NajNajNaj

Kam še potovati v 2019?

datum objave | 08. januarja 2019
1302

Začetek leta je navadno čas, ko načrtujemo podvige za naslednjih 12 mesecev. Tudi popotniki že delamo načrte in raziskujemo kraje, ki jih je vredno obiskati. Če potrebuješ kakšno idejo, ti predstavljamo izbor devetih krajev, ki jih za leto 2019 priporoča National Geographic – na seznamu najdeš predloge, ki bodo prepričali prave gurmane, pustolovce in raziskovalce. Skratka, nekaj za vsakogar.

Greš z nami?

1. Ciudad de Mexico, Mehika

Tu bodo prišli na svoj račun vsi ljubitelji prave mehiške hrane. Seveda lahko na vsakem koraku dobiš generične tortilje, vendar pa se vse več restavracij odloča za vrnitev h koreninam in k pripravi tortilj po tradicionalnem receptu. Obišči Molino El Pujol zvezdniškega glavnega kuharja Enriqueje Olvere, kjer poleg izjemnih tortilj poskusi še tamale in elote. Morda pa te bo prepričala ekološka tortilnica Cintli s ponudbo kurkuminih tortilj in majevskih mlečnih napitkov s koruzo in čokolado.
Kulinarično izkušnjo pa dopolnjujejo glasbeniki in umetniki, ki v svojem ustvarjanju vse bolj izražajo ponovno prebujeni ponos nad vsem mehiškim.

Mehika kam se potovati v 2019 7

2. Fandžingšan, Kitajska

Gorovje Fandžingšan je ena od zadnjih novosti na Unescovem seznamu naravne in kulturne dediščine in je vsekakor vredno vzpona. Tu se je nekoč nahajalo 48 budističnih templjev, za podvig pa boš nagrajen z izjemnimi razgledi na zanimive skalne formacije in okoliško gorovje. Resda se lahko na vrh odpraviš z gondolo, vendar pa boš med približno 4-urnim pohodom (ki pa vendarle ni najbolj pametna ideja, če nisi primerno fizično pripravljen) na vrh opazoval biotsko raznovrstnost Fandžingšana – različne endemite in redke vrste.

3. Dakar, Senegal

Senegalska prestolnica leži ob severovzhodni obali Zelenega rta, skrajne zahodne točke Afrike. Je mesto nasprotij: hkrati eleganten in kaotičen, ponosno zahodnoafriški in s francoščino kot uradnim jezikom, na cesti pa se srečujejo luksuzni terenci in konjske vprege. Živahne plaže privabljajo deskarje, oboževalce sonca, profesionalne borce in senegalske ovce. Med vožnjo po Cornichu lahko na eni strani občuduješ neverjetne razglede na ocean in na drugi strani vrveče tržnice. Nočno življenje pa utripa v ritmu mbalaxa in senegalskega hip-hopa.
Dakar kam se potovati v 2019 2

4. Canterbury, Nova Zelandija

Novozelandci pravijo, da je njihova dežela božja – God’s Own Country oz. Godzone. Od tod izhaja ime prav posebnega tekmovanja GODZone. To je večdnevna tekma, na kateri se tekmovalci merijo v orientaciji, gorskem kolesarjenju, pohodništvu ter veslanju s kajaki in kanuji. V marcu 2019 se bo tekmovanje odvijalo na območju Canterburyja na Južnem otoku. Vabimo te v obalno mesto Akaroa, kjer boš lahko spremljal priprave na tekmo, ali pa se odpravi na svoj GODZone in razišči narodni park Aoraki/Mount Cook.
Nova zelandija kam se potovati v 2019 8

5. Grenlandija

Največji otok na svetu v letu 2019 praznuje 10. obletnico samostojne uprave. Približno 80 % otoka prekriva led in med mesti ni cestnih povezav. Če te mika adrenalinsko raziskovanje Arktike, potem si na pravem mestu: naj bo to smučanje s helikopterja ali veslanje s kajakom med ledenimi gorami. Povzpni se na fjorde na jugu in obišči ogromni narodni park na severovzhodu, kjer boš morda lahko opazoval severni sij.
Grenlandija kam se potovati v 2019 4

6. Kansas City, Misuri

Večina obiskovalcev se bo v Kansas City odpravila zaradi slovite ponudbe hrane z žara ter še bolj znanega jazza, vendar pa te bo presenetilo prerojeno mesto, kjer te pričakujejo tudi butični in prenovljeni zgodovinski hoteli. Preizkusi brezplačni tramvaj RideKC, ki te bo odpeljal v bližino muzeja o 1. svetovni vojni. No, kansaški jazz boš lahko odkrival v zgodovinskem delu mesta 18th and Vine, saj je tam muzej ameriškega jazza, zraven pa še muzej Negro Leagues Baseball. V četrti West Bottoms pa v izpraznjenih industrijskih stavbah brstijo retro trgovine in lokali.
Kansas kam se potovati v 2019 5

7. Francoska Polinezija

Francosko Polinezijo najdeš približno na pol poti med Kalifornijo in Avstralijo. Ko prideš tja, boš najprej ugotovil, da ne potrebuješ veliko – kopalke so dovolj. Najbolj znan otok je Tahiti, otočje pa sestavlja 118 otokov in atolov, od katerih jih je 67 poseljenih. Sem ne prideš obiskovat muzejev in trendovskih lokalov, ampak boš odkrival osnovne elemente – zemljo, vodo, zrak, ogenj in – težje določljivo in ulovljivo – mano, življenjsko energijo. Nad arhipelagom Tuamotu boš lahko 2. julija opazoval popoln sončni mrk.
Francoska polinezija kam se potovati v 2019 3

8. Belize

Ta mala srednjeameriška država je prava zvezdnica v ohranjanju morja. Belizejski koralni greben, ki ga je Darwin opisal kot najbolj izjemen greben Karibskega morja, je bil umaknjen z Unescovega seznama ogrožene naravne in kulturne dediščine. Za preobrat so krivi ukrepi za varstvo in obnovo morja, kot npr. ustavitev črpanja nafte na morju, strožji predpisi za zaščito gozdov mangrov ter načrtovana prepoved plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Belizejski koralni greben je eden najbolj biotsko raznovrstnih grebenov na svetu, na njem pa domuje kar nekaj redkih in ogroženih živalskih vrst. Na kopnem obišči Caracol, največje majevsko najdišče v Belizeju. Cesta do Caracola naj bi bila tlakovana v letu 2019.
Belize kam se potovati v 2019 1

9. Matera, Italija

Sassi di Matera sta naselji v italijanskem mestu Matera. Znani sta po nenavadnih bivališčih, vklesanih v notranjost hriba. Mesto je bilo sredi 20. stoletja izpraznjeno, saj starodavne hiše (najstarejše naj bi bile poseljene že 7000 let pr. n. št.) niso bile varne za bivanje in nekatere še vedno niso, mesto pa je na Unescovem seznamu kulturne dediščine že od leta 1993. Življenje se v mesto vrača z butičnimi hoteli, klubi in restavracijami, ki nastajajo v zapuščenih hišah in samostanih. Matera bo v letu 2019 ena od evropskih prestolnic kulture.
Matera kam se potovati v 2019 6
akšen pa je tvoj potovalni seznam za leto 2019? Se boš odpravil tudi v katerega od krajev z našega seznama? Ne glede na to, katera je tvoja izbrana destinacija, ti lahko pomagamo. Oglasi se v naši poslovalnici na Ajdovščini 1 v Ljubljani ali nas pokliči na brezplačno telefonsko številko 080 47 42.

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

Želiš ostati v stiku z našimi novostmi in drugimi obvestili? Vpiši svoj e-naslov in enkrat do dvakrat na mesec te bodo v tvojem nabiralniku čakale informacije o zanimivih in ugodnih potovanjih.