Vodniki

Kam se potuje novembra?

datum objave | 18. oktober 2019
1339

Kam torej novembra? Preveri nekaj najbolj vročih destinacij:

blur close up coloring 235721

Jamajka

V času zimskih praznikov je na Jamajki neverjetna gneča, saj je to ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij številnih ameriških družin. Najboljši čas za obisk Jamajke je v prvem delu novembra. Tam se lahko naužiješ čudovitih plaž, žive glasbe in piva Red Stripe, ki se odlično poda k ocvrtim morskim polžem, ki so jamajška specialiteta.

jamajka

Jug ZDA in Mehika

V Tennesseeju, Texasu in v Mehiki je celo leto zelo vroče, a v novembru se da dihati tudi tukaj. Memphis v Tennesseeju je Elvisov dom in tu lahko podoživiš njegov način življenju v hotelu Guest House at Graceland, ki ga je dizajnirala Priscilla Presley. V Memphisu je tudi veliko odličnih restavracij, še posebej slovit pa je barbecue, ameriški žar.

Marfa je puščavsko mesto na zahodu Texasa, ki je znano kot eden večjih centrov minimalistične umetnosti, tu lahko najdeš številne moderne umetniške instalacije (npr. znamenita Prada Marfa), muzej sodobne umetnosti Chinati Foundation, galerije, obrtniške trgovinice in skrivnostne “luči Marfe”. Novembra je tukaj precej umirjeno, nebo pa je jasno in primerno za opazovanje zvezd. In če kupuješ spominke, poišči lokalno kozmetiko, ki jo navdihuje puščava – res nekaj posebnega.

Če greš v Mehiko, ne izpusti mesta San Miguel de Allende, kjer mrgoli očarljivih hotelov in odličnih restavracij, med drugim tu najdeš restavracijo Moxi, ki jo vodi sloviti chef Enrique Olvera. Vreme bo ravno pravšnje za sprehajanje po slikovitih ulicah in ogledovanje arhitekturnih biserov tega kolonialnega mesta.

mehika

Centralna in Južna Amerika

Belize je država v Centralni Ameriki, kjer govorijo angleško. Tukaj se lahko greš ekoturizem na kmečkem turizmu Belcampo ali pa se nastaniš v zvezdniškem Francis Ford Coppola Turtle Inn. Da se izogneš sezoni orkanov, a vseeno uloviš ugodne cene, si Belize rezerviraj konec novembra.

Tudi Čile je odlična destinacija za november, saj so temperature ravno pravšnje. V Čilu seveda ne smeš izpustiti ogleda puščave Atacame s čudovito pokrajino, kjer lahko jezdiš po peščenih sipinah in si ogledaš vulkanske skale, puščava pa je tudi idealen kraj za opazovanje zvezd.

Urugvajsko obmorsko mestece Jose Ignacio zares zaživi novembra, ko se v Južni Ameriki začne pomlad. Tukaj si ameriški jet set privošči glamurozne, a sproščene počitnice – in lahko si jih tudi ti. Razen dizajnerskih hotelov, plaž in odlične morske hrane Jose Ignacio ne ponuja veliko – ampak ali ni to ravno prav za počitnice, kjer se res spočiješ?

Kam potovati novembra?

Italija

Tudi jeseni je Italija ena najbolj privlačnih destinacij Evrope. Vabljivi sta predvsem Toskana in Sicilija, obe zaradi vina in oliv. Sicilija je v zadnjem času postala ena bolj iskanih vinorodnih dežel. Njihovo vino ima, zaradi vulkanske zemlje in drugih geografskih vplivov, prav poseben okus. Siciljanska rdeča vina se krasno podajo k njihoim specialitetam, kot so ocvrti sardoni in čičerikini ocvrtki. Razvajaj se in si privošči bivanje v eni izmed čudovitih siciljanskih vil, novembra so precej cenejše.

Toskana je, razen po vinu, znana tudi po tartufih in olivah, in prav novembra je čas obiranja oljk – in kulinaričnih festivalov. V drugi polovici novembra v mestu Lucca poteka Desco, gastronomski sejem, kjer lahko poskusiš toskanske mesne, zelenjavne in vinske specialitete, pripravljene na tradicionalen način.

toskana

Svetovne metropole

Jesen je tudi odličen čas za obisk katere od svetovnih metropol, na primer Seoula, New Yorka ali Prage.

Seoul je pozimi prav tako privlačen, in nič manj živahen, kot sicer. Do nedavnega je bil znan predvsem kot prestolnica lepote (ali bolje: lepotnih operacij). A to ni vse, Seoul se je uveljavil tudi kot mesto z neverjetno hrano in presenetljivo umetniško sceno ter brezštevilnimi ekscentričnimi trgovinami in modnimi butiki. Nočno življenje v Seoulu je poglavje zase, nikakor pa ne zamudi uličnih prodajalcev hrane (in sojuja, korejske žgane pijače) ter seveda karaoke barov.

Mnogi pravijo, da je New York najlepši jeseni. Novembra je izkušnja New Yorka še posebej močna: vse diši po pečenih kostanjih, suho listje šelesti pod nogami, izložbe pa žarijo v božičnem vzdušju. Ozračje je polno vznemirjenja zaradi prihajajočih praznikov (v ZDA se praznična sezona začne že konec novembra). Praznični sejmi potekajo ves mesec, enkrat v Bryant Parku, drugič na Union Squareu, Columbus Circleu ali na Grand Central Terminalu. Tu lahko nakupiš ročna dela, kot so nakit ali oblačila, ali umetniška dela. Odprejo se tudi drsališča v Bryant Parku in Rockefeller Centru. Novembra lahko doživiš New York v njegovi najbolj bleščeči in vznemirljivi različici.

Praga je jeseni še posebej spektakularna, saj vse romantično zlato žari, dnevi so topli, turistična gneča pa se umiri. Sprehodi se po grajskem griču in uživaj v panoramskem razgledu na praške rdeče strehe in brezštevilne stolpiče. Zdaj si lahko v miru ogledaš praški grad, ki ga trenutno ne oblegajo turistične armade. In seveda so tu jesenske barve dreves, ki krasijo parke.

praga

Smo te prepričali?

Oddaj povpraševanje