpelješ z našim udobnim avtobusom, obiskali bomo tudi Vrbo.

Praga, Češka

praga sejmi

Tudi češka prestolnica uživa v prazničnem vzdušju. Na trgu Staroměstské náměstí si lahko ogledaš jaslice, ogromno božično drevo in prisluhneš koncertom na prostem. Med sprehodom po božičnem sejmu bodo na svoj račun prišli tudi največji sladkosnedi: privošči si trdelník, vánočko in malce drugačna osja gnezda – vosí hnízda.

Strasbourg, Francija

strasburg sejmi

V Strasbourgu domuje najstarejši božični sejem  Evropi – Christkindelsmärik (dobesedno bi mu lahko rekli Jezuščkov sejem), ki se tu odvija že od leta 1570. Strasbourg je prava prestolnica božiča, ki jo v božičnem času obišče 2 milijona obiskovalcev. Strasbourški božični sejem je eden največjih – obiščeš lahko več kot 300 stojnic.

Salzburg, Avstrija

shutterstock salzburg christmas

Tudi Salzburg se lahko pohvali z enim najstarejših božičnih sejmov – njegov predhodnik, Trandlmarkt, je obstajal že v 15. stoletju, v 17. stoletju pa je nastal Nikolaimarkt, Miklavžev sejem. Sejem privablja tako turiste kot domačine, saj lahko tu nakupiš vse za praznično okrasitev doma, darila za vso družino, seveda pa si lahko po nakupih privoščiš tudi lokalne dobrote in kuhano vino. Poleg prazničnega vzdušja in očarljive okrasitve si lahko ogledaš tudi različne prireditve – koncerte, organizirane božične ture, obisk jaslic…

V Salzburg se odpelji z nami in uživaj v brezskrbnem potepu po mestu.

6 Budimpešta, Madžarska

advent budimpesta

Tudi madžarska prestolnica gosti enega najlepših božičnih sejmov na svetu. Tu boš lahko doživel mešanico starodavnih običajev in modernih dogodkov, si ogledal (in nakupil) tradicionalne madžarske rokodelske izdelke ter poskusil tradicionalne madžarske praznične sladice. S 3D-očali pa boš lahko videl baziliko sv. Štefana v povsem novi luči.

Obišči Budimpešto z nami in se odpravi na nepozaben izlet.

7 München, Nemčija

Konec leta je Nemčija pravzaprav ogromen božični sejem: tu so Berlin, Düsseldorf, Köln, Dresden, Nürnberg in še mnogi drugi. Zato tokrat predlagamo obisk Münchna, ki je več kot le Oktoberfest. V božičnem času obvezno obišči Marienplatz v središču mesta. Tamkajšnji sejem ima korenine že v 14. stoletju. Če imaš na božičnih sejmih najraje praznične jedi, si privošči kleznbrot, pecivo z oreški, sadjem in medom, ali pa kletznbrot, pecivo v obliki Jezuščka. Božični sejem Tollwood je festival etničnih skupin, ki predstavlja mednarodno glasbo, umetnost in prehrano z vsega sveta.

Če ne utegneš na nobenega od božičnih sejmov v tujini, se odpravi prebrskat stojnice ali pa na skodelico kuhanega vina vsaj v katero od mest v bližini. Praznično vzdušje je tisto, ki šteje!