NajNajNaj

Kam potovati leta 2020?

datum objave | 31. december 2019
2905

Ob koncu leta je poleg decembrskih lučk, zabav in kuhanega vina čas tudi za načrtovanje dogajanja v prihajajočem letu. Si tudi ti eden tistih, ki najprej pomisli, kam vse bi odpotoval? So na seznamu tvojih novoletnih zaobljub vedno predvsem potovalne destinacije in odločitev, da boš odkril vsaj en košček sveta, kjer še nisi bil? Preberi, katere so top potovalne destinacije za leto 2020!

 

Jamajka

Če si na naslednjem dopustu želiš toplega ozračja, pustolovščine in veselja, potem izberi Jamajko. Ta karibska dežela se ponaša s plažami s kristalno čisto vodo in obalo z belim peskom. Ena od krasnih lastnosti Jamajke je tudi, da si lahko oddih na plaži zaradi tropskega podnebja privoščiš praktično skozi vse leto. Na jamajških ulicah boš ne glede na to, kateri dan je, naletel na ples. Sprosti se in zapleši še ti! Če si ljubitelj reggae glasbe, pa je to zate zagotovo pravi kraj.

Če ne prej, bodo v ta karibski otok vse oči zagotovo uprte aprila, ko izide film James Bond: Ni časa za smrt, saj je otok ena od lokacij snemanja filma. Zanimivo pa je, da je pisatelj Ian Fleming prav na Jamajki ustvaril lik Jamesa Bonda, njegovo vilo pa lahko (sicer za nekaj več kot sedem tisoč evrov na noč) celo najameš. Na Jamajki je tudi kar nekaj glasbenikov, med njimi Rihanna in Harry Styles, snemalo ploščo. Morda pa na koga od njih slučajno naletiš?

jamajka

Kanada

Opisovanja Kanadčanov se vedno vrtijo predvsem okoli njihove prijaznosti. Zanje velja, da obiskovalcem radi pokažejo, kakšen je njihov svet, kar je v času masovnega turizma in negodovanja nad turisti včasih prava redkost. V Kanadi boš užival predvsem, če ti je blizu narava, saj je tam posejana z jezeri in hribovji, na svoj račun pa zagotovo prideš tudi, če si ljubitelj zimskih športov. Tam si lahko ogledaš tudi severni sij, smaragdno svetlobo, ki jo je moč videti med septembrom in marcem, najbolj priljubljena točka za ogled pa je mesto Whitehorse. Med destinacije, zares vredne obiska, sodijo otoki, imenovani Haida Gwaii. Pravijo, da je do tega otočja v Pacifiku dokaj težko priti, a da je vsekakor vredno. Posejani so z majhnimi vasicami, v katerih se med drugim lahko celo učiš izdelovanja kanujev. Del, ki privabi največ pozornosti, je nacionalni park Gwaii Haanas na spodnji tretjini otočja. Tam med drugimi živalskimi vrstami domujejo črni medvedi, ob obali pa lahko uzreš veličastne kite – orke.

Kanada

Mehika

Dežela čudovitih plaž, vabljive kulture in zgodovine. Tam se najde nekaj za vsakogar. Zahodni del je zaradi celoletnih prijetnih temperatur pogosto imenovan kar kraj večne pomladi, na južnem delu polotoka Jukatan, imenovanem Chiapas, lahko pokukaš v džunglo, na severnem delu države je puščava. Eden od zgodovinsko najpomembnejših krajev je arheološko najdišče Chichén Itzá na Jukatanu, to je mesto, ki so ga zgradili Maji. Vzhodni del Mehike meji na Karibsko morje, med rajskimi destinacijami pa izstopa otok Holbox. Če bi se rad izognil množicam turistov, je otok super izbira, saj avtomobilov tam sploh ni, idealno pa ga je raziskovati kar peš ali s kolesom.

Je tvoj budget za potovanje precej omejen? Mehika je cenovno dostopna destinacija in tudi če te mika obisk turističnih krajev, kot sta Tulum in Cancún, ti tam ne bo treba pustiti premoženja. Hrana je tam izjemno okusna – če o tem nisi povsem prepričan, bo tvoje mnenje zagotovo spremenil obisk glavnega mesta Mexico City. Tam namreč cveti »street food« kultura, ki množicam na dnevni ravni približuje dinamične in začinjene jedi.

Mehika 5

Butan

Pokrajina te male gorske države v južni Aziji je izjemno raznolika – na severu na svoj račun pridejo pohodniki, saj je tam Himalajsko pogorje, na jugu najdeš subtropske ravnine. Nekateri vrhovi v Butanu so višji od 7000 metrov, določenih pa ni osvojil še nihče. Med njimi je recimo gora Gangkhar Puensum, na katero so vzponi nad 6000 metrov od leta 1994 prepovedani zaradi religijskih prepričanj. V Butanu najdeš številne treking steze ter tudi trdnjave in samostane, več kot 70 odstotkov države pa pokriva gozd.

Zanimivo je, da se razvojna filozofija Butana nekoliko razlikuje od tiste v drugih državah. Kot prva država na svetu je namreč namesto bruto domačega proizvoda za merjenje napredka uvedla bruto dodano srečo. V ospredju so budistične vrednote, kjer kakovost življenja izhaja iz spiritualne in mentalne dobrobiti ljudi. Butan sicer sodi med precej drage destinacije, saj je vlada zaradi ohranjanja tamkajšnje kulture in narave uvedla plačevanje dnevne pristojbine, ki v času sezone (od marca do maja in od septembra do novembra) znaša okoli 225 evrov na osebo na dan, v ostalih mesecih pa približno 180, v kar pa je med drugim všteta nastanitev, hrana in turistični vodnik. Pravijo da je dežela kljub tej pristojbini zagotovo vredna obiska, saj preprosto spremeni tvoj pogled na svet.

Butan 2

Bali 

Zaradi svoje lepote in ugodnega podnebja je Bali že dolgo časa na seznamu top potovalnih destinacij. Kljub temu da ga obišče veliko število turistov, se tam še vedno skriva nekaj biserov, ki ponujajo prijetno umirjeno vzdušje. Če si zares želiš miru, lahko obiščeš tudi otok Nusa Lembongan severovzhodno od Balija. Dostopen je samo s čolnom, tam pa te zagotovo ne bo skrbelo, kako prečkati prometno cesto, saj prometa praktično ni. Svoj mir boš imel tudi na plaži – zagotovo te vsakih pet minut ne bo zmotil človek, ki bi ti hotel kaj prodati. Morje ob tem otoku je tudi izjemno primerno za potapljanje, med bolj znanimi potapljaškimi točkami je podvodni kip Bude, ki je bil tja postavljen kot turistična atrakcija, a je krasna lokacija za podvodno fotografijo.

Bali je destinacija, kjer je odklop zlahka glavni del potovanja. Tamkajšnjemu mestu Ubud pravijo kar jogijska nebesa, saj gre za skupek vasic, kjer imaš na voljo najrazličnejše oblike sproščanja. Sproščujoči so že razgledi, saj riževim poljem in džungli skorajda ni videti konca, vemo pa, da je barva, ki oči najbolj sprosti, prav zelena. Privošči si odklop in oddih od vsakdana in si vzemi čas zase na tem čudovitem indonezijskem otoku.

Bali 12

Ne glede na to, ali se v prostih dneh želiš sproščati, pognati kri po žilah z adrenalinskimi športi ali imaš predvsem veliko željo po odkrivanju tebi še neznanih kotičkov sveta – potovanje vedno napolni tvojo dušo. In vprašanje ni, ali boš naslednje leto ustvarjal nove potovalne spomine, ampak – kje jih boš. Če se ne moreš odločiti, kam (vse) bi odpotoval, ali imaš kakšno vprašanje, se oglasi v poslovalnici Nomago Travel ali pokliči 080 47 72.