Tips&Tricks

Kam opazovat popolni sončni mrk leta 2017?

datum objave | 10. april 2017
7036

Sončni mrk ni ravno pogost pojav, popoln pa je še redkejši (le 20–30 % mrkov je popolnih). V naših krajih bomo lahko naslednjič delnega opazovali šele leta 2020, popolnega pa bomo čakali kar do leta 2030. In to je iztočnica za vsakega pravega popotnika! Letošnji popolni sončni mrk bo namreč lepo viden iz Združenih držav Amerike.

Ko Luna za nekaj minut povsem zakrije Sonce, se na območju popolnega sončnega mrka odvija pravi spektakel: opazujemo lahko zvezde in sončevo korono. Letošnjo Sončevo predstavo si lahko ogledaš 21. avgusta 2017. Območje popolnega mrka bo potekalo skozi ameriške države Oregon, Idaho, Wyoming, Nebrasko, Kansas, Missouri, Illinois, Kentucky, Tennessee, Georgio, Severno in Južno Karolino.

Pri izbiri lokacije za opazovanje je dobro upoštevati lokalne vremenske razmere, biti pa moraš tudi dovolj mobilen in fleksibilen, da lahko nekoliko prilagodiš svoje načrte in poiščeš boljšo točko za opazovanje, če vreme noče sodelovati.

Za lažjo odločitev ponujamo izbor desetih najboljših mest za opazovanje popolnega sončnega mrka.

Pozor: dobro zaščiti oči – s prostim očesom lahko opazuješ mrk le v času popolne zatemnitve, ta pa traja le približno dve minuti.

1. Madras, Oregon

Začetek popolnega mrka: 10:19 (PDT); trajanje: 2 minuti, 4 sekunde

Madras je super izbira predvsem zaradi vremenskih razmer, hkrati pa je preprosto dostopen iz Portlanda (le kakšni 2 uri vožnje). Ko boš tam, se odpravi še na izkopavanje kamnin v Richardson’s Rock Ranch ali do jezera Billy Chinook. Lahko pa se odločiš kar za Oregonski Solarfest, kjer bo poskrbljeno za velik izbor hrane, pijače in glasbe.

2. Dolina Snake River, Idaho

Začetek popolnega mrka: 11:33 (MDT); trajanje: 2 minuti, 18 sekund

Dolina Snake River obsega kmetijske površine in polja lave. Vremenske razmere so kar dobre, poleg tega pa ima tudi dobre cestne povezave, če se moraš zaradi oblačnosti hitro premakniti. Priporočamo še obisk katere od lokalnih vinarn.

3. Casper, Wyoming

Začetek popolnega mrka: 11:42 (MDT); trajanje: 2 minuti, 26 sekund

Tudi Casper naj bi imel odlične vremenske pogoje za opazovanje sončnega mrka in neobljudene ceste, če se vreme vendarle skisa. Le nekaj dni pred mrkom se bo tu odvijala konferenca Astrocon, na popotovanju po Ameriki pa skoraj moraš obiskati interaktivni muzej National Historic Trails Center.

4. Sandhills v zahodni Nebraski

Začetek popolnega mrka: 11:49 (MDT); trajanje: 2 minuti, 30 sekund

Vremenska statistika zadnjih 20 let je tu vsekakor na tvoji strani, peščene sipine pa ponujajo izjemno lepo kuliso sončnemu mrku. Odpraviš se lahko še na razgledno pot po stranskih poteh Sandhillsov od Grand Islanda do Alliance.

5. St. Joseph, Missouri

Začetek popolnega mrka: 13:06 (CDT); trajanje: 2 minuti, 39 sekund

V St. Josephu bo popolna zatemnitev med najdaljšimi, na lokalnem letališču Rosecrans Memorial Airport pa bo organizirano opazovanje s poučnimi predavanji in solarnimi teleskopi. Za pravo doživetje »divjega zahoda« obišči še hišo, kjer je živel in bil ustreljen Jesse James, in muzej Pony Express.

6. Carbondale, Illinois

Začetek popolnega mrka: 13:20 CDT; trajanje: 2 minuti, 41.6 sekund

Tudi v Carbondalu bo zatemnitev med najdaljšimi, poleg tega pa boš – skoraj neverjetno – v Carbondalu lahko lovil tudi naslednji sončni mrk leta 2024. Če se pojavijo oblaki, se odpravi na vzhod ali zahod. Po astronomskem doživetju pa obišči še Boo Castle Park – park na temo družabne igre Dungeons & Dragons.

7. Hopkinsville, Kentucky

Začetek popolnega mrka: 13:24 (CDT); trajanje: 2 minuti, 41.2 sekund

Prebivalci Hopkinsvilla seveda trdijo, da je njihovo mesto daleč najbolj primerno za ogled mrka. Lokacija je res primerna, saj se lahko odpraviš stotine kilometrov na vzhod ali zahod, pa ti ena najdaljših popolnih zatemnitev praktično ne more uiti. Ah, ne pozabimo na festival »Little Green Men«, ki se bo odvijal v tem času in je namenjen praznovanju obletnice domnevnega srečanja z Nezemljani.

8. Nashville, Tennessee

Začetek popolnega mrka: 13:27 (CDT); trajanje: 1 minuta, 57 sekund

Nashville je največje mesto na območju popolnega mrka in tako še posebej atraktivno za sodobnega popotnika. Prestolnica countryja vabi v dvorano slavnih country glasbe, v muzej Johnnyja Casha, na koncert v The Grand Ole Opry ali na obisk botaničnih vrtov in umetnostne galerije Cheekwood.

9. Great Smoky Mountains National Park

Začetek popolnega mrka: 14:35 (EDT); trajanje: 1 minuta, 17 sekund

Če bo vreme dopuščalo, bodo tu razgledi fenomenalni. Lokacija je še posebej primerna, če si ljubitelj pohodov – v tem primeru se odpravi na Clingmans Dome, ki je še izjemna razgledna točka.

10. Columbia, Južna Karolina

Začetek popolnega mrka: 14:43 (EDT); trajanje: 2 minuti, 30 sekund

Columbia je še eno veliko mesto na območju popolnega sončnega mrka. Popolna zatemnitev bo trajala kar dolgo, v okolici pa imaš na voljo obsežno avtocestno mrežo, če bo treba iskati boljšo lokacijo. V Columbii si obvezno oglej še Columbia Canal and Riverfront Park in se odpravi na katerega od columbijskih gurmanskih izletov.

Dodatne informacije o »velikem ameriškem mrku« najdeš na povezavi: https://www.greatamericaneclipse.com/.

Kam se torej odpravljaš opazovat sončni mrk? Kamor koli že greš, gotovo veš, kje najdeš najugodnejše letalske karte, namestitve in možnosti prevoza na destinaciji. (Khm, pri nas, pri nas! 🙂 )

Pokliči nas na 080 47 42 ali oddaj povpraševanje, potem pa samo še odštevaj do najpomembnejšega astralnega dogodka zadnjih let. Aja, in mimogrede – ko boš že ravno v ZDA, izkoristi priložnost in si privošči še road trip od Los Angelesa do San Francisca – ali od San Francisca do Los Angelesa.

Oddaj povpraševanje