Vodniki

Kam za jesenske počitnice? Na roadtrip po Italiji!

datum objave | 12. oktober 2020
21166

Bližajo se krompirjeve počitnice in če potrebuješ idejo za zadnji hip, imamo zate nekaj odličnega: odpravi se na roadtrip po Italiji!

Vožnja z avtom po Italiji je prava paša za oči, saj jo prepredajo zasneženi vršaci, slikovite obalne ceste, romantična jezera in zgodovinska mesta. Ceste so sicer večinoma dobro vzdrževane, a ponekod vendarle zahtevne, predvsem pa se je treba navaditi na včasih turistom ne najbolj prijazno označevanje. Priporočamo ti nekaj variant izletov, ki jih lahko opraviš v lastni režiji, z (najetim) avtom, saj tako najbolje izkoristiš vse, kar Italija ponuja.

Toskana

Pot začni v Firencah, kjer si moraš seveda ogledati renesančne znamenitosti, kot so Bazilika San Miniato al Monte in Bazilika di Santa Croce, Piazza del Duomo, Piazza della Signoria, Galeriji Accademia in Ufizzi, Giottov zvonik in Bruneleschijevo kupolo in še veliko drugih. Nikakor ne pozabi naročiti pice (že najbolj skromna, samo s paradižnikom, oljčnim oljem in česnom, je božanska!), poskusi lokalne slaščice in seveda italijanski espresso.

Potem se odpelji poskusit vino v regijo Chianti in naroči italijanski steak – bistecco. Po lokalnih cestah se odpelji do Siene, srednjeveškega mesta z izjemno katedralo. Obišči Piazzo del Campo in si oglej zgodovinsko mestno jedro. Prenočišče poišči v enem od mnogih hotelov v Sieni (Lonely Planet priporoča Pensione Palazzo Ravizza, družinski penzion, ki goste privablja že od 20-ih let prejšnjega stoletja).

Naslednje jutro se odpravi v Montalcino, kjer lahko kupiš znamenito vino Brunello di Montalcino. Potem se zapelji v Val d’Orcia, kjer se lahko nagledaš najbolj tipične toksanske pokrajine z značilnimi grički, cipresami in mesteci na hribčkih. Kosilo si privošči v Pienzi, potem pa se odpelji proti Montepulcianu in v Orvieto, ki sicer leži že v Umbriji. Orvieto je čudovito mesto, ki so ga zgradili Etruščani na strmem pobočju iz vulkanskega tufa. Oglej si gotsko katedralo in podzemni labirint.

Roadtrip po Italiji, Toskana

Amalfijska obala

Spektakularna Amalfijska obala je res izjemen kraj za izlet z avtom. Peljati se je namreč treba po prepadni, ozki in nepregledni amalfijski obalni cesti, ki povezuje neapeljski zaliv s salernskim. A sape ti ne bo vzela le sama cesta, ampak tudi pogled na obalo z njenimi pastelnimi vasicami. Če začneš iz Salerna, se najprej ustavi v Vietri sul Mare, majhnem mestu, znanem po živobarvno poslikani keramiki. Od tu dalje postane cesta ožja, ovinki bolj nepregledni, razgled pa še bolj dramatičen. Ustavi se v Amalfiju in si oglej znamenito Katedralo Sant’Andrea in Muzej papirja, potem se odpravi v Ravello, mesto, ki je pritegnilo številne umetnike, kjer si privošči kosilo in si oglej bujne vrtove tega mesta.

Zapelji v Positano, snobovsko in skoraj vertikalno mesto, kjer ima vsaka hiša teraso z razgledom. Tu obišči butike, popij limoncello in oprezaj za zvezdniki – menda jih veliko dopustuje prav tu. Od tu vodi cesta v notranjost in navzgor po hriboviti notranjosti do Sorrenta, živahnega turističnega mesta, ki ga straži Vezuv, aktiven ognjenik.

Roadtrip po Italiji, Amalfijska obala

Baročna Sicilija

Izlet po Siciliji začni v starodavnem mestu Catania, ki ga je že 17-krat v zgodovini zalila lava. Oglej si njegovo jedro in ribjo tržnico, nato si privošči kosilo z morskimi sadeži, nakar se odpravi proti Siracusi, kjer si lahko ogledaš ruševine v Parco Archeologico della Neapolis in se sprehodiš po elegantnih baročnih ulicah v Ortigii, kjer si rezerviraj prenočišče v katerem od čudovitih hotelov.

Naslednji dan se odpravi v mesto Noto, kjer si moraš ogledati domnevno najlepšo ulico na Siciliji – Corso Vittorio Emanuele. Od tam se odpravi v prastaro mesto Modica, ki je pod Unescovo zaščito. Tam lahko najdeš čudovite primere pozne baročne arhitekture, ki so se ohranili po tem, ko je bilo mesto po potresu leta 1693 na novo zgrajeno v siciljanskem baročnem slogu. Modica je znana tudi po posebni čokoladi z zrnasto teksturo, narejeni po azteškem receptu, ki so ga tja prinesli Španci.

Po Modici si oglej tudi Raguso, kjer je še posebej privlačno zgodovinsko središče Ragusa Ibla. Če želiš zaključiti v velikem slogu, si privošči večerjo v eni najboljših restavracij Sicilije, Ristorante Duomo.

Roadtrip po Italiji, Sicilija

Comsko jezero in njegove vile

Comsko jezero (Lago di Como) je eno najbolj slikovitih jezer severne Italije. Enodnevni izlet v Lago di Como je najbolje opraviti aprila ali maja, ko so bujni vrtovi na njegovih obalah odeti v barve pomladi.

Začni v mestu Como, kjer si oglej zgodovinsko mestno jedro in Villo Olmo. Potem se odpravi v slikovito vasico Bellagio, kjer si je vredno ogledati neoklasicistično Villo Melzi d’Eril, ki jo obdaja čudovit park v angleškem slogu.

Po kosilu se odpravi še s trajektom v Tremezzo, kjer te bo očarala Villa Carlotta iz 17. stoletja in njeni spektakularni vrtovi. Vrni se v Bellagio in se po slikoviti objezerski cesti odpelji proti mestu Lecco, ki je keltskega izvora, in v Bergamo, zgodovinsko bogato mesto, obdano z Alpami, kjer lahko prenočiš v stavbi iz 13. stoletja, ki ima prav posebno atmosfero – v hotelu Piazza Vecchia

Roadtrip po Italiji, Lake Como

Divjina Abruzza

Eno uro vožnje od Rima se nahaja manj znana regija Abruzzo, kjer lahko uživaš v samotnih dolinah in neokrnjenih gorah. Iz Rima se pelji po avtocesti A24 do Fonte Cerreta, potem pa po ovinkasti cesti do Campo Imperatore, visoke planote, ki jo imenujejo tudi mali Tibet. Nad njo se dviguje Corno Grande, ki je najvišji vrh Apeninov.

Vsekakor obišči čarobno zapuščeno vasico Santo Stefano di Sessanio, ki se nahaja visoko v nacionalnem parku Parco Nazionale del Gran Sasso e monti della Laga. Čez vikend je odprta restavracija Locanda Sotto gli Archi, med tednom pa si pripravi košaro za piknik.

Potem se odpravi v Sulmono, mesto v senci gorskega masiva Morrone, kjer poskusi njihove slavne konfete, s sladkorjem oblite mandlje, ki se podarjajo ob zakramentalnih priložnostih. Oglej si srednjeveško vojaško utrdbo Rocca Calascio, od koder je neverjeten razgled.

Roadtrip po Italiji, Abruzza

Velika dolomitska cesta

Velika dolomitska cesta (Grande strada delle Dolomiti) je ena najbolj vznemirljivih cest v Italiji, ki se vije od Bolzana do Cortine d’Ampezzo in ponuja izjemen razgled na nazobčane vrhove in gorske prelaze.

Začni v Bolzanu, od koder se odpelji na vzhod proti Ponte Nova, kjer se odpre prvi razgled na mogočne granitne vrhove Dolomitov. Nadaljuj do Val di Fassa, čudovite doline, ki jo obkrožajo gozdnati griči in veličastni skalni vrhovi. Pelji se vse do prelaza Passo Pordoi na 2239 metrih nadmorske višine, od koder je spust počasen in serpentinast, a poln očarljivih razglednih točk.

Ustavi se v Val Badii, ki je pozimi živahen smučarski center, poleti pa je privlačna predvsem za pohodnike. Priporočamo, da prenočiš v enem izmed številnih hotelov v Val Badii in se naslednji dan odpraviš v glamurozno Cortino d’Ampezzo, ki spada med tri najbolj ekskluzivne gorske lokacije v Evropi.

Roadtrip po Italiji, Dolomiti

Smo te prepričali? Če potrebuješ na svojem potovanju po Italiji prenočišče ali pa morda rent-a-car, ti bomo z veseljem pomagali. Če so ti ljubša organizirana potovanja Oddaj povpraševanje ali pa nas pokliči na 080 47 42!

Oddaj povpraševanje